Przestawianie się daty systemowej.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
onimusza666

Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 10 kwie 2009, 18:12

Przestawianie się daty systemowej.

Post15 sie 2009, 15:53

Jak w temacie-a więc ciągle to występuje, nie pomogło wymiana baterii-data ciągle się zmienia na rok 2003- podczas włączania komputera pisze na ekranie startowym że trzeba wejść w CMOS - komputer strasznie się muli, słychać jak przerywa tą muzyczkę systemową jak odpala się windows,występują kłopoty z pamięciami RAM jest 1GB a w właściwościach ''mój komputer'' pisze 512MB- pomaga wyjęcie i włożenie(niejednokrotnie) tych kości i dodatkowo obecnie ''padła'' nowa karta wi-fi (2miesiące) nie wykrywa sieci i nie ma neta.
Sory że tak chaotycznie piszę ale nie wiem co mam zrobić.Powiedzcie jakie mogą być objawy awarii płyty głównej.

koleś git

VIP
Posty: 912
Rejestracja: 05 maja 2009, 15:57
Lokalizacja: Włocławek
Kontaktowanie:

Przestawianie się daty systemowej.

Post15 sie 2009, 16:01

Wygląda mi to na infekcję, daj logi jak tu pisze.
Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 20896
Rejestracja: 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Przestawianie się daty systemowej.

Post15 sie 2009, 16:04

Podaj odczyt napięć z Biosu.
Do Biosu wchodzisz wciskając klawisz DEL przy starcie komputera. Na pierwszym ekranie po starcie będzie napis Press DEL to Enter Setup, wciskasz i wchodzisz. Wybierz PC Health Status (czasami jest Hardware Monitor), wejdź i spisz napięcia +3.3V, +5V oraz +12V. Z Biosu wychodzisz klawiszem ESC.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

onimusza666

Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 10 kwie 2009, 18:12

Przestawianie się daty systemowej.

Post15 sie 2009, 16:57

Witam! w drugim komputerze jest BIOS Adward i w PC health nie ma tam nic takiego- tylko:
CPU vcore 1.39v
vdimm 1.79v
może użyć jakiegoś programu?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 20896
Rejestracja: 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Przestawianie się daty systemowej.

Post15 sie 2009, 16:59

Zobacz z programu Everest Ultimate podaj odczyt z czujników (w programie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników).
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

onimusza666

Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 10 kwie 2009, 18:12

Przestawianie się daty systemowej.

Post15 sie 2009, 17:20


Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 20896
Rejestracja: 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Przestawianie się daty systemowej.

Post15 sie 2009, 17:21

Hmm wygląda OKi, ale jeśli wierzyć temu odczytowi, to bateria jest wyładowana. Zamiast 3V ma 0.19V. Przydałoby się ją sprawdzić miernikiem.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

onimusza666

Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 10 kwie 2009, 18:12

Przestawianie się daty systemowej.

Post15 sie 2009, 17:26

czy to by znaczyło, że niby nowa nie dawno kupiona bateria jest do d...? czy bateria może sprawiać takie kłopoty i spowalniać kompa?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 20896
Rejestracja: 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Przestawianie się daty systemowej.

Post15 sie 2009, 17:29

Zwalniać, nie. Kłopoty z czasem, tak.

Przeskanuj kompa MBAMem i jakimś antywirusem online oraz daj logi o których pisał koleś git.

Zrób też benchmark w HD Tune oraz sprawdź pamięć programem Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

onimusza666

Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 10 kwie 2009, 18:12

Przestawianie się daty systemowej.

Post15 sie 2009, 17:46

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Co do skanowania online-to nie da rady,bo mimo że jest karta wi-fi to nie wykrywa neta,a przecież działało. Avast ani MalwareBytes nic nie wykrywa.

-- Dzisiaj, 18:08 --

Robię teraz test Memestem-ile ma to trwać żeby coś z tego wywnioskować?

-- Dzisiaj, 19:50 --

testowanie Memestem przez 1.40 h nie wykazało żadnych błędów-na dłużej nie mam cierpliwości-może jutro zostawię na cały dzień. :@

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13354
Rejestracja: 30 lis 2008, 01:40

Re: Przestawianie się daty systemowej.

Post16 sie 2009, 00:05

1. Jeżeli wymieniasz baterię to musisz odłączyć komputer od sieci, wyjąć starą a nową włożyć za godzinę.
/w laptopach nawet 24 godziny /.
2. Może kupiłeś nieodpowiednią baterię ?
3. Może bateria była rozładowana lub uszkodzona - jeżeli była odpowiednia to reklamuj, wszystko powinno działać prawidłowo a zwłaszcza data i godzina.
może użyć jakiegoś programu?

- użyj Atomic Clock Sync : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
/ w opcjach ustawiasz wraz z uruchamianiem systemu - ustawione domyślnie, lub w innym terminie /.
Tylko 391 KB .
Windows Vista (32-bit), Server 2003, XP or 2000.
Powinno zadziałać a oprócz tego będziesz mieć czas atomowy lepszy od mojego ;)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

onimusza666

Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 10 kwie 2009, 18:12

Przestawianie się daty systemowej.

Post16 sie 2009, 07:28

:shock: A czemu trzeba aż czekać godzinę z włożeniem baterii??Kupię kolejną jutro.A jak tam wyniki skanowania? są jakieś wirusy czy nie ma? Pozdrawiam.
ps.zrobię dziś dodatkowo test HDtune.W Evereście jest jakiś System Stability Test-do czego on służy?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13354
Rejestracja: 30 lis 2008, 01:40

Re: Przestawianie się daty systemowej.

Post16 sie 2009, 13:49

@onimusza666 napisał(a): A czemu trzeba aż czekać godzinę z włożeniem baterii?

Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera
Lepiej więcej niż za mało :)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

onimusza666

Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 10 kwie 2009, 18:12

Przestawianie się daty systemowej.

Post17 sie 2009, 04:56

Znam szybszy sposób poprzez zwarcie zworek :) Nikt mi nie odpowiedział na wklejone skany-są jakieś nieprawidłowości czy ich nie ma?

-- Dzisiaj, 18:42 --

Baterię zmieniłem-teraz sprzedali dobrą ,a nie jakieś badziewie.Komputer nadal strasznie muli podczas logowania i wylogowania,nadal też nie ma internetu po wi-fi.Przetestowałem też dysk programem HDtune. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników



  • Reklama

Wróć do „Problemy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości