Samoczynnie restartujący się komputer

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
lemodest

Użytkownik

Post29 mar 2011, 14:08

Witam. Mój problem polega na samoczynnym restartowaniu się komputera. Komputer jest postawiony na Windows 7 64, jakiś czas temu sam zaczął się restartować. Przed restartem pojawiał się niebieski ekran z napisami ( niebieskie pole pojawiało się dosłownie na chwilę, więc nie wiem co było na nim napisane, jedyne co udało mi się zaobserwować to na samym dole widniał napis ?physical memory .......? w wykropkowanym miejscu trwało tak jakby ładowanie od 0 do 100.), po czym komputer się restartował. Po restarcie czasami windows się uruchomił, a czasami restartował przed załadowaniem systemu. Na początku komputer restartował się stosunkowo rzadko, z czasem to zjawisko się nasilało. Teraz rzadko kiedy windows się ładuję.
Kilkakrotnie usuwałem wszystkie partycje i formatowałem cały dysk ( podczas formatowania i instalacji komputer się nie restartował). Przy którejś próbie z kolei zainstalowałem Win XP, początkowo system działał poprawnie jednak po kilku godzinach pracy pojawił się ten sam problem, zaczął pojawiać się niebieski obraz, jednak komputer sam się już nie restartował. Po kilku bezproduktywnych formatach rozebrałem Pc-eta, przeczyściłem go, powyjmowałem wszystkie podzespoły i podłączyłem z powrotem ?bez rezultatu. Restartowałem również biosa jednak to również nie przyniosło żadnego efektu ;/. Nie wiem czy te rzeczy są powiązane, ale w momencie nasilenia się samoczynnego restartowania, bądź po ponownym włączeniu komputera, mój monitor przestał wykrywać, że jest podłączony do PC-eta, musiałem restartować PC-eta albo rozłączyć i ponownie podłączyć kabel zasilający albo kabel od komputera.
Nie mam pojęcia co jest grane z moim PC-etem, wszystkie znane mi metody walki z pojawiającym się niebieskim oknem wykorzystałem bez rezultatu, więc zwracam się do Was o pomoc. Z góry dziękuję za poświęcony czas i pomoc !. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2011, 14:45 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu tematu

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post29 mar 2011, 14:59

Hm... dużo już było robione i do tego problem występuje na dwóch systemach.
physical memory

- wygląda na problemy z pamięcią :(
Sprawdź --> Instrukcja obsługi programu Memtest86+ - Sprawdzanie pamięci RAM

Jeżeli masz dwie lub kilka pamięci to możesz wcześniej sprawdzić inaczej :
1. przełóż na slotach.
2. sprawdzaj oddzielnie.

Po każdym formacie instalowałeś w pierwszej kolejności sterowniki do swojej płyty głównej Chipset ?
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

lemodest

Użytkownik

Post03 kwie 2011, 16:50

przeskanowałem obydwie kości pamięci osobno na dwóch slotach programem memtest86, program wykrył mnóstwo error-ów, pożyczyłem od znajomego pamięć, memtest ponownie wykrył ogromną ilość błędów ;/. To znaczy, że jest problem ze slotami w płycie głównej, czy problem może mieć inne podłoże ?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post03 kwie 2011, 17:11

Sprawdzałeś Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera
Trzeci sposób -> Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.

- Load Optimized Defaults :?:
Obrazek

lemodest

Użytkownik

Post03 kwie 2011, 19:51

załadowałem optymalne ustawienia biosa jak i również wyciągnąłem bateryjke i wsadziłem ponownie jednak bez skutku ;/

-- 03 kwi 2011, 19:51 --

prawdopodobnie to wywalone kondensatory, w poniedziałek będę je wymieniał, jeżeli to będzie przyczyną moich problemów napiszę o tym ;) pozdro.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post03 kwie 2011, 20:54

Obrazek

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post04 kwie 2011, 09:43

Możesz też podać markę i model zasilacza. ;)

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

• Reklama

Wróć do „Problemy”