Problemy z laptopem po reinstalacji systemu.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
KediK

Użytkownik

Post10 wrz 2012, 18:49

Witam,
posiadam laptopa Asus A52F.
Ostatnio siostra zrobiła na nim burdello więc postanowiłem zrobić format i zainstalować system ponownie (poprzednio system był już zainstalowany).
Z formatowałem 2 partycje, z systemem i plikami zostawiając partycję "Recovery" gdzie jest kilka GB danych ale nie ma do nich dostępu.
Po instalacji systemu wszystko się sypie. W tym momencie kiedy instalator resetuje komputer po sprawdzeniu wydajności itp. on owszem resetuje się ale po chwili wyskakuje pasek i informacja o rozpakowywaniu danych tak jak przy instalacji systemu tylko że ten pasek sunie do przodu w 3 sekundy i następnie mamy "Starting Windows" (po angielsku, nie tak jak powinno być po polsku) Windows się włącza tylko do momentu wczytania tapety i kursora, następnie monitor zmienia kilka razy kolor z zgniło zielonego na szary i się resetuje. W przypadku próby uruchomienia go w trybie awaryjnym jest tak samo.
Znalazłem gdzieś płytę z IsoLinuxem więc spróbowałem ją wykorzystać, niestety Linux normalnie wgrywa dane na RAM i kiedy powinien uruchomić się pulpit, odwala taką samą akcję jak Windows.
Nie mam aktualnie dostępu do płytki która była dołączona do laptopa więc nie mam już pomysłów jak się ratować.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post10 wrz 2012, 18:58

KediK pisze:Z formatowałem 2 partycje, z systemem i plikami zostawiając partycję "Recovery" gdzie jest kilka GB danych ale nie ma do nich dostępu.

Zainstaluj system jeszcze raz ale nie z zewnętrznej płytki DVD, ale z partycji Recovery, do której masz oczywiście dostęp.
Zaraz po uruchomieniu komputera na pierwszym ekranie POST (to ekran, na którym jest informacja odnośnie ilości pamięci RAM, dysku twardego, itp.) lub przed tym ekranem (na ekranie z logotypem producenta) jest informacja, którym klawiszem uruchomić partycję Recovery, np:
=> Press F12 to enter Recovery
=> F10 go to Setup (go to Recovery)

Na partycji Recovery znajduje się instalator systemu wraz z zaimplementowanymi sterownikami do podzespołów Twojego laptopa. Z jej poziomu zainstalujesz system bez dodatkowych nośników.

KediK

Użytkownik

Post10 wrz 2012, 19:44

Dzięki :D
Powiedz mi jeszcze, uruchomiłem odzyskiwanie ale nie usunąłem poprzedniej zawartości systemu, tzn. to co instalowałem zostało.
Sam powinien sobie sformatować dysk?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post10 wrz 2012, 20:14

KediK pisze:Sam powinien sobie sformatować dysk?

Tak, sformatuj dysk z poziomu instalatora systemu.

KediK

Użytkownik

Post11 wrz 2012, 15:53

Wszystko działa :)
Dzięks.
Temat do zamknięcia.

• Reklama

Wróć do „Problemy”