Samoczynnie wyłącznie się komputera
-
Ja mam pytanie jakim programem możnaby sprawdzić stabilność pracy komputera? O ile można takie coś wykonać. Chodzi mi o problem jaki miałem dziś. Komputer sam się wyłączył i nie był to restart czy niebieski ekran typowe zachowanie jak wyłączam komputer. Było to podczas grania w grę która już gram jakieś 250h i nigdy to się nie stało. Podejrzewam kartę graficzną bo 24 grudnia wymieniłem na sapphire dual x r9 270x zasilacz mam dobry corsair cd 750m. Tym bardziej jest to dla mnie dziwne bo często gram na kompie i dopiero teraz to się stało.
- djarta
- Kontaktowanie:
Może to prostu jakiś skok napięcia w sieci? OCCT obciąża procesor, więc nim wykonaj test, grafikę możesz wymeczyc jakiś 3DMarkiem
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Podaj jaki system ile bitów i czy SP1 czy też SP2.
Proszę udostępnić plik za pomocą Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i podajesz linka.
Pliki znajdują się w "C:\WINDOWS\Minidump\ " powinien był taki plik jak np. "031711-21138-01.dmp"
i
Włączamy program "HWMonitor" Tworzenie screenu (zrzutu) ekranu, i wrzucanie obrazków na hosting.
I taki plik można umieszczać na forum za pomocą Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i podajesz linka.
Plik do pobrania:
HWMonitor
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

To jest możliwe co piszę djarta, ale podeślij te rzeczy tak dla pewności.
Proszę udostępnić plik za pomocą Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i podajesz linka.
Pliki znajdują się w "C:\WINDOWS\Minidump\ " powinien był taki plik jak np. "031711-21138-01.dmp"
i
Włączamy program "HWMonitor" Tworzenie screenu (zrzutu) ekranu, i wrzucanie obrazków na hosting.
I taki plik można umieszczać na forum za pomocą Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i podajesz linka.
Plik do pobrania:
HWMonitor
kliknij aby powiększyć:

To jest możliwe co piszę djarta, ale podeślij te rzeczy tak dla pewności.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
-
Okazało się że zasilacz padł. Podczas pisania postu i szukaniu tego pliku minidump komputer się wyłączył i już się nie dało ponownie włączyć. Więc wyciągnąłem zasilacz i sprawdziłem napięcie na stykach i nic, zero wszędzie. Byłem w sklepie i wymieniłem bo jest na gwarancji. Ja się zastanawiam dlaczego tak się stało. Czy to wina tego że codziennie wyłączam komputer z zasilania czy może źle podlaczylem kartę. Teraz piszę z tableta i nie wiem jak wklejać zdjęcia a chciałem pokazać podłączenia karty i wtyki zasilacza na jutro postaram się to zrobić.
- djarta
- Kontaktowanie:
Dokładnie jaki to model?
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Wysyłasz zdajecie na portal np. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i tam masz opcje jak chcesz pokazać "fote" . I wybierasz opcja i wpisujesz do postu. I w ten sposób umieszczasz fote.
-
djarta pisze:Dokładnie jaki to model?
Dokładnie taki Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Nie ma takiej opcji żeby po podłączeniu karty graficznej (2 x 6 piny) się pomylić.
Zasilania, czyli z prądu, nie jak dobrze wyłącza system i dopiero jak całkowicie się wyłączy system i wtedy odłączasz listwę od głównego zasilania to nieć się nie dzieje.
100% pisze:Czy to wina tego że codziennie wyłączam komputer z zasilania czy może źle podłączyłem kartę.
Zasilania, czyli z prądu, nie jak dobrze wyłącza system i dopiero jak całkowicie się wyłączy system i wtedy odłączasz listwę od głównego zasilania to nieć się nie dzieje.
-
No mi się wydawałoby że robiłem to dobrze. Wyłączenie za pomocą przycisku na zasilaczu przedtem odczekanie kilku sekund i dopiero wtedy przełącznik na zero. Co prawda to mnie już dawno zastanowiło czy dobrze robię bo czasami słyszałem trzaski.
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Ale gdzie, w komputerze czy raczej na listwie ??
-
W komputerze dokładnie w zasilaczu. To taki dźwięk czasami był że słyszałem jak pod obciążeniem zasilacza. To myślę że już tak nie będę robił. I tu mam pytanie te 750W to jest jak on cały czas chodzi nawet jak komputer jest wyłączony?
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Nie, komputer może "brać" tylko około np. 460W lub 380W
To jest tylko jaki zapas jak byś dał coś co pobiera więcej mocy. Gorzej by było gdybyś miał zasilacz o mocy 300W a sprzed pobierał ci w sumie 500W to byś był w "kropce".
Jak wyłączasz z listwy to nic nie popiera, a jeśli nie to pobiera minimalnie, nawet nie 1W.

I tu mam pytanie te 750W to jest jak on cały czas chodzi nawet jak komputer jest wyłączony?
Jak wyłączasz z listwy to nic nie popiera, a jeśli nie to pobiera minimalnie, nawet nie 1W.
-
Już wszystko podłączone. Mam jeszcze pytanie co do podłączenia płyty głównej. Na starym zasilaczu Cooler Master 500W PSU - Low Noise jak podłączyłem zasilanie do płyty to kostka była mniejsza i zostawiała cztery wtyki na samej górze. W tym zasilaczy jest możliwość rozdzielenia czterech pinów ale ja tak nie zrobiłem, podłączyłem całą. Dobrze zrobiłem?
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Tak, najprościej popatrzeć na wtyczkę, bo jak jest nie ta to układ nie pasuje to wejścia.
A jeżeli u góry jest 8 pin zamiast 4 to lepiej wpiąć 2 x 4 piny, one się złączał ze sobą.
A jeżeli u góry jest 8 pin zamiast 4 to lepiej wpiąć 2 x 4 piny, one się złączał ze sobą.
-
No ta też pasuje idealnie. To zastanawiam się dlaczego tamten zasilacz nie obejmował całej wtyczki a ten tak. Dzisiaj już nie mam czasu ale jutro zrobię zdjęcia.
-
- Reklama