SMART: Error : Data is uncorrectable

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Mordimer

Użytkownik

Post04 sty 2012, 00:53

Witam.
Dysk Szajsunga :) SV3063H ze składaka chyba nawet 10 letniego.

W trakcie instalacji XP bluescreen, następnie BIOS stracił dysk. Odpalony po paru dniach widzi, ale SMART Bad.
Szybka diagnostyka HUTIL wykazała CHECK M.C. Error : Data is uncorrectable, a SMART threshold exceeded.

Pytanie brzmi czy dysk jest już całkowicie niesprawny czy pożyje ale grozi padnięciem w każdej chwili (i dlaczego)? Nie spodziewam się cudów, gdyż errory LBA gruntownego skanu można już na samym początku pisać na srajtaśmie :jupi:

Tymczasem SMART z MHDD:

Kod: Zaznacz cały

Att # / Val / Worst / Raw
  1 / 100 / 100 / 4548
  4 /  98 /  98 / 2249
  5 /   1 /   1 / 112
  7 / 253 / 253 / 0
  8 / 253 / 253 / 0
  9 / 100 / 100 / 42089
  12/  98 /  98 / 2161
197 / 253 / 253 / 0
198 / 100 / 100 / 1
199 / 200 / 200 / 0
200 / 100 / 100 / 113
201 / 100 / 100 / 0

Około 2h pracy (gruntowne skanowanie i nieudana próba erase) SMART z HUTIL (dla łatwiejszego porównania przeliczyłem z hex na dec):

Kod: Zaznacz cały

ID / WRST / TH / RAW
  1 / 100 /  51 / 6016
  4 /  98 /  00 / 2251
  5 /   1 /  10 / 112
  7 / 253 /  51 / 0
  8 / 253 /   0 / 0
  9 / 100 /   0 / 704 (Hours)
 12 /  98  /   0 / 2163
197 / 253 /  10 / 0
198 / 100 /  10 / 1
199 / 200 /   0 / 0
200 / 100 /  51 / 114
201 / 100 /  51 / 0

Zwracam uwagę na fakt, że HUTIL podaje wartości graniczne, a MHDD 4.6 błędnie (odwrotnie) opisuje etykiety ID 4 i 12.
Wyniki HUTIL potwierdziłem z MHDD.

Ciekawostka: czemu wartość Threshold w ID 4 (start/stop count) i 12 (power cycle count) wynosi 0?

Inna sprawa, że wg tego, remapował 112 sektorów. Skoro ma ponad 1000 bad, czemu ID 197 wynosi 0?

Pozdrawiam :dzięki:

Edit: Wydaje mi się, że problem "się rozwiązał": po skanie dającym około 1k bad sektorów na jakieś 5.5M sektorów i ok 150 bez znacznika adresu, dysk się "chwilowo" wysypał w trakcie erase. Większość bad sektorów jest na początku więc można by go przyciąć, tylko czy cokolwiek to da?
Biorąc pod uwagę wydajność tego sprzętu, jeśli da się go wykorzystać nawet kosztem obcięcia i ryzyka padu, wybiorą tę opcję niż wymianę dysku. Jeśli nie, to cały sprzęt leci na części. :shifty:

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post04 sty 2012, 11:22

witam
post przeniosłem do tego działu i zmieniłem nazwę
ponieważ w analizie tylko smart sprawdzamy a ty masz sporo pytań
Pytanie brzmi czy dysk jest już całkowicie niesprawny czy pożyje ale grozi padnięciem w każdej chwili

w każdej chwili może paść

(i dlaczego)?
w sumie smart zanotuje krytyczne błędy
Wtedy ma zadanie według ustawionych parametrów przez producenta dysków po przekroczeniu ustalonych wartości nie widocznych dla przeciętnego użytkownika w SERVICE AREA go zablokować
odblokowanie jest możliwe ale nie w domowych warunkach
Około 2h pracy (gruntowne skanowanie i nieudana próba erase) SMART z HUTIL (dla łatwiejszego porównania przeliczyłem z hex na dec):

źle przeliczyłeś wartości w HEX widzę
ale ok
Zwracam uwagę na fakt, że HUTIL podaje wartości graniczne, a MHDD 4.6 błędnie (odwrotnie) opisuje etykiety ID 4 i 12.

ID / WRST / TH / RAW -to z HUTIL a to z MHDD Att # / Val / Worst / Raw
to nie ma znaczenia softy są tak napisane po prostu a parametry odpowiadają i się zgadzają
Ciekawostka: czemu wartość Threshold w ID 4 (start/stop count) i 12 (power cycle count) wynosi 0?

nie wynoszą zero
nie wiem na co patrzysz
zwykły użytkownik powinien patrzyć na wartość RAW
atrybut 04 - 2249
atrybut 12- 2161
dysk przepracowane ma 42089godz.
Inna sprawa, że wg tego, remapował 112 sektorów. Skoro ma ponad 1000 bad, czemu ID 197 wynosi 0?

producent określa pulę niewidoczną i zarezerwowaną dla tego celu i ich smart nie odnotuje
zauważ że dysk po formacie nigdy i żaden nie posiada pełnej wielkości
np. dysk 320gb dostajemy do dyspozycji realnego wykorzystania ok 305gb
Edit: Wydaje mi się, że problem "się rozwiązał": po skanie dającym około 1k bad sektorów na jakieś 5.5M sektorów i ok 150 bez znacznika adresu, dysk się "chwilowo" wysypał w trakcie erase. Większość bad sektorów jest na początku więc można by go przyciąć, tylko czy cokolwiek to da?
Biorąc pod uwagę wydajność tego sprzętu, jeśli da się go wykorzystać nawet kosztem obcięcia i ryzyka padu, wybiorą tę opcję niż wymianę dysku.

dysk przytnij o jeszcze powinien polatać
takich dysków z badami nie polecam zerować
jeżeli posiadają zanotowane w atrybucie 05
ponieważ dysk może się zablokować i otrzymuje status fail albo również odejdzie w zaświaty
i nie zobaczy go więcej bios
dysk należy przyciąć jakimś programem i formatować dobrą powierzchnię

PODSUMOWANIE
to chyba tak w skrócie opisane były by odpowiedzi na twoje pytania
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

Mordimer

Użytkownik

Post04 sty 2012, 15:02

janpas pisze:post przeniosłem do tego działu i zmieniłem nazwę
ponieważ w analizie tylko smart sprawdzamy a ty masz sporo pytań
W sumie dalej chodziło o SMART, tylko postarałem się zapewnić jak najwięcej informacji, ale OK.
janpas pisze:w sumie smart zanotuje krytyczne błędy
Wtedy ma zadanie według ustawionych parametrów przez producenta dysków po przekroczeniu ustalonych wartości nie widocznych dla przeciętnego użytkownika w SERVICE AREA go zablokować
odblokowanie jest możliwe ale nie w domowych warunkach
Generalnie szukam co mu dolega - czy "tylko" powierzchnia dysku, a może coś więcej.
janpas pisze:ID / WRST / TH / RAW -to z HUTIL a to z MHDD Att # / Val / Worst / Raw
to nie ma znaczenia softy są tak napisane po prostu a parametry odpowiadają i się zgadzają
OK, za bardzo uprościłem: chodzi o to, że start/stop count zamienia z power cycle count. Być może dlatego, że to stary dysk.
janpas pisze:źle przeliczyłeś wartości w HEX widzę
A jednak nie ;) Wyniki sprawdziłem z MHDD. Celowo napisałem, że jest to po ponad 2h pracy, bo wyniki się różnią. Co z resztą widać gołym okiem.
janpas pisze:nie wynoszą zero
nie wiem na co patrzysz
zwykły użytkownik powinien patrzyć na wartość RAW
atrybut 04 - 2249
atrybut 12- 2161
dysk przepracowane ma 42089godz.
Chodzi mi nie o wartość RAW, tylko o wartość Threshold - wartość graniczna. W sumie to raczej jako ciekawostka, ale jeśli producent założyłby, że po określonej ilości cykli start/stop czy czasie pracy dysk ma czterokrotnie większą szansę na awarię, to ta informacja powinna być ustawiona w pozycji TH.
Całe szczęście, nie należę do tzw. zwykłych użytkowników, choć zabawa z dyskami od tej strony to nowe doświadczenia.
Biorąc pod uwagę kto ten sprzęt przyniósł, wydaje mi się, że wartość 704 godzin pracy (choć dziwne) wydaje mi się wykonalne. Nie będę próbował na siłę obalić to co piszą inni, którzy siedzą w tym dłużej, jednakże HUTIL wskazuje 708 godzin pracy. 42089 to wartość w minutach (42089 / 60 = 701,48). HUTIL - aplikacja dedykowana m.in. do tego modelu - podaje obie wartości ze wskazaniem na jednostki (HEX w minutach i DEC w godz.).
janpas pisze:producent określa pulę niewidoczną i zarezerwowaną dla tego celu i ich smart nie odnotuje
Poza wartością Threshold... To mnie właśnie tu dziwi: wartość graniczna jest 0A(h) czyli 10, a aktualnie RAW jest 112. Pytam czemu mając ponad 1000 bad sektorów, pozycja 197, czyli sektory do remapowania jest 0. Jedno jest faktem: pula się skończyła i remapowanie jest niewykonalne.
janpas pisze:dysk przytnij o jeszcze powinien polatać
takich dysków z badami nie polecam zerować
jeżeli posiadają zanotowane w atrybucie 05
ponieważ dysk może się zablokować i otrzymuje status fail albo również odejdzie w zaświaty
i nie zobaczy go więcej bios
dysk należy przyciąć jakimś programem i formatować dobrą powierzchnię
Prawie cały początek, nie jest to problem? Co z bad sektorami w środku? Skoro pula się skończyła, nie będzie to problem?

P.S. M.C. Error: Data is uncorrecable. To nie pochodzi ze smart.

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post05 sty 2012, 10:26

witam
ok
mhdd fakt podaje w minutach
zasugerowałem się hdtune
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

Mordimer

Użytkownik

[SOLVED] SMART, Error : Data is uncorrectable

Post06 sty 2012, 02:15

Cóż, ponad 1000 bad sektorów, ponad 2000 z czasem powyżej 500ms... Nie chciało mi się zbytnio bawić, więc utworzyłem partycje ponad rozwaloną częścią. Ok 1,2/~30GB poszło. Zobaczymy jak popracuje.

Przestroga dla czytających: dysk mający zaledwie ponad 700h pracy do śmietnika. Dlaczego? Ano dlatego, że jakiś zdolny użyszkodnik był łaskaw przyp... w kompa w trakcie pracy dysku. Ale skąd to wiadomo?

Gołym okiem było widać powtarzalne wzorce sektorów z czasem dostępu >500ms. Komp po dostarczeniu miał wyjętą wtyczkę zasilania. Użyszkodnik wiedział, że coś popsuł... a miało być tylko formatowanko heh ::violence-axechase:
Ostatnio zmieniony 06 sty 2012, 12:22 przez janpas, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: podkreślenie znaczenia wyrażenia

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post06 sty 2012, 11:49

witam
potwierdzę twoją tezę również z kopnięciem nawet nie zbyt mocnym
moja córka tak załatwiła dysk
dostawał badów w oczach rosły
a dysk miał 2 miesiące