Router TP-Link - po podłączeniu nie działa internet

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
ewelina1987

Użytkownik

Post10 lut 2010, 18:08

mam problem z routerem marki tp-line jak go podłączam to i tak nie działa internet , proszę powiedzcie krok po kroku co mam zrobić
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, 18:29 przez rokko, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiono pisownię 9brak polskich znaków diakrytycznych, korekta tytułu

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

problem z routerem tp-line

Post10 lut 2010, 18:27

Podaj informacje w jaki sposób łączysz się z siecią, sieć bezprzewodowa, kabel skrętka?
Jaki provider dostarcza Tobie internet, Masz od niego dane do konfiguracji łącza?
Podaj model routera TP-Link (na spodzie powinno pisać).
Router skonfigurowałaś poprzez stronę konfiguracyjną?
W TP-Link adres to 192.168.1.1 lub 192.168.0.1
User admin
Hasło admin
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

ewelina1987

Użytkownik

Post10 lut 2010, 18:44

jejku ile pytan aj jestem czarna masa jesli chodzi o komputer
router mam td w8901g
internet ktory jest podlaczony do komputera stacjonarnego jest z neostrady a ja chce sie polaczyc z laptopa przez wi fi

-- 10 lut 2010, 18:44 --

a jesli chodzi o ta strone 192 itd to wogole nie moge jej otworzyc
a powinnam miec jakies konfiguracje lacza czy cos od tpsa? ja nie wiedzialam tego i nie wiem dalej skad je wziac

Tadeusz

Użytkownik

Post10 lut 2010, 19:35

Chętnie pomogę, sam jakiś czas temu konfigurowałem Router TP - linka i wszystko działa bez zarzutu mogę opisać wszystko na gg ******** lub Skype podam na PW

Pomagamy sobie na forum //rokko

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post10 lut 2010, 19:37

Podłącz router pod komputer kablem skrętką. Po podłączeniu wchodzisz na stronę konfiguracyjną. Wpisz w pasku adresu przeglądarki 192.168.1.1 lub 192.168.0.1
Otworzy się okno z prośbą o autoryzacje, username wpisz admin, password wpisz admin, ENTER i załaduje się strona konfiguracyjna.

Jak to zrobisz daj znać.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

ewelina1987

Użytkownik

Post10 lut 2010, 19:49

ale mi się ta strona nie otwiera i tu jest problem

-- 10 lut 2010, 19:43 --

Tadeusz to jest moje gg **** jutro będę około 11-12 na nim wiec jak znajdziesz chwilkę to byś mi pomógł skoro kiedyś sam to robiłeś. będę wdzięczna. jak coś to pisz już na gg

-- 10 lut 2010, 19:47 --

Przekroczono limit czasu połączenia

Serwer 192.168.1.1 zbyt długo nie odpowiada.

* Witryna może być tymczasowo niedostępna lub zbyt obciążona. Spróbuj ponownie za kilka minut.

* Jeśli nie można otworzyć żadnej strony, należy sprawdzić swoje połączenie sieciowe.

* Jeśli komputer użytkownika jest chroniony przez zaporę sieciową lub serwer proxy, należy sprawdzić, czy program Firefox jest uprawniony do łączenia się z Internetem.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, 19:49 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunąłem numer gg, poprawiłem pisownię

Awatar użytkownika
me@djohnsc

Administrator

Post10 lut 2010, 19:52

Po pierwsze. ewelina1987 proszę używaj polskich znaków

Po drugie. Wszelkie rozwiązania problemów prosiłbym pisać na Forum. Rozwiązanie to może przydać się wielu osobom dla tego warto je napisać w temacie czego proszę się trzymać.

Pozdrawiam

ewelina1987

Użytkownik

Post10 lut 2010, 20:02

jejku dużo wymagacie mało pomagacie <chodzi o tych operatorów> wszędzie się czepiacie o wszystko ja potrzebuje tylko pomocy a co to za różnica jakbym pisała bez tych polskich znaków jest mi tak wygodniej i szybciej

-- 10 lut 2010, 20:02 --

poprawiam się chodzi mi o administratorów

ewelina1987, pisanie z błędami ortograficznymi w postach to jest złamanie regulaminu forum, którego powinnaś przestrzegać. Jeżeli Masz taki stosunek do nas lekceważący to wybacz ale nikt na siłę Cię tutaj nie trzyma. Niewdzięcznikom nie zamierzamy pomagać. Nie robimy tego za pieniądze, idź z problemem do helpdesku to zobaczysz jak pięknie ci wycenią tą pomoc, więc grzeczniej proszę bo wcale nie musimy pomagać Tobie, robimy to z dobrego serca. //rokko

Awatar użytkownika
me@djohnsc

Administrator

Post10 lut 2010, 20:03

Po wpisaniu 192.168.1.1 się nie ładuje stronka jak piszesz, a próbowałaś też wpisywać 192.168.0.1 ? Ten sam błąd się pojawia? Oczywiście wiadomo router musisz mieć podłączony do komputera. Po wpisaniu tych adresów powinien pojawić się panel logowania do routera.

ewelina1987

Użytkownik

Post10 lut 2010, 20:06

no w końcu coś sensownego. router jest podłączony do komputera a jak wpisuje te dwie strony co mi napisałeś to żadna sie nie otwiera , więc z czym tu jest problem bo zwariować idzie

-- 10 lut 2010, 20:06 --

no i w końcu chyba jesteś zadowolony że zmusiłeś mnie pisać te twoje polskie znaki:/

Awatar użytkownika
me@djohnsc

Administrator

Post10 lut 2010, 20:21

Nawet jak dasz http:// na początku tych adresów? ewentualnie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jak nadal nic sprawdź ping -> start -> uruchom -> wpisz cmd -> i wpisz -> ping 192.168.0.1 jak będzie odpowiedź to wina może leżeć po stronie przeglądarki. A jak nie będzie odpowiedzi to sprawdź jeszcze ping 192.168.1.1

Daj znać kiedy jest odpowiedź itd. Ewentualnie spróbuj połączyć się przez inną przeglądarkę do routera. Bo jak przeczytałem to właśnie po wpisaniu 192.168.1.1 powinien ukazać się ekran logowania

Poczytaj ->
http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=381344

Ps. Co do polskich znaków -> post32395.html#p32386

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post10 lut 2010, 20:24

no i w końcu chyba jesteś zadowolony że zmusiłeś mnie pisać te twoje polskie znaki:/

Zbędna uwaga. Proszę się powstrzymać od takich dziecinnych docinek. Obowiązuje Cię regulamin forum podobnie jak każdego innego użytkownika.

Pisałem wcześniej wyraźnie.
Podłącz router skrętką do komputera, router oczywiście musi być włączony dla Twojej informacji. Później wchodzisz na stronę konfiguracyjną, domyślne hasło i login już podałem, w razie problemów skorzystaj z przeglądarki Internet Explorer i wyłącz wszelkie oprogramowanie zabezpieczające, w ostateczności zresetuj router. Masz instrukcję do niego na dołączonej płycie więc to nie żaden problem z niej skorzystać.

I proszę się nauczyć czytać instrukcje obsługi bo w niej wszystko pisze tylko się nie chce Tobie siąść do czytania.

ewelina1987

Użytkownik

Post10 lut 2010, 20:40

wchodzę przez explorera i dalej nic nawet żadne http nie pomaga, i jeszcze co to ten ping? a co do instrukcji to jest po angielsku i większość nie rozumiem

-- 10 lut 2010, 20:40 --

ok coś powoli mi się udaje

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post10 lut 2010, 20:40

Spróbuj z https://

Puść ping do routera tak jak wyżej opisano. Otwierasz wiersz poleceń Start -> Uruchom -> cmd
Wpisz
ping 192.168.1.1

Zobaczysz w ten sposób czy urządzenie sieciowe jest widoczne.

po angielsku i większość nie rozumiem

Czyli jednak coś rozumiesz

ewelina1987

Użytkownik

Post10 lut 2010, 20:52

ok strona mi się otworzła zrobiłam wszystko jak trzeba według instrukcji i co teraz bo dalej z laptopa z internetu nie moge korzystać

• Reklama

Wróć do „Problemy”