Witam! Z uwagi na to, że poprzednio podano mi tutaj pomocną dłoń, przedstawię problem i z niecierpliwością poczekam na odpowiedź. Problem z dwoma komputerami.
Komputer I
Parę dni temu w mieszkaniu wywaliło korki - tym samym komputer zgasł. Odpaliłem więc go na nowo, ale pojawił się problem.
Przy każdym ładowaniu systemu (mam na dysku tylko XP), komputer się restartuje i krąży w ten sposób w kółko.
Po odpaleniu kompa pojawia się wybór systemu operacyjnego. Mam dwie możliwości. Recovery lub standardowo XP.
Kiedy wybiorę standardowo XP, przechodzi do wyboru trybu systemu. Niezależnie od tego, jaką wybiorę opcję odpalenia XP, czy tryb awaryjny, czy tryb awaryjny z wierszem poleceń, czy ost dobra konfig, itd. kończy się na restarcie w trakcie ładowania systemu XP.
Kiedy wybiorę zaś Recovery, jakiś czas ładuje pliki, po czym wyskakuje niebieski ekran. Nie muszę go chyba opisywać.
Pierwsze co zrobiłem, to sięgnięcie po instalkę XP. Jednak nic to nie dało, ponieważ komputer czyta płytę przez parę sekund, po czym przechodzi do ładowania dysku twardego. Ewentualnie instalka jest trefna, nigdy wcześniej tej konkretnej płyty nie odpalałem z boota.
Drugą rzeczą było podłączenie innego dysku (kiedyś mając ten sam problem, podłączyłem inny dysk. zapytał wtedy, czy naprawić pierwszy dysk, wcisnąłem ok i było po sprawie), efektem jest jednak zepsuty drugi dysk.
Żadnych części nie wymieniałem. Powodem jest jak sądzę wywalenie korków. 4 osoby sugerowały (zdalnie), że problem jest na płycie głównej. Jedna z nich z takim problemem poszła do serwisu, zalutowali jakąś część i było ok. Bezpiecznik?
Komputer II
Stąd właśnie wziąłem drugi dysk. Komputer kończy swoją żmudną wędrówkę wyświetlając informację w dwóch akapitach, że plik system32/windows/config (lub jakoś tak) jest niepoprawny i należy włożyć Instalator XP, aby naprawić błąd.
Wkładam więc intalkę XP, jednak w trakcie jej czytania komputer się restartuje.
Co mogę zrobić oprócz ze spuszczoną głową iść do serwisu? Zakładając, że instalka XP jest sprawna. Interesuje mnie głównie komputer I.
Restart komputera w trakcie ładowania XP
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Hmm, w jednym i drugim przypadku bez pewnej instalki XP nie da rady nic zrobić.
W pierwszym przypadku najpierw bym sprawdził pod konsolą odzyskiwania (Konsola odzyskiwania systemu Windows XP) polecenie
chkdsk /R
Jeśli to nie pomaga to na tym komputerze przywracanie systemu (punkt 2 a jak nic nie działa to 4): Przywracanie systemu Windows.
Na drugim komputerze punkt 4 będzie raczej na 100% wymagany.
Bez insalki XP można użyć WinRE visty i spod niego kopiować Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
ewentualnie linux live-cd
Dla WinRE tylko konsola nas interesuje czyli wiersz polecenia.
W pierwszym przypadku najpierw bym sprawdził pod konsolą odzyskiwania (Konsola odzyskiwania systemu Windows XP) polecenie
chkdsk /R
Jeśli to nie pomaga to na tym komputerze przywracanie systemu (punkt 2 a jak nic nie działa to 4): Przywracanie systemu Windows.
Na drugim komputerze punkt 4 będzie raczej na 100% wymagany.
Bez insalki XP można użyć WinRE visty i spod niego kopiować Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
ewentualnie linux live-cd
Dla WinRE tylko konsola nas interesuje czyli wiersz polecenia.
- janpas
- Kontaktowanie:
witam mam taka małą poradę komp nr 1
sprawdź zasilacz może napięcia coś nie tak i się restartuje komputer
http://www.hotfix.pl/awaryjne-uruchamianie-oraz-sprawdzanie-zasilacza--a79.htm
ja miałem problem podobny tylko że w czasie normalnego użytkowania komputera sam się restartował
wina leżała po stronie zasilacza
no i odszedł już w zaświaty przerabiałem ten temat na forum
podaj marke i moc zasilacza
najlepiej całą konfiguracje komputerów
i druga sprawa należy wyczyścić z kurzu komputer w środku wydmuchać oczywiście bez przesady
pozdrawiam
sprawdź zasilacz może napięcia coś nie tak i się restartuje komputer
http://www.hotfix.pl/awaryjne-uruchamianie-oraz-sprawdzanie-zasilacza--a79.htm
ja miałem problem podobny tylko że w czasie normalnego użytkowania komputera sam się restartował
wina leżała po stronie zasilacza
no i odszedł już w zaświaty przerabiałem ten temat na forum
podaj marke i moc zasilacza
najlepiej całą konfiguracje komputerów
i druga sprawa należy wyczyścić z kurzu komputer w środku wydmuchać oczywiście bez przesady
pozdrawiam
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
- EsAmo
Komputer II naprawiłem używając innej instalki, komputer I właśnie się naprawia.
Funkcja chkdsk /R spisała się znakomicie, serdeczne dzięki!
Komputer I
Dysk ATA, napęd SATA. Komputer czasem widzi napęd, czasem nie, a czasem zacina się przy sprawdzaniu sprzętu (przed akceptowaniem zmian). Co może być powodem? Jak powinien być ustawiony BIOS? W których miejscach coś zmienić? Próbowałem sam, ale nic to nie dało. Zauważyłem natomiast, że z jednej strony kabel SATA ma dwa druciki krótsze, najprawdopodobniej się ułamały. Kwestia kabla czy można coś pokombinować BIOS'ie?
Funkcja chkdsk /R spisała się znakomicie, serdeczne dzięki!
Komputer I
Dysk ATA, napęd SATA. Komputer czasem widzi napęd, czasem nie, a czasem zacina się przy sprawdzaniu sprzętu (przed akceptowaniem zmian). Co może być powodem? Jak powinien być ustawiony BIOS? W których miejscach coś zmienić? Próbowałem sam, ale nic to nie dało. Zauważyłem natomiast, że z jednej strony kabel SATA ma dwa druciki krótsze, najprawdopodobniej się ułamały. Kwestia kabla czy można coś pokombinować BIOS'ie?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
W biosie na początek załaduj ustawienia zaoptymalizowane. A kabel, jak uszkodzony to wymiana niestety.
-
- Reklama