Pytania o sieć wifi

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Jackowsky123

Użytkownik

Pytania o sieć wifi

Post08 lip 2012, 19:11

Mam dość chore pytanie xd. Otóż nie miałem nigdy wifi. Na razie w ogóle nie ma takiej możliwości żebym go miał, ale bardzo interesuje mnie na jakiej zasadzie to działa. Na razie wiem, że np komputer czy tam telefon odbiera fale radiowe z routera, ale słyszałem tez o jakieś karcie USB podłączanej do komputera itp...

No i chyba tez trzeba mieć kartę wifi w komputerze dodatkowo i nie wiem czy w każdym laptopie można taka kartę włożyć.

Za bardzo nie wiem o co chodzi z tą konfiguracja routera i podłączaniem go. Raz słyszę, że trzeba go podłączyć do komputera raz że nie... Na prawdę był bym bardzo wdzięczny gdyby ktoś odpowiedział mi na te pytania zawarte w moim poście.

Z góry dziękuje :ugeek: :pray:

Awatar użytkownika
Lena

Globalny Moderator

Pytania o sieć wifi

Post08 lip 2012, 19:43

Router wysyła falę radiowe na odległość 50-100m na terenie zabudowanym czy budynkach. Do odbioru sygnału wifi potrzebna jest karta sieciowa [bezprzewodowa] wifi (może być na usb zewnętrzna lub na pci wewnętrzna), laptopy zazwyczaj mają wbudowaną kartę wifi.

Konfiguracja przykładowa znajduje się w poradniku: http://www.hotfix.pl/konfiguracja-i-zab ... eu-a84.htm

W skrócie jest to ustawienie sieci tak aby komputery wykrywały nadawaną sieć wifi oraz zabezpieczenie sieci przed osobami nieproszonymi.

Jackowsky123

Użytkownik

Pytania o sieć wifi

Post08 lip 2012, 20:12

A co do takich większych odległości? Bo wiem ze są też jacyś dostawcy internetu.Maja jakieś nadajniki do wysyłania tego sygnału np 1-2km, jak te nadajniki sie dokładnie nazywają? I jak się np dowiedzieć czy w okolicy taki dostawca jest?? żeby podpisać jakąś umowe na internet.Bo rozumiem że szybkość transferu zależy od tego nadajnika? i nadal nie wiem czy trzeba sie routerem podłączyć do komputera czy też nie xD. ogolnie bardzo ci dziekuje ze odpowiedziales mi na to dzikie pytanie. Jestem Ci bardzo wdzięczny :)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Pytania o sieć wifi

Post08 lip 2012, 21:55

Witam, to router jest tu urządzeniem odbierającym i wysyłającym sygnał, to on łączy komputery. Komputery potrzebują specjalnej karty WIFI. Do zwykłego komputera typu PC włożysz ją do środka lub na zewnątrz np poprzez USB. Do laptopa zazwyczaj nie trzeba niczego wciskać bo laptopy już od ładnych paru lat mają je wbudowywane, a jeśli nie to karta na USB się tutaj sprawdzi.

Sygnał można sobie wysyłać spokojnie nawet na 2km ale jest jedna zasada, nie może być przeszkód, musisz mieć widoczność nadajnika i odbiornika, nie może być na ich drodze ani budynków ani chociażby drzew. Niestety tutaj wtedy potrzeba dość silnych anten, a tych też w pokoju nie ma jak trzymać, są to już anteny kierunkowe montowane na zewnątrz budynku.

Jak znaleźć dostawcę to hmmm, musisz podać lokalizację swoją lub samodzielnie poszukać w Internecie.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Jackowsky123

Użytkownik

Pytania o sieć wifi

Post12 lip 2012, 13:54

Czyli mam rozumieć że jeżeli nadajnik jest dość blisko i nie ma żadnych przeszkód po drodze to sygnał dotrze dzięki antenie w routerze a jeżeli np przeszkodą jest odległość,budynki lub coś innego to trzeba zamontować solidniejszą antenę np na budynku a następnie z anteny do routera tak?

• Reklama

Wróć do „Problemy”