Router, czy rozdzieli sygnał na 2 kompy?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
Schaf

Użytkownik

Post29 mar 2012, 23:59

Cześć.
Mam router TP-LINK Model TL-WR34OG
Prędkość neta 12mb

I mam w domu komputer i laptop to czy jak pod łączę router to w komputerze będzie 6mb i na laptopie 6mb? czy to jakoś inaczej działa
Dodam że laptop korzysta z neta przez WI-FI. Fizycznie podłączony jest tylko komputer
Czy to po prostu będzie tak że to co laptop będzie zużywał to reszta dla komputera?

Prosiłbym o szybką odpowiedź

Obrazek

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post30 mar 2012, 00:28

Teoretycznie, przy standardowym korzystaniu z Internetu router podzieli prędkość łącza po połowie na dwa komputery. Z tego, co wyczytałem router ten nie obsługuje Qos, co oznacza, że jeżeli na którymś komputerze zaczniesz coś pobierać, to praktycznie cała prędkość łącza zostanie przydzielona dla tego komputera, a w tym czasie na drugim możesz mieć momentami problem z przeglądaniem stron.

marcinek1992

Użytkownik

Post30 mar 2012, 07:03

tak jak mówi osoba powyżej nie ma QOSa tak więc nie będziesz mógł zrobić takiej kombinacji. Ten router który posiadasz to najprostszy model i raczej najtańszy. Miałem taki sam i nie kombinuj nawet nad wgraniem w ten router tomato bo jest na to za słaby.

Awatar użytkownika
Schaf

Użytkownik

Post30 mar 2012, 14:01

źle napisałem temat posta.
W domu mam tylko laptop i komputer.
Fizycznie będzie podpięty tylko komputer do routera a laptop będzie korzystał z Wi-Fi

Czyli to będzie tak co laptop będzie używał to reszta dla komputera?
nie będzie podziału na 6mb/6mb?

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post30 mar 2012, 14:07

Chyba jasno zostało powiedziane, że nie, jeśli nie ma QoS.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post30 mar 2012, 14:24

Schaf pisze:Czyli to będzie tak co laptop będzie używał to reszta dla komputera?
nie będzie podziału na 6mb/6mb?

Jeżeli laptopem poprzez Wi-Fi zaczniesz coś pobierać wykorzysta on praktycznie całe łącze. W tym momencie nie jest istotne to, że fizycznie (poprzez kabel) router będzie podłączony do komputera stacjonarnego.

Natomiast podczas standardowego przeglądania stron przez dwa komputery jednocześnie router teoretycznie będzie dzielił łącze po połowie.

Podział łącza poprzez inteligentne dzielenie pakietów, tak aby w miarę korzystnie rozdysponować łącze na dwa komputery, podczas gdy jeden ma większe zapotrzebowanie na transfer zachodzi wtedy, gdy router wspiera technologię Qos (Quality of service -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników), o której zostało napisane już wcześniej.
Twój router takiej technologii nie obsługuje.

• Reklama

Wróć do „Problemy”