Problemy z PC [SMART do analizy]

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Exander1

Użytkownik

Post28 sty 2013, 20:20

Witam mam problem z komputerem a że jestem w tych kwestiach średnio doświadczoną osobą chciałbym się z wami z konsutlować. Otóż PC posiadam od 4 lat więc już jest po gwarancji. Sytuacja wygląda następująco komputer się resetuje mniej więcej po 2-4 godzinach użytkowania nie zależne od obciążenia czasami serfując po necie czasami w grze. Dziwne jest to że gdy się z resetuje robi to cały czas w kółko nawet do ekranu dosu nie wejdzie a znów się resetuje i aż trzeba wyłączyć PC i poczekać chwile i na nowo włączyć. I potem znów pochodzi jakiś czas.Myślałem że to wina przegrzania ale raczej nie sądze bo ostatnimi czasy często to kontroluje ponieważ jakiś rok temu karta graficzna się uszkodziła nie wiadomo jaka przyczyna czy przegrzania czy uszkodzenie fabryczne. Więc po tym wolałem dmuchać na zimne i wymieniłem z tyłu obudowy wiatrak i do boku dołożyłem dodatkowy wiatrak więc temp są wporządku. Dodatkowo zaobserwowałem jeszcze jeden problem że gdy gram lub serfuje po necie czasami ekran zgaśnie i po chwili wraca i to czasami jest 5-6 razy pod rząd albo gdy włącze ikone IE lub Mozilli to samo gaśnie wraca, lub wejde w mendżer urządzeń gaśnie i wraca. Nie wiem co robić ponieważ nie jestem aż tak obeznany aby mierzyć miernikiem napięcie czy coś w tym stylu. Proszę o pomoc jeżeli ktoś będzie miał jakiś pomysł.

Daje dodatkowo Specyfikacje PC + Temperatury
Temperatury mierzone w bez obciążenia. Z obciążeniem Far Cry 3 Grafika podbija do około 65-69 stopni i procesor core 2- tak do 60-62 reszta w normie

Zasilacz: chieftec 650w cft-650-14cs
Płyta Główna: Gigabyte EP35C-DS3R
Karta Graficzna : Sapphire Ati radeon 6870 1GB 256Mbit Lite
Ramy: Kingston 2x 2GB
Procesor: Intel Core 2Quad Q9400 2.66Ghz
Dysk Seagate 1T

Temperatury
Temp1 38C
Temp2 35C
Temp3 -2C
Temp 0C
HD0 33C
GPU 38C
Core0 39C
Core1 32C
Core2 37C

Vcore1 1.06V -12V -16.80V
Vcore2 1.94V -5V -8.48
+3.3V 3.22V +5V 4.95
+5V 3.84V Vbat 3.08V
+12V 0.90V GPU Vddc 0.95V

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Problemy z PC

Post28 sty 2013, 21:57

Pokaż odczyt SMART z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => zakładka Health

Wykonaj test stabilności karty graficznej programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Włącz najpierw narzędzie GPU Shark z poziomu okna programu FurMark.
W GPU Shark będziesz obserwował temperaturę układu graficznego.
Włącz benchmark w FurMark. Jeżeli temperatura układu graficznego przekroczy 80'C wyłącz test. Jeżeli nie, testuj przez 15 minut (test: Burn-In benchmark 1920x1080 15min).

Wykonaj test stabilności procesora narzędziem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Uruchom test zielonym przyciskiem On i obserwuj temperaturę procesora w prawym oknie.
Jeżeli przekroczy 80'C wyłącz test, jeżeli nie przekroczy tej wartości testuj 15 minut.
Testuj około godzinę. Jeżeli w tym czasie wywali błąd i pojawi się sygnał dźwiękowy daj znać.

Wykonaj test pamięci RAM programem Memstet => http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... m-a204.htm
Testuj około godziny.

Exander1

Użytkownik

Problemy z PC

Post29 sty 2013, 15:47

Witam ponownie po sprawdzałem tymi programami i efekty są takie link do screenów Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Robiłem też spradzanie ramów memtestem odpóściłem po 4 h nie wykryło żadnych błędów. Problem był z kartą graficzną jak za pierwszym razem włączyłem Furmarka i grafa w 2 minuty doszła do 81 C ale działa tylko na 50% obrotów jak ją włączyłem na Max obrotów to wytrzymała test przez 15 min i doszło gdzieś do 71C reszte możesz zobaczyć na screenach z linku jak zobaczysz coś co może być przyczyną to daj znać. Dzięki i pozdrawiam

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Problemy z PC

Post29 sty 2013, 16:05

Odczyt SMART jest niepełny. Zmaksymalizuj okno.

Exander1

Użytkownik

Problemy z PC

Post29 sty 2013, 20:43

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Proszę tu jest pełen odczyt z Hd Tune. Jeżeli byś miał jakąś diagnoze na te restarty itd to prosiłbym o pomoc

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post30 sty 2013, 23:39

Ogólnie raczej jest dobrze z tym dyskiem.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post31 sty 2013, 10:28

Kiedy ostatnio czyściłeś komputer z kurzu w środku ?

Exander1

Użytkownik

Post31 sty 2013, 11:18

Czyszcze tak co 3-4 miesiące ze względu na dużą ilość wiatraków i bardzo szybko się zbiera kurz ale jak wcześniej pisaliśmy to 2 dni temu przeczyściłem go najdokładniej jak mogłem. Narazie nic się nie dzieje oprócz Blue screenu ale to chyba wina starego steru do karty sieciowej ponieważ sam win mi znalazł ten problem. Ale dziwie się że te resety to mógłby być kurz bo jak go czyściłem 2 dni temu to za dużo go nie było no ale coż pożyjemy zobaczymy no bo raczej z tych info z programów nic nie widać żeby było coś z sprzętem. Jedynia ta grafa mnie zaniepokoiła że przy sile wiatraka na 50 % dała tylko 2 min do 81C ,ale dziwi mnie to że tak w miare nowy sprzęt a nie ma automatycznej regulacji wiatraka.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post31 sty 2013, 11:26

Exander1 pisze:Narazie nic się nie dzieje oprócz Blue screenu ale to chyba wina starego steru do karty sieciowej ponieważ sam win mi znalazł ten problem.

Wobec tego zaktualizuj ten sterownik.

Service Pack 2 masz zainstalowany ?

Zainstaluj program => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, którym dokonasz odczytu plików DMP.
Po otwarciu program automatycznie zlokalizuje pliki DMP. Zaznacz kolejno pliki i wybierz:
File => Save Selected Items
Wklej tutaj raporty.
Możesz również wkleić screen ekranu głównego programu.

Exander1

Użytkownik

re:re: Problemy z PC

Post31 sty 2013, 13:23

Sterownik zaktalizowałem Service packa 2 mam nagranego Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post31 sty 2013, 13:52

ndis.sys rzeczywiście wskazuje na jakiś problem z siecią, jednak niekoniecznie musi to być problem ze sterownikiem karty sieciowej.

Skąd pobierałeś nowy sterownik do karty sieciowej ?
Ze strony producenta płyty czy bezpośrednio ze strony Realtek-a ?
Pobierz ze strony Realtek-a => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

wersję podpisaną Vista and WinServer 2008 Driver (735KB)

Rozpakuj pobrane archiwum sterownika.

Instalujesz ręcznie poprzez Menadżer Urządzeń.

• Reklama

Wróć do „Problemy”