Pytania odnośnie elektroniki

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Szczepan

Użytkownik

Post29 lip 2012, 00:51

Witam wszystkich jestem trochę do tyłu z postępem w świecie elektroniki i komputerów. Dlatego mam do was kilka pytań:

1. Jaka jest różnica między odtwarzaczem mp3 a mp4 ?
2. Jaka jest różnica między iPodem a iPhonem i co to właściwie jest...?
3. Jaka jest różnica między netbookiem, notebookiem i ultrabookiem ? (ten ostatni dopiero co wszedł do sklepów)
4. Jaka jest różnica między netbookiem a laptopem, czy to jedno i to samo ?
5. Co to jest tablet ?

Wiem że niektórych tutaj rozbawię moimi pytaniami, dlatego proszę o wyrozumiałość i bez złośliwości. Kiedy ja się interesowałem elektroniką dopiero co wchodziły pamięci flash 256 MB, na jednostkach centralnych nie było czytników kart tylko stacja dyskietek. Dlatego trochę się zapuściłem i jestem do tyłu z tym wszystkim. Podeślijcie mi klika fajnych linków z artykułami abym mógł sobie poczytać (bo nie chciało mi się szukać na necie). Dzięki za wszystko pa.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post29 lip 2012, 10:49

1. Jaka jest różnica między odtwarzaczem mp3 a mp4 ?

MP3 to format plików dźwiękowych i tylko to odtwarza. MP4 to kontener na pliki wideo. Taki odtwarza i pliki muzyczne i pliki z filmami, ma też do tego ekran.

Jaka jest różnica między iPodem a iPhonem i co to właściwie jest...?

iPhone to telefon, a iPod to tylko zabawka multimedialna jak MP4.

Jaka jest różnica między netbookiem, notebookiem i ultrabookiem ? (ten ostatni dopiero co wszedł do sklepów)

Netbook jest mniejszy, maksymalnie 12 cali i używa okrojonego procesora bardzo energooszczędnego. Niestety z wydajnością jest tu słabo. Notebook to normalny komputer przenośny, ma fajną wydajność ale z baterią krucho. Najlepsze są ultrabooki. Niestety cena często przeraża. Są bardzo chude, lekkie i mają bardzo dobre procesory jednocześnie długo trzymając na baterii.

Jaka jest różnica między netbookiem a laptopem, czy to jedno i to samo ?

Odpowiedź wyżej.

Co to jest tablet ?

Tablet to komputer typu laptop ale bez klawiatury. Zamiast niej ekran jest dotykowy i obsługujesz go palcami. Np klikasz ikonkę dotykając jej, piszesz używając wyświetlanej na ekranie klawiaturze. Tablety z racji tego, że mają być bardzo przenośne mają niewielkie ekrany: 7-10 cali. Mają też energooszczędne procesory i to często bardziej oszczędne niż w netbookach. Są to często procesory innej klasy tzw typu ARM. Niestety w takim wypadku nie chodzi na nich na razie Windows (dopiero Windows 8 ruszy). Zamiast tego pojawia się inny system: Google Android.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Szczepan

Użytkownik

Post30 lip 2012, 17:28

Nie chce zakładać nowego tematu dlatego przejdę od razu do rzeczy

Chciałbym kupić sobie taniego laptopa pod kątem internetu, multimediów oraz pracy biurowej. Zaznaczam że gry mnie nie interesują dlatego myślę o tym wariancie:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zaznaczam że karta graficzna zintegrowana i jest do dupy i nie sugerujcie się 1024 MB tylko 32 MB na karcie (wiem bo sprawdzałem w recenzjach i testach) to chwyt marketingowy. Dzwoniłem do tego sklepu i tam facet mi powiedział iż na tym laptopie nie da się zainstalować Windows XP tylko Windows 7, bo już nie ma sterowników do XP do tych podzespołów. Związku z tym moje pytania są takie:

1. Czy na tym laptopie da się zainstalować Windows XP Home 32 bit (oryginalna płyta)
2. A jeśli się nie da, to czy przy Windowsie 7 są już wszystkie kompatybilne programy z tym systemem
3. Jaki Windows 7 wybrać 32 bit czy 64 bit
4. Czy da się pobrać Windows 7 z netu (bo nie zamierzam znowu wywalać 300 zł na Windowsa)
5. Czy na internecie opis instalacji Windowsa 7 jest już tak rozpowszechniony jak np. instalacja Windowsa XP (bo sam bym pobrał z netu i zainstalował sobie ten system)
6. Czy na tym laptopie pójdzie mi Gimp i Photoshop
7. A możecie mi coś powiedzieć więcej na temat AMD Radeon HD 6310
8. Jeżeli ten laptop jest zły to jaki proponujecie inny, tak do 1 500 zł(chodzi mi głównie o to aby chodził mi Photoshop i Gimp)

Z góry dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post30 lip 2012, 18:10

Szczepan pisze:1. Czy na tym laptopie da się zainstalować Windows XP Home 32 bit (oryginalna płyta)

W większości przypadków tak.
Jeżeli jest jakikolwiek problem, to zapewne ze sterownikiem układu dźwiękowego, ale zwykle sterownik da się zainstalować.

Szczepan pisze:2. A jeśli się nie da, to czy przy Windowsie 7 są już wszystkie kompatybilne programy z tym systemem

Tak.

Szczepan pisze:3. Jaki Windows 7 wybrać 32 bit czy 64 bit

Lepiej 64-bitowy dla wsparcia aplikacji 64-bitowych.

Szczepan pisze:4. Czy da się pobrać Windows 7 z netu (bo nie zamierzam znowu wywalać 300 zł na Windowsa)

A czy mogę wziąć sobie Twój samochód, bo nie mam zamiaru wydawać 40,000 na nowy ?

Szczepan pisze:5. Czy na internecie opis instalacji Windowsa 7 jest już tak rozpowszechniony jak np. instalacja Windowsa XP (bo sam bym pobrał z netu i zainstalował sobie ten system)

Tak, instrukcje instalacji są powszechnie dostępne.
Instalacja Windowsa 7 jest prostsza niż instalacja Windowsa XP.

Szczepan pisze:6. Czy na tym laptopie pójdzie mi Gimp i Photoshop

Tak.

Szczepan pisze:7. A możecie mi coś powiedzieć więcej na temat AMD Radeon HD 6310

Układ graficzny zgodny sprzętowo z DirectX 11, jednak jego wydajność w tym trybie mizerna.
Karta klasy Low End nie przeznaczona do grania w nowe gry, natomiast w starsze przy średniej liczbie 30 FPS.
Jak dla Twoich potrzeb (Internet, wideo Full HD, biuro) w sam raz.

Szczepan pisze:8. Jeżeli ten laptop jest zły to jaki proponujecie inny, tak do 1 500 zł(chodzi mi głównie o to aby chodził mi Photoshop i Gimp)

Do 1500 zł. możesz już mieć laptopa 15.6" z systemem Windows 7:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Niestety w tych tańszych z systemem Windows 7 wszędzie jest 2GB pamięci RAM.
Dopiero za 1513 zł. jest 4GB:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
To byłoby najlepsze rozwiązanie patrząc od strony programów graficznych.

Szczepan

Użytkownik

Post30 lip 2012, 19:08

I jeszcze ostatnie pytanie czy na tym laptopie da się zainstalować inny system operacyjny np. Linux czy Macintosh

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post30 lip 2012, 19:33

Szczepan pisze:I jeszcze ostatnie pytanie czy na tym laptopie da się zainstalować inny system operacyjny np. Linux czy Macintosh

Linux tak.

Systemu MAC zgodnie z jego licencją możesz używać wyłącznie na komputerze wyprodukowanym przez Apple.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post30 lip 2012, 19:33

Na każdym da się zainstalować Linuksa.
Sam mam laptopa z dual-boot. ;)
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post31 lip 2012, 18:50

Czasami na okazje.allegro.pl można znaleźć coś ciekawego:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (1680 zł.)

Ekran: 17,3" (1600x900)
System: Windows 7 64-bit
CPU: AMD A6-3420M (4-rdzeniowy)
RAM: 4GB
Grafika: HD 6520G
HDD: 500GB

Szczepan

Użytkownik

Post31 lip 2012, 21:10

Dobra to wszystko zamykam temat

• Reklama