Dotyczy to zwłaszcza przechwytu sekwencji z ruchomych plików video lub innych animacji, ale nawet czasem zwykłych, nieruchomych obrazków typu .jpg. Plik wyjściowy owszem rejestruje i zapisuje się, ale potem po otwarciu okazuje się, że zamiast materiału lub nagrania widać początkowo czarne tło i dopiero pod koniec nagrania pojawia się jakiś fragment materiału.
Ta sytuacja się jakby powtarza tzn. przez większą z początku część jest czarne tło, potem zaś w końcowej fazie przez krótką chwilę na ogół coś się pojawia.
Więc nie wiem skąd ta jakby dwoistość - trochę, albo większość nagrania brakuje, trochę jest... ?
Nie wiem czy rzecz nie ociera się o kodeki wewnątrz programowe lub jakieś inne opcje, być może ale nie znam się na tym specjalnie ? Próbowałem je przełączać lecz to nic nie daje.
Zaznaczam, że o dźwięk mi tym razem nie chodzi bo to oddzielna rzecz. Chociaż z przechwytem dźwięku też tam są problemy bo chyba moja karta dźwiękowa jest niezgodna z ww. programami i dźwięku na tej karcie zapewne nie zarejestruje.
Jeżeli to jest kwestia kodeków wewnętrznych lub innych parametrów, to proszę o ewentualną pomoc we właściwym doborze ?
Przyznam, że problem jest może niewielki, ale dla mnie jednak na tyle istotny, że proszę was o wszelkie w tej sprawie porady bo nie potrafię go jak dotąd rozwiązać.