Witam mam taki problem: w moim laptopie podczas kopiowania danych dysk się zawiesił i musiałem go wyłączyć awaryjnie, niestety po ponownym włączeniu na samym początku uruchamiania komputera wystąpił komunikat : Pri Master Hard Disk : S.M.A.R.T. status BAD, Backup and Replace i można tylko wejść do Biosa następnie po wyjściu z Biosa Windows (Vista) uruchamia się normalnie a w samym systemie wyskakuje komunikat : Wystąpiło zdarzenie SMART Dysk twardy w systemie zgłasza, ze w najbliższej przyszłości może nastąpić jego awaria. No i jak chciałem coś zgrać z dysku to znów się zawiesił...
Da się coś z tym zrobić czy już do wyrzucenia jest ten dysk??
Model dysku to samsung ST9160821AS
Jak ktoś ma jakiś pomysł to chętnie przeczytam rade.
astarot
Samsung ST9160821AS, S.M.A.R.T. status BAD
-
Samsung ST9160821AS, S.M.A.R.T. status BAD
Ostatnio zmieniony 10 cze 2009, 20:10 przez rokko, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiono pisownię, zmieniono tytuł
Powód: poprawiono pisownię, zmieniono tytuł
- rokko
- Kontaktowanie:
problemy z dyskiem twardym:/
Podaj odczyt SMART dysku twardego. Odczytu dokonasz przy pomocy np. HD Tune, Victoria for Windows lub MHDD
Instrukcję odczytywania SMART znajdziesz tutaj => Tutoriale dotyczące dysków twardych
Instrukcję odczytywania SMART znajdziesz tutaj => Tutoriale dotyczące dysków twardych
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
-
- Reklama