Skopiowanie zdjęć ze starego dysku na nowy.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Pablo1009

Użytkownik

Post27 lut 2014, 14:36

Witam. Niedawno zakupiłem nowy komputer, a ze starego komputera został mi tylko dysk. Leżał przez jakiś tydzień w szafie i przypomniało mi się o zdjęciach na starym dysku i teraz nasuwa się moje pytanie.
Jak mógłbym skopiować z tego starego dysku zdjęcia na ten nowy? Oba dyski posiadają wejście SATA.
Stary dysk posiada wgrany system win xp, a nowy win 7. Czy można jakoś podłączyć te dwa dyski jednocześnie do komputera? Miejsce na płycie głównej jest, ale chodzi mi o to czy czasem komputer nie zwariuje przez te dwa różne systemy?
Jak ktoś jest obeznany w tym temacie to prosiłbym o pomoc, bo nie chciałbym czegoś spierniczyć. :)
Pozdrawiam,
Pablo

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post27 lut 2014, 17:43

Nic się nie stanie, możesz śmiało podłączyć ten stary dysk i skopiować z niego zdjęcia. XP i tak nie ruszy, co najwyżej nie uruchomisz systemu Win7, wtedy podaj jakie to są modele(stary i nowy) i będziemy myśleć co dalej.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Pablo1009

Użytkownik

Post27 lut 2014, 18:34

O no to super. Jeszcze mam tylko parę pytań. Po podłączeniu tego starego dysku trzeba coś ustawiać?
I oczywiście jak "wejść" do tego starego dysku po podłączeniu, żeby skopiować pliki? Jakiś program potrzebny do tego czy coś?

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post27 lut 2014, 19:07

Pablo1009 pisze:Jeszcze mam tylko parę pytań. Po podłączeniu tego starego dysku trzeba coś ustawiać?

Nie, ale wszystko zależy od tego czy dysk zostanie wykryty i ruszy jako dołączony.

Pablo1009 pisze:jak "wejść" do tego starego dysku po podłączeniu, żeby skopiować pliki? Jakiś program potrzebny do tego czy coś?

Nie potrzeba, po podłączeniu w Eksploratorze Windows powinny się pokazać dodatkowe partycje jak masz C i D to dojdą E i F na przykład.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Pablo1009

Użytkownik

Post03 mar 2014, 17:57

Ok. Dziękuję serdecznie za pomoc. Właśnie przed chwilą spróbowałem i wszystko wyszło dokładnie tak jak napisałeś.

Pozdrawiam,
Pablo

-- 03 mar 2014, 17:57 --

Piszę w tym temacie, bo wydaje mi się, że aktualny problem, który teraz mam jest związany z tymi pytaniami i działaniami co były pisane w tym temacie.

Od 2-3 dni mam problem z komputerem, a mianowicie podczas grania w obojętnie jaką grę lub nawet przy zwykłym przeglądaniu stron internetowych komputer się zawiesza i się wyłącza. (Niebieski ekran)
Przy włączeniu komputera wyskakuje napis "Disk Boot Failure Insert System Disk And Press Enter" lub po prostu normalnie się uruchamia, ale po napisie "Trwa uruchamianie systemu windows" jest czarny ekran.
Wydaje mi się, że ma to związek z tym co pisałem tutaj w temacie czyli przez podłączenie drugiego dysku.
Nieraz uda się włączyć komputer bez żadnego problemu np. teraz mi się udało.

Prosiłbym o pomoc, ponieważ ten problem jest dość uciążliwy.

Pozdrawiam,
Pablo

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post03 mar 2014, 18:31

A podaj smarty obu dyskow z programu HDTune zakładka HEALTH

JesteZawirusowany

Użytkownik

Post04 mar 2014, 16:21

Zmieniałeś coś w BIOS-ie? Odłącz ten stary dysk skoro już przerzuciłeś zdjęcia na nowy. Zrób testy HDTunem jak napisał djkamil09061991.

• Reklama

Wróć do „Problemy”