Witam
Mam PC do naprawy z systemem Windows XP Home ( recovery jest na płytce Optimusa ) gdzie restartuje się podczas ładowania systemu i nie da się również wejść w tryb awaryjny. Komputer został odpięty i wyczyszczony z kurzu - podobno było go sporo, dzisiaj ma przyjechać do mnie ( ciotki komputer ) i tak zastanawiam się od czego zacząć.
Czy od programowania ( podejrzewam, że jakiś wirus usunął plik systemowy ). Czy może od sprawdzenia sprzętu ?
Będę miał nie za dużo czasu na sprawdzenie więc zakładam topik już teraz.
Proszę mi napisać jak wejść w konsole odzyskiwania w tym systemie i jakich komend użyć by sprawdzić dysk pod kątem błędów czy braków w plikach - jeśli to nie pomoże to może to być zasilacz, czy uszkodzone bad sectory na dysku czy wina grzejącego się procka czy kondensatorów na płycie głównej.
Restart komputera podczas ładowania Windows
- Areecki
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- seba86mu
Najprawdopodobniej system jest uszkodzony.
Bez zbędnych ceregieli włóż płytkę do napędu i spróbuj wykonać naprawę bieżącej instalacji systemu systemu.
Jeżeli ta się powiedzie żadne dane nie zostaną usunięte.
=> systemy-operacyjne/jak-przeinstalowac-system-bez-straty-danych-t11552.html#p63778
Bez zbędnych ceregieli włóż płytkę do napędu i spróbuj wykonać naprawę bieżącej instalacji systemu systemu.
Jeżeli ta się powiedzie żadne dane nie zostaną usunięte.
=> systemy-operacyjne/jak-przeinstalowac-system-bez-straty-danych-t11552.html#p63778
- Areecki
Czyli mam użyć plyty i dojsc do monetu gdy wyswietli sie drugi monit napraw ale tu mi pisze ze trzeba formatowac dysk twardy wiec to nie uszkodzi plikow na partycji c ? Ja nie chce formatowac partycji . Chce naprawic sysem przez konsole.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- djarta
- Kontaktowanie:
Instalacja nakładkowa , drugie R.
- Areecki
Niestety nie miałem jej do wyboru od razu chciał sformatować partycje systemową.
Wpisałem chkdsk w konsoli odzyskiwania przy pierwszym ekranie R i komputer uruchomił się normalnie.
Po sprawdzeniu dysku wykryto co najmniej 1 błąd i naprawiono. Nie miałem czasu zrobić logów czy czymkolwiek skanować.
Będę miał na to czas za tydzień, a do tej pory mam nadzieję, że będzie działał. Wujkowi się spieszyło i musiałem tylko postawić system na nogi. Dzięki za pomoc chłopaki.
Wpisałem chkdsk w konsoli odzyskiwania przy pierwszym ekranie R i komputer uruchomił się normalnie.
Po sprawdzeniu dysku wykryto co najmniej 1 błąd i naprawiono. Nie miałem czasu zrobić logów czy czymkolwiek skanować.
Będę miał na to czas za tydzień, a do tej pory mam nadzieję, że będzie działał. Wujkowi się spieszyło i musiałem tylko postawić system na nogi. Dzięki za pomoc chłopaki.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Daj SMART z programu HD Tune (ekran Health)
-
- Reklama