Problemy z przechwytem obrazków z ekranu

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post11 lut 2014, 16:07

Witam. Problem dotyczy przechwytywania i nagrywania wszelkiego rodzaju obrazków z Pulpitu, który u mnie występuje w różnych trybach w programie CamStudio v. 2.7.2 Build 326 oraz także czasem w AutoScreenRecorderze Free choć tutaj jest o niebo lepiej, choć te programy są do siebie podobne. System to XP SP3, kodeki K-Lite Mega.
Dotyczy to zwłaszcza przechwytu sekwencji z ruchomych plików video lub innych animacji, ale nawet czasem zwykłych, nieruchomych obrazków typu .jpg. Plik wyjściowy owszem rejestruje i zapisuje się, ale potem po otwarciu okazuje się, że zamiast materiału lub nagrania widać początkowo czarne tło i dopiero pod koniec nagrania pojawia się jakiś fragment materiału.
Ta sytuacja się jakby powtarza tzn. przez większą z początku część jest czarne tło, potem zaś w końcowej fazie przez krótką chwilę na ogół coś się pojawia.
Więc nie wiem skąd ta jakby dwoistość - trochę, albo większość nagrania brakuje, trochę jest... ?
Nie wiem czy rzecz nie ociera się o kodeki wewnątrz programowe lub jakieś inne opcje, być może ale nie znam się na tym specjalnie ? Próbowałem je przełączać lecz to nic nie daje.
Zaznaczam, że o dźwięk mi tym razem nie chodzi bo to oddzielna rzecz. Chociaż z przechwytem dźwięku też tam są problemy bo chyba moja karta dźwiękowa jest niezgodna z ww. programami i dźwięku na tej karcie zapewne nie zarejestruje.
Jeżeli to jest kwestia kodeków wewnętrznych lub innych parametrów, to proszę o ewentualną pomoc we właściwym doborze ?

Przyznam, że problem jest może niewielki, ale dla mnie jednak na tyle istotny, że proszę was o wszelkie w tej sprawie porady bo nie potrafię go jak dotąd rozwiązać. :doh:

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post13 lut 2014, 00:16

Kodeki ewentualnie nie chwyta DirectXa. Jakie Masz tam kodeki do wyboru?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post13 lut 2014, 19:49

Pokażę to na obrazkach.
Dla CamStudio: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dla AutoScreenRecordera: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zwłaszcza w CamStudio jest dramat, bo niemal nic nie da się tam nagrać normalnie. Ale przechwytywać i zapisywać w ogóle się da tak, tyle że w pliku wynikowym nic nie widać bo jest czarne tło na ogół jak już pisałem. I tylko fragment materiału pod sam koniec widać.
W Homepage`u programu trochę też o tym czytałem, ale przyznam że trochę się w tym gubię.
Jest tam też m.in. pewna rekomendacja dla zastosowania kodeków właśnie: Xvid-a oraz x264vfw.
Przy okazji jest tam też mowa, że program ten nie jest pozbawiony niestety błędów.

Natomiast w AutoScreenRecorderze jest już o wiele lepiej, jednak też czasem potrafi się źle nagrać z czarnym tłem, albo też są liczne zacięcia i przeskoki.
W tym programie w pewnym przypadku, pewnej konfiguracji i wyboru niektórych kodeków oraz wybranych trybów nagrywania potrafi też dochodzić do zwiechów programu i całego komputera.

A czy Przyspieszanie sprzętowe może też mieć na to jakiś wpływ, bo też się z tym spotkałem.
Ja mam je włączone na max czyli Pełne: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, a ponoć powinno w tym przypadku być całkiem wyłączone ?

Nie wiem czy jeżeli te lub inne zmiany nie przyniosły skutku w tych programach - czy nie poszukać w takim układzie sprzętowo-programowym u mnie innych programów tego typu ? Póki co ja nic takiego darmowego, a o to mi jednak chodzi nie znalazłem.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post15 lut 2014, 14:58

XVid będzie miało słabą jakość, lepszy byłby DIVX. Na razie zobacz jeszcze ffdshow. Szkoda, że słaba grafika, lepsza by tutaj pomogła.
Hotfix

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post16 lut 2014, 16:49

Niestety wybór któregokolwiek z dostępnych tam kodeków, także ffdshow VC nic nie daje.
Wciąż zapisuje tylko czarne tło, na koniec nagrania jednak coś się pojawia.
To dla CamStudio, bo w AutoScreenRecorderze jest trochę lepiej. Oba jednak nie przechwytują dźwięku.
To jednak co innego.
Czy do tych programów można pobrać inne, dodatkowe kodeki ?

W ogóle to CamStudio zapisuje do .swf i wstępnie to pokazuje w swym wewnętrznym playerze, a wcześniej w jakimś okienku z wieloma opcjami pyta się o coś i nie bardzo wiem o co tam chodzi ? Po prostu to wyłączam.
Może tu jest coś na rzeczy ?
A może trzeba zapisać to po prostu w innym formacie ? CamStudio chyba nie daje jednak takiego wyboru wówczas, podobno jest tam gdzieś także .avi ?
Format .swf nie jest typowym formatem plików video, to format plików graficznych, aczkolwiek także animowanych.

Chyba, że jeszcze jakieś inne opcje programu w różnych konfiguracjach tych opcji ze sobą za to odpowiadają ?

Przyspieszanie sprzętowe na próbę wyłączyłem, też nic to nie dało.

Być może jest jednak coś na rzeczy z tym DirectX-em, ta karta graf. obsługuje DirectX-a tylko do wersji 7.0 ?

Chciałbym też zapytać co można zaproponować ostatecznie jako alternatywę dla ww. programów, taką by wszystko działało jeszcze na tym sprzęcie ?

Awatar użytkownika
Lena

Globalny Moderator

Post16 lut 2014, 17:22

Tak, to bardzo stara konstrukcja, 7.0 to dawne czasy. Obawiam się, że naa tym sprzęcie niewiele wskurasz. Zobacz jeszcze test DirectX, programik powinien być w folderze systemowym, dxdiag czy podobnie

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post16 lut 2014, 22:08

Testy w dxdiag robiłem i wszystkie testy przebiegły poprawnie. :)

Bo kiedyś w ogóle to zainstalowałem DirectX w wersji 9.0c, ale nie wiem czy to coś daje ? ;)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post16 lut 2014, 23:31

Powinien chodzić, byłby softwarowy ale chodziłby. Możesz i tak spróbować. Za nic sobie nie mogę przypomnieć co robiłem, gdy na ekranie tunera TV nie miałem kiedyś obrazu, tylko ciągle czarny ekran. Coś nie współgrało ale nie pamiętam co.
Hotfix

• Reklama

Wróć do „Problemy”