Spowolnienie, zmulenie systemu Windows 10

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
lukis

Użytkownik

Post18 gru 2016, 20:13

Witam. Dzień dobry.

Problem jak w tytule, windows przy dłuższym użytkowaniu (2, 3 doby) bez restartu zaczyna spowalniać - otwieranie folderów, dzielenie przeglądarki, ogólnie uruchamiania większości rzeczy jest spowolnione. Z tego co sam ustaliłem, odpowiedzialny za to jest proces ShellExperienceHost. Po jego zakończeniu (on i tak się odnawia) wszystko wraca do normy. Tylko co z tego skoro za kolejne kilkadziesiąt godzin sytuacja się powtarza. Chciałbym to jakoś naprawić, niestety nie wiem jak się dalej za to zabrać. Może ktoś ma jakiś pomysł. Dziękuje.

Awatar użytkownika
me@djohnsc

Administrator

Post18 gru 2016, 22:47

Jest to menadżer powłoki. Masz włączoną statyczną tapetę czy automatycznie zmieniana co x czasu?
Jeśli zmienianą to ustaw jedną. Dodatkowo wyłącz dostosowywanie kolorów powłoki do tła pulpitu -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

lukis

Użytkownik

Post20 gru 2016, 22:55

Tapetę mam statyczną. Wyłączyłem dostosowywanie kolorów. Zobaczymy. Aczkolwiek podczas spowolnienia systemu nie zauważyłem żeby ten proces wykazywał jakieś większe użycie. Generalnie nic - procesor, dysk, ram - nie miało większego użycia a system i tak był spowolniony.

-- 20 gru 2016, 23:33 --

Niestety, nadal to samo. System stopniowo zwalnia. Odczuwalne zaczyna to być po kilkunastu/kilkudziesięciu godzinach. Łatwo da się to zauważyć np. w programie HdTune - odświeżanie danych smart dysku niesystemowego jest wyraźnie spowolnione. Po restarcie systemu czy zamknięciu procesu, odświeżanie jest błyskawiczne.

• Reklama

Wróć do „Problemy”