Przedłużacz w przedłużacz
-
Witam. Mam troche głupie pytanie, ale postanowilem sie upewnić. Mianowicie pare dni temu odebralem komputer po wymianie zasilacza i jak sie okazalo plyty głownej ( na szczescie gwarancja), trwalo to miesiac czasu i teraz jak juz wszystko chodzi jak nalezy zaczałem sie zastanawiac czy mogło stac sie tak od tego, ze mam podłączony jeden przedłuzacz w drugi i wszystkie kable ( od monitora, komputera glosnikow itp. sa do tego drugiego podlaczone), dlatego tak zrobilem, gdyz chciałem pod nowy komputer kupic lepszy przedłużacz anty przepienciowy czy cos w tym stylu ( że podczas burzy nic mi sie podobmno nie spali itp.) a z odpieciem starego przedłuzacza, był duzy problem, gdyz musialbym odsuwać ciezkie narozne biurko, nastepnie demontowac listwe maskujaca na kable i dopiero stary przedłużacz odłączyc. Zastanawiam sie czy to, był przypadek z awarią tego zasilacza i domyslam sie, że płyta poszła od niego czy jakas szansa jest, że od podłączenia przedłuzacza w przedłużacz.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Witam, to nie powinno mieć znaczenia, raczej kiepskiej jakości stary zasilacz.
-
Dzieki za odpowiedź. Zasilacz na pewno nie był kiepski, gdyz był to BeQuiet 630 W L7 Zostal wymieniony na 600 W L8, myślę, ze po prostu przypadek. Przez wiele lat nie miałem żadnych problemów z podzespołami komputerowymi ( poprzedni komputer juz chyba piąty rok chodzi bez zarzutu w drugim pokoju z poprzednimi tez nie przypominam sobie o jakis problemach), więc musiał być ten pierwszy raz. Ciesze sie, ze rozwiałes moje watpliwości i że nie musze odpinac starego przedłuzacza. Dzieki i pozdrowionka.
P.S.
Jeszcze takie pytanko. Nie chce zakładać nowego tematu a zamierzam zrobic reinstal systemu w najblizszym czasie po tej wymianie( tak polecili w serwisie) i zamierzam kupic wiekszy dysk na dane. Zastanawiam sie czy kupić normalny zewnetrzny dysk, myslałem o tym Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, czy kupić normalny dysk wewnętrzny np. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i dokupić wyskiej jakosci obudowę aluminiową np. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników . Cenowo w sumie podobnie wyjdzie licząc dokupywanie obudowy, zależy mi przede wszystkim na bezawaryjności i aby przechowac mnóstwo danych, wiadomo, że szybkość kopiowania też przydałaby się duża.
P.S.
Jeszcze takie pytanko. Nie chce zakładać nowego tematu a zamierzam zrobic reinstal systemu w najblizszym czasie po tej wymianie( tak polecili w serwisie) i zamierzam kupic wiekszy dysk na dane. Zastanawiam sie czy kupić normalny zewnetrzny dysk, myslałem o tym Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, czy kupić normalny dysk wewnętrzny np. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i dokupić wyskiej jakosci obudowę aluminiową np. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników . Cenowo w sumie podobnie wyjdzie licząc dokupywanie obudowy, zależy mi przede wszystkim na bezawaryjności i aby przechowac mnóstwo danych, wiadomo, że szybkość kopiowania też przydałaby się duża.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Wolę kombinację drugą z aluminiową obudową. Plastik to plastik, dysk się gotuje, a więc muszą wkładać wolniejsze dyski.
-
Dzięki. Rozumiem, że jak pisze, że do 3 TB to znaczy, że obojętnie jakiej firmy i jaki model dysku do tej wielkości wybiore, będzie pasował.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Tak, dokładnie. Zastanawiam się czy polecać cokolwiek ale chyba sobie odpuszczę. Dyski dzisiaj wszystkie to po prostu szmelc. Seagate to i tak to to samo co Samsung. Hitachi są dziwne i ciężko z nimi w przypadku awarii, a WD już na starcie mają G-Sense (przeciążenia) w smarcie. W zasadzie najlepsze chyba dzisiaj są WD Caviar np Blue. Seagate chyba bym już omijał, ich czas świetności już minął.
-
Też w sumie jestem za WD. Mam co prawda seagate 2,5 cala zewnetrzny 1 TB i problemów nie ma, ale mam również 1 TB wewnetrzny WD cavir black i jest mega szybki, jesli nic nie kopiuje bezgłosny ( sam tego nie rozumiem), jesli cos kopiuję czy np. odtwarzam jest takie strzelanie czy coś ale można sie przyzwyczaić. Jeśli chodzi o serie blue to odpada ze wzgledu na to, że sa tylko do 1 TB a ja chcę 3 TB a nawet myślałem o 4 TB ale uznałem, że 3 TB powinny wystarczyc na duższy czas a w przyszłosci może technologia dyskow pójdzie do przodu. Zastanawiam sie teraz czy wybrać green czy znowu black, w sumie do przechowywania filmw, muzyki, dokumentów itp. to przecież wydaje mi się, że green wystarczy i tutaj chciałem spytać jeszcze jak to jest z tymi dyskami. Na allegro praktycznie w jaki dysk nie wejde to 64 MB casche 7200 obr/min, SATA III. W zewnetrznych oprócz tego w kazdym pisze, że maksymalny transfer zewnetrzny 600MB/s ( obrótów nie pisze, kiedys pisało?), róznią się tylko np. konfiguracja ( automatyczna, zworki- o co z tym chodzi) i zastosowane technologie ( np. IntelliSeek,IntelliPower lub Zaawansowane formatowanie ( czy zwracać na to uwagę ). Chodzi mi o to, że z opisu każdy dysk jest taki sam, rózni sie tylko ceną. Do tego np. z linii black jest jeszcze kilka modeli do wyboru rózniacych sie jedną cyfrą i ceną. Czy to marketing i jak najlepiej wybrać???
P.S.
Tak po za tematem jeszcze o dyskach sieciowych ( nie będe kupował ze wzgledu na duzo wyzszą cenę), ale chciałem sie dowiedziec czy działaja tak jak mysle tzn. wystarczy podłączyć do gniazdka obojętnie w jakim miejscu w domu i za pomocą wi-fi połączy się z kazdym komputerem majacym kartę siciowa wi-fi, telewizorem, telefonem, tabletem itp.??? Jak z szybkością działania, czy na bieżaco obejrze film na telewizorze mającym wi-fi bez zakłoceń tzn tak jakby dysk byłby podjęty przez USB do telewiozra???
P.S.
Tak po za tematem jeszcze o dyskach sieciowych ( nie będe kupował ze wzgledu na duzo wyzszą cenę), ale chciałem sie dowiedziec czy działaja tak jak mysle tzn. wystarczy podłączyć do gniazdka obojętnie w jakim miejscu w domu i za pomocą wi-fi połączy się z kazdym komputerem majacym kartę siciowa wi-fi, telewizorem, telefonem, tabletem itp.??? Jak z szybkością działania, czy na bieżaco obejrze film na telewizorze mającym wi-fi bez zakłoceń tzn tak jakby dysk byłby podjęty przez USB do telewiozra???
Ostatnio zmieniony 30 mar 2014, 00:28 przez maciek166, łącznie zmieniany 1 raz.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
W zewnetrznych oprócz tego w kazdym pisze, że maksymalny transfer zewnetrzny 600MB/s ( obrótów nie pisze, kiedys pisało?)
To ściema, to max dla portu ale tyle dysk nie da hehe chyba, że SSD
konfiguracja ( automatyczna, zworki- o co z tym chodzi
Kiedyś dyski trzeba było zworkami ustawiać zwierając piny, dzisiaj to tyczy już tylko ATA, w SATA czasami zworka potrafi zmienić tryb pracy z SATA III na SATA II
( np. IntelliSeek,IntelliPower lub Zaawansowane formatowanie ( czy zwracać na to uwagę )
Tylko jeśli lubisz zabawki rzekomo oszczędzające energię.
Do tego np. z linii black jest jeszcze kilka modeli do wyboru różniących sie jedną cyfrą i ceną. Czy to marketing i jak najlepiej wybrać???
Black są fajne, dokładnie czym się różnią, to bym musiał się sam teraz przyjrzeć.
-
Tzn. lepiej szukać z konfiguracja automatyczną czy zworki???, i co bys wybral black czy green, dodam, że gier żadnych na pewno z tego dysku uruchamiał nie bede, tylko przechowywanie danych, ewentualnie uruchomienie filmu, ale na szybkości kopiowania mi zależy. I bylbym wdzieczny za opinie o dyskach sieciowych o czym pisalem jeszcze wyżej. Z gory dziex
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Tzn. lepiej szukać z konfiguracja automatyczną czy zworki???,
Wiesz co, choroba wie. Ja mam np problem z moją płytą, gdzie dysk zgodny z sata 3 nie chce się sam przełączyć na sata 2 (jak go tam podpinam). Muszę go zawsze dawać na port SATA 3. No ale to problem u mnie jak podpinam do płyty. Ty będziesz miał w kieszeni więc problem znika. W zasadzie więc obojętne czy taki czy siaki.
Czy black czy green, chyba green bo w sumie trochę boję się tej obudowy, w sensie, normalnie dysk jest chłodzony obudową. Ma tam sporo miejsca na przepływ powietrza itd. Tutaj obudowa zamknięta, ciekawe jak wygląda w środku. Przy dobrym chłodzeniu i na dodatek aluminiowa to wersja Black, tylko to cena. Green będzie spokojniej pracował.
Wiesz co, po proszę naszego kolegę janpasa, ciekawe co on poradzi tutaj, w końcu spec od dysków.
-
Powiem tak, co do obudowy wklejałem linka wczesniej i wydaje mi się, że jest naprawde porzadna ze wzgledu na cene chocby. Co do dysków to w sumie dosyc na szybko ale znalazlem cos takiego:
Black: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Breen: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Różnica cenowa miedzy nimi jest ogromna, wiem. Ale patrząc na to, że:
1. Poziom chałasu jest taki sam 29 db w obu przypadkach ( przynajmniej tak podają)
2. Okres gwarancji aż 3 lata więcej na korzyść black ( jestem zdania, że samo to, że producent udziela takiej gwarancji znaczy, ze dysk jest z najwyzszej jakości materiałów), a wiadomo zepsuje sie tak jak np. moj zasilacz niedawno nawet po pięciu latach to wysle poczekam z miesiac i nowy dostane pewnie. ( przynajmniej tak to rozumuję).
3. Dwurdzeniowy procesor, dynamiczna pamięc podreczna- ale to juz nie wiem jakie korzysci daje w sumie.
Co sadzisz o tych dwóch dyskach???
Black: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Breen: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Różnica cenowa miedzy nimi jest ogromna, wiem. Ale patrząc na to, że:
1. Poziom chałasu jest taki sam 29 db w obu przypadkach ( przynajmniej tak podają)
2. Okres gwarancji aż 3 lata więcej na korzyść black ( jestem zdania, że samo to, że producent udziela takiej gwarancji znaczy, ze dysk jest z najwyzszej jakości materiałów), a wiadomo zepsuje sie tak jak np. moj zasilacz niedawno nawet po pięciu latach to wysle poczekam z miesiac i nowy dostane pewnie. ( przynajmniej tak to rozumuję).
3. Dwurdzeniowy procesor, dynamiczna pamięc podreczna- ale to juz nie wiem jakie korzysci daje w sumie.
Co sadzisz o tych dwóch dyskach???
- janpas
- Kontaktowanie:
Witam
teraz dyski żadne nie są jakościowo dobre
po prostu loteria
kiedyś Black miał 5 lat
a zwykłe 3 lata
to już chyba samo o czymś świadczy co do jakości
ale black jest to bardzo wydajny dysk
teraz dyski żadne nie są jakościowo dobre
po prostu loteria
kiedyś Black miał 5 lat
a zwykłe 3 lata
to już chyba samo o czymś świadczy co do jakości
ale black jest to bardzo wydajny dysk
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
-
A powiedz szczerze czy brałbyś blacka czy greena i jaki konkretnie model ( czy te co wyszukałem czy jakies moze inne), tak jak pisalem chce go wykorzystac jak dysk zewnetrzny, gier żadnych nie planuje na nim instalowac.
-- 31 mar 2014, 14:57 --
Widzę, że nikt nic nie odpisuje i chciałem powiedzieć, że zdecydowalem sie jednak na tańszą wersję green. Tylko teraz zastanawiam sie czy ten konkretny model bedzie ok czy lepiej zagłebic się bardziej????
-- 31 mar 2014, 14:57 --
Widzę, że nikt nic nie odpisuje i chciałem powiedzieć, że zdecydowalem sie jednak na tańszą wersję green. Tylko teraz zastanawiam sie czy ten konkretny model bedzie ok czy lepiej zagłebic się bardziej????
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Ja bym brał po prostu Green, bo boję się, że usmażysz sobie dysk w obudowie. A wersja, w sumie obojętna, tu nie trzeba mega szybkości.
-
Zapytałem sie w x- komie czy dysk ma 5400 rpm czy 7200 rpm i dowiedziałem sie, ze dysk wykorzystuje technologię, która dostosowuje predkość w razie potrzeby odod 5400 do 7200. Nigdy sie z czyms takim nie spotkałem ale kupie go.
-
- Reklama