Witam!
Mam dość nietypowy problem, a jest on związany z niechcianymi restartami mojego komputera.Podczas polecenia ,,wyłącz komputer" uruchamia się on ponownie, dodam, że ten problem występuje często, ale nie zawsze.Kiedy oczekuję na wyłączenie się mojego komputera moim oczom ukazuję się ,,ekran śmierci" czyli popularny blue screen.Według niego uszkodzony jest plik pci.sys, więc zgrałem go jeszcze raz od kolegi.Niestety, dalej to samo. Ponadto wyskakuje błąd: PAGE_FAULT_IN_NONPEGED_AREA..Czytałem poradnik ,,restart zamiast wyłączania, jednak żadne z podanych rozwiązań nie wyjaśnia sprawy. Proszę o szybką pomoc...
P.S Dodam, że problem, który opisałem ustąpił na około 2 miesiące, wrócił gdy przeinstalowałem swój system Windows XP.Pierwszy raz problem pojawił, się od czasu wymiany karty jaka nastąpiła, kiedy mój GEFORCE 7600GS uległ zniszczeniu. Obecnie posiadam kartę Asus AH3650.
Restart zamiast wyłączania
- XMan
Re: Restart zamiast wyłączania
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA..
- konflikt sterowników od karty graficznej, dźwiękowej, brak sterowników do chipsetu płyty głównej.
/ starsze sterowniki mogą być lepsze /.
Rzadko wirusy lub konflikt sprzętowy.
/ wirusy wykluczam po formacie /.
Zainstalowałeś sterowniki do chipsetu płyty głównej - Chipset
Jeżeli nie to zainstaluj, nie wiesz jakie to musisz podać jaką masz płytę główną.
Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...
/ masz płytkę ze sterownikami to najpierw włóż ją do napędu CD /.
Zainstaluj DirectX 9.0c : http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=22
Proponuję zainstalować sterowniki do chipsetu płyty głównej
- sprawdzić a jak nie pomoże to zmienić sterowniki do karty graficznej oraz dżwiękowej, na koniec zainstaluj DirectX.
Po każdej instalacji w/w restart komputera.
Odinstalujesz jakieś sterowniki to przeczyść komputer chociaż CCleanerem :
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... hp?did=158
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później ,,Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
/ podczas instalacji odchacz ,,Automatyczną aktualizację CCleaner" oraz ,,Dodaj pasek narzędziowy Yahoo" /.
- konflikt sterowników od karty graficznej, dźwiękowej, brak sterowników do chipsetu płyty głównej.
/ starsze sterowniki mogą być lepsze /.
Rzadko wirusy lub konflikt sprzętowy.
/ wirusy wykluczam po formacie /.
Zainstalowałeś sterowniki do chipsetu płyty głównej - Chipset

Jeżeli nie to zainstaluj, nie wiesz jakie to musisz podać jaką masz płytę główną.
Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...
/ masz płytkę ze sterownikami to najpierw włóż ją do napędu CD /.
Zainstaluj DirectX 9.0c : http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=22
Proponuję zainstalować sterowniki do chipsetu płyty głównej
- sprawdzić a jak nie pomoże to zmienić sterowniki do karty graficznej oraz dżwiękowej, na koniec zainstaluj DirectX.
Po każdej instalacji w/w restart komputera.
Odinstalujesz jakieś sterowniki to przeczyść komputer chociaż CCleanerem :
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... hp?did=158
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później ,,Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
/ podczas instalacji odchacz ,,Automatyczną aktualizację CCleaner" oraz ,,Dodaj pasek narzędziowy Yahoo" /.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2009, 12:22 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dzięki za szybką odpowiedź!, model mojej płyty głównej to ASUS P5VDC-MX, spróbuje jeszcze zmienic sterowniki do karty graficznej.
- XMan
Najczęściej są to sterowniki od karty dźwiękowej - miałem tak kilka razy.
Niewykluczone inne p/w sterowniki.
Niewykluczone inne p/w sterowniki.
-
Tylko dlaczego ten problem przejawia się od zmiany karty graficznej.? Po jakimś czasie ustąpił, a teraz na nowo to samo.
- XMan
Jeżeli problem występuje od chwili zmiany karty graficznej to brak sterowników do chipsetu płyty głównej lub nieodpowiednie sterowniki do karty graficznej.
-
Oki spróbuje coś pokombinować z tymi sterownikami do chipsetu, napisze później czy coś pomogło.
-- Dzisiaj, 13:25 --
zainstalowałem nowe sterowniki do karty graficznej, oraz chipsetu i..... nadal to samo.Proszę o nowe pomysły...
-- Dzisiaj, 13:25 --
zainstalowałem nowe sterowniki do karty graficznej, oraz chipsetu i..... nadal to samo.Proszę o nowe pomysły...
- XMan
W Menedżerze urządzeń nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania ?
Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.
Płyta główna : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Specyfikacja : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Sterowniki po lewej Download, wybierasz system i klikasz Search.
Zmiana karty graficznej na nową. Wyłączenie zintegrowanej karty graficznej w BIOS-ie :
http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=74
Rozwiązanie problemu sterownika karty graficznej ASUS AH3650 (AGP) :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
autor @seba86mu
Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.
Płyta główna : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Specyfikacja : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Sterowniki po lewej Download, wybierasz system i klikasz Search.
Zmiana karty graficznej na nową. Wyłączenie zintegrowanej karty graficznej w BIOS-ie :
http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=74
Rozwiązanie problemu sterownika karty graficznej ASUS AH3650 (AGP) :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
autor @seba86mu

-
Czytałem te poradniki, ale rozwiązanie tkwi gdzie indziej. Nie wiem już co mam robić:(.Mnie tylko dziwi to, że raz jest tak jak potrzeba, a na drugi raz błąd: (
Nie mam żadnych znaków zapytania ani wykrzykników w menadżerze urządzeń.
Nie mam żadnych znaków zapytania ani wykrzykników w menadżerze urządzeń.
- XMan
Bluescreen (BSOD) - szukanie przyczyny powstawania : http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=17
Restart zamiast wyłączenia : http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=89
Restart zamiast wyłączenia : http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=89
-
Dzięki, ten pierwszy poradnik jest bardzo dobry, tylko troszkę trudno jest mi wykonać podane tam polecenia(Jestem zwykłym, przeciętnym użytkownikiem komputera).
- rokko
- Kontaktowanie:
ladypankman, na którym punkcie zatrzymałeś się?
Jeżeli chodzi o Microsoft Debugging Tools to ściągasz i instalujesz odpowiednią instalkę. Wcześniejszy pkt możesz pominąć. Dalej postępujesz jak w punkcie 1b. Odczytanie raportu.
Raport/y z programu WinDbg wklej na zewnętrzny serwer np. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. W treści posta podaj tylko linki do wklejek.
Jeżeli chodzi o Microsoft Debugging Tools to ściągasz i instalujesz odpowiednią instalkę. Wcześniejszy pkt możesz pominąć. Dalej postępujesz jak w punkcie 1b. Odczytanie raportu.
Raport/y z programu WinDbg wklej na zewnętrzny serwer np. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. W treści posta podaj tylko linki do wklejek.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
-
Mam podać plik DMP o co chodzi? Gdzie go znaleźć?
-
- Kontaktowanie:
najprawdopodobniej w C:\Windows\Minidump (zakładając, że C to partycja systemowa)
Pozdrawiam, koleś git
-
Z tego co widzę to nie posiadam takiego folderu...
-
- Reklama