QuickCam Communicate STX przestała działać pod Win 7.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
Andziorka

VIP+
Kontaktowanie:

Post04 gru 2010, 13:33

Witam,
jakiś czas temu przeniosłam się na 7 x64 bit. Zainstalowałam sobie kamerkę QuickCam Communicate STX, wszystko działało, przez kilka dni nie korzystałam z komputera i nagle kamerka przestała działać. Oczywiście sterowniki pobierałam ze strony producenta i pod Windowsa 7 x64. W menadżerze jest jak widać:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Nie pomaga odinstalowanie urządzenia i zainstalowanie ponownie. Aktualizacje także nie. Próbowałam podpiąć kamerkę pod inne USB, ale też nic z tego. Ciągle jest nieznane urządzenie, ale co ciekawe mikrofon w kamerce chyba działa, nie widać jednak obrazu i nie wykrywa kamery.
'Oto dzień zwycięstwa nad rozumem, głupiej wrażliwości Twej..'

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post04 gru 2010, 14:59

A da radę winrarem rozpakować same sterowniki (PPM na nie i wypakuj)?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Andziorka

VIP+
Kontaktowanie:

Post04 gru 2010, 15:59

Tak i próbowałam tym sposobem: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ale niestety nie pomogło. :/ Po zmianie zgodności wyskakuje okienko:
nie mam gdzie kliknąć Dalej. :x

P/S
Udało mi się zainstalować kamerę 2 sposobem z powyższego linka. Ale niestety skype na przykład nie pokazuje obrazu. Wywala komunikat: "Nie udało się uruchomić renderingu wideo. Sprawdź czy masz odpowiedni DirectX zainstalowany"
W menadżerze kamera jest widoczna jako:

Później tam znalazłam pliki odpowiadające za sterowniki mojej kamery, ale instalacja kończyła się błędem :/

EDIT:
Poradziłam już sobie. Zaktualizowałam sterowniki od chipsetu, wyczyściłam rejestr + komputer Ccleanerem. Następnie jak w powyższym linku:
1. Wejdź w Menadżer Urządzeń (Start -> Panel Sterowania -> Menadżer Urządzeń)
2. Znajdź na liście kamerkę. Powinna widnieć jako nieznane urządzenie lub coś podobnego.
3. Kliknij dwukrotnie na urządzenie, wybierz zakładkę Sterownik i kliknij Aktualizuj sterownik.
4. Gdy zapyta o lokalizację pokieruj się do wypakowanego folderu i odnajdź plik który potrzebuje.

Sterownik znajdował się w folderze: ELCH64 należało wybrać Logitech QuickCam Communicate STX.
'Oto dzień zwycięstwa nad rozumem, głupiej wrażliwości Twej..'

• Reklama

Wróć do „Problemy”