Występują takie sytuacje, że w losowych momentach (różnie, może być po kilkunastu minutach, albo po kilku godzinach) niekoniecznie podczas używania przeglądarki robi się czarny ekran( no signal na monitorze) i zostaje restart, rzadziej już wraca do Windows z komunikatem, że sterownik przestał działać, ale odzyskał sprawność. Ostatnie kilka razy to czarny ekran, brak sygnału i musiałem restartować.
Teraz podczas grania to się zrobił czarny ekran i komputer się automatycznie zrestartował więc się domyśliłem że to blue screen sprawdziłem w blue screen view:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Specyfikacja:
AMD Phenom II X4 965
ASUS M4A88TD-M EVO/USB3
Geforce GTX760
Cooler Master - GX-Lite 500W
na innym forum juz mi 2 razy sprawdzali logi z FRST, nie ma żadnych śmieci i wirusów, a prawie wszystko jest zaktualizowane do najnowszych wersji. System czyszczony sprawdzany CCleanerem, AdwCleanerem, Avastem, Malwarebytes'em itp
Ostatnio włączam system a po kilku minutach czarny ekran wraca do systemu z komunikatem ''sterownik przestał działać ale odzyskał sprawność'' a sterownik Nvidi odpowiadający za dźwięk już nie wraca i to mnie dziwi też.
Jeszcze mnie dziwi, że raz działa przez 10 godzin, a potem co jakiś czas nie działa, resetuje się sterownik, pojawia się blue screen lub czasem freezuje ekran, tylko te 3 symptomy maja miejsce. Ostatnio też włączyłem grę i pojawiło się dziwne bzyczenie z tyłu obudowy jakby coś z zasilaczem lub karta graficzna, nie mam za bardzo na podmianę nic.
Podgląd zdarzeń pokazuje Krytyczne: Kernel Power i większość błędów to: nvlddmkm
Dodatkowo testowałem pamięci memtestem: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
i dysk:
HWinfo
temp są w porządku
CrystalDiskInfo ( Tyle realekowanych sektorów miałem już 2 lata temu i wartość się nie zmienia.)
HD Tune zakładka health
Benchmark
Wyniki Error Scan
-- 04 lut 2016, 16:19 --
Sprawdzałem też zasilacz w idle miernikiem i w grze Wiedźmin 3 i napięcia są w porządku
-- 04 lut 2016, 16:20 --
Także instalowałem najnowsze stery nvidi poprzez czystą instalacje pomijając śmieci jak GF Experience.
Sterowniki karty graficznej losowo przestają działać.
-
Ostatnio zmieniony 04 lut 2016, 18:53 przez adu76, łącznie zmieniany 2 razy.
- LupeR
Popraw linki z fotosika bo nie działają.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
-
Poprawione
-- 04 lut 2016, 20:22 --
Dodatkowo wrzucam System Summary : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-- 04 lut 2016, 20:22 --
Dodatkowo wrzucam System Summary : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
hm.. skoro sprawdzałeś inne wersje sterowników łącznie ze starszymi bo mogą być lepsze to ja dla testów zmniejszyłbym taktowania grafiki (np. o 100) na rdzeniu i pamięciach programem msi afterburner
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- XMan
Także instalowałem najnowsze stery nvidi poprzez czystą instalacje pomijając śmieci jak GF Experience.
Podczas instalacji sterowników za pomocą GF Experience wybierz Instalacja niestandardowa
i na dole zaznacz Wykonaj czystą instalację.
kliknij aby powiększyć:
Sprawdź...
P.S.
dzisiaj się męczyłem trzeci dzień ze sterownikami na Windows 10, robiłem wszystko co możliwe
i w tej chwili p/w sposób pomógł

-
od 3 miesiecy co wychodził nowy sterownik instalowałem go, wiec testowałem z 5 różnych wersji, a ostatnio właśnie przeprowadziłem tą czystą instalacje o której pisze XMan, ale po prostu z pliku instalacyjnego, tam też jest taka opcja nie trzeba mieć GF Experience. A GF Experience mialem, ale odinstalowalem, bo chcialem sprawdzic czy to nie w nim siedzi problem. Z tym przetaktowaniem to czytalem odnosnie problemow w Wiedzminie 3, ale moj problem nie wystepuje tylko podczas grania, ale nawet na pulpicie, a wcześniej wszystko działało. Raczej sterowniki nie przetaktowały mi karty graficznej, więc skoro fabryczne taktowania przez 2 lata nie sprawiały problemu to czemu teraz by go powodowały?
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Ciężko tu o jakikolwiek pkt zaczepienia, pamięci oki, sterowniki różne sprawdzane, sam raport wskazuje raczej na grafe, niby ten dysk taki nie jest jakiś super ale wtedy raczej byłby inny błąd niż grafika. Zasilacz oki więc wątpie aby dawał złe napięcia, temperatura też ok. Pomyśł od jakiego czasu tak masz, co wtedy robiłeś instalowałeś itp
- XMan
Czystą instalację sprawdzałem najpierw z pliku i dopiero za pomocą GF Experience
udało mi się zainstalować.
Sprawdź czy kabel dobrze jest podłączony, jeżeli masz drugi to sprawdź na nim.
Wyciągnij kartę graficzną, przeczyść slot oraz styki.
Chipset oraz SP1 zainstalowane ?
udało mi się zainstalować.
Sprawdź czy kabel dobrze jest podłączony, jeżeli masz drugi to sprawdź na nim.
Wyciągnij kartę graficzną, przeczyść slot oraz styki.
Chipset oraz SP1 zainstalowane ?
-
2 lata działało wszystko perfekcyjnie od kupna karty graficznej, zadnego blue screena pierwszy blue screen pojawił się mniej wiecej w polowie listopada zainstalowalem wtedy Call of Duty Modern Warfare 2 i gralem przez okolo 6 godzin żeby przejść za jednym razem kampanie wyłączyłem grę po ukonczeniu, przegladarke mozille zostawilem włączoną w czasie gry, jak nacisnalem na krzyżyk zeby zamknąć ją, pojawił się blue screen taki: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników . Potem w roli testu sprawdziłem jeszcze raz czy znow tak sie stanie no i znowu Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Później usunąłem felerną grę i zaktualizowałem sterowniki ( więc dokładnie nwm czy to gra powodowała problem czy sterowniki, czy może wlaczona w tle przegladarka) potem to się już nie powtórzyło, dopiero po miesiącu pojawił się problem ale w innej postaci że w czasie pracy mozilli pojawial sie komunikat ''sterownik przestal odpowiadac ale odzyskal sprawnosc'', teraz to juz reguly nie ma losowo pojawiaja sie blue screeny,czarne ekrany, komunikaty lub freezy ekranu, nwm czy mozna wysylac linka z innego forum, jesli nie to najwyzej usuncie linka ale byłoby najlepiej jakbyście ten wątek też przejrzeli : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Później usunąłem felerną grę i zaktualizowałem sterowniki ( więc dokładnie nwm czy to gra powodowała problem czy sterowniki, czy może wlaczona w tle przegladarka) potem to się już nie powtórzyło, dopiero po miesiącu pojawił się problem ale w innej postaci że w czasie pracy mozilli pojawial sie komunikat ''sterownik przestal odpowiadac ale odzyskal sprawnosc'', teraz to juz reguly nie ma losowo pojawiaja sie blue screeny,czarne ekrany, komunikaty lub freezy ekranu, nwm czy mozna wysylac linka z innego forum, jesli nie to najwyzej usuncie linka ale byłoby najlepiej jakbyście ten wątek też przejrzeli : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ostatnio zmieniony 04 lut 2016, 20:24 przez adu76, łącznie zmieniany 1 raz.
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Z tego co widze twoja płyta posiada:
Więc na twoim miejscu wyciągnąłbym aktualną grafikę i sprawdził czy problem występuje na zintegrowanej karcie
Jeśli tam będzie oki to grafika twa coś robi problem.
Zintegrowany ATI Radeon™ HD 4250 GPU
Więc na twoim miejscu wyciągnąłbym aktualną grafikę i sprawdził czy problem występuje na zintegrowanej karcie

- XMan
No i jeszcze z tego co wyczytałem to zainstaluj ponownie sterowniki do płyty głównej tzw. Chipset
oraz --> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
oraz --> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- LupeR
Warto także przy okazji obejrzeć kondensatory na płycie głównej czy nie są spuchnięte.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
-
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników a do czego służy VGA Tools @Bios w Do pobrania -> Funkcja -> Win 7 64 bit?
Właśnie myślałem nad tym SP1 ale kiedys aktualizowałem XP z SP2 do SP3 i komputer spowolnily, zaczal sie uruchamiac i wylaczac duzo dłużej i teraz mam przeświadczenia do tego typu aktualizacji systemowych, bo to się powinno raczej na czysty system robić.
A nie nałożą się Chipsety na siebie?
-- 04 lut 2016, 21:46 --
Sprawdzałem kilka razy kondensatory wszystkie jak nowe, ogólnie ostatnio w środku przedmuchiwałem sprężonym powietrzem, wiec jest czysto.
-- 04 lut 2016, 21:51 --
2 lata temu karta była wymieniana na nową i wszystko działało bez zadnych bluescreenow, bledow do systuacji z ta gra i firefox'em, wtedy było na 99 procent pewne ze to karta bo wywalalo bluescreen w trakcie ladowania systemu, za kazdym razem po dziesiatkach prob, instalowania roznych sterownikow
-- 04 lut 2016, 21:52 --
Mam ta karte, niby w serwisie ja wygrzali i miala dzialac jako zapasowa ale cos nie jestem pewny do wsadzania jej.
-- 04 lut 2016, 21:55 --
Czy to jest normalne, że coś cichutko piszczy na wysokości kabla od zasilacza, jak się przyłoży ucho?
-- 04 lut 2016, 22:05 --
XMan - Chodziło Ci o kabel od zasilacza?
-- 05 lut 2016, 00:15 --
Przed chwilą wywaliło sterownik, ale wrócił obraz i w jakiś sposób też dźwięk, czyli tak jak powinno być po restarcie sterownika.
-- 05 lut 2016, 00:35 --
Przeinstalowanie chipsetu nic nie dało
Właśnie myślałem nad tym SP1 ale kiedys aktualizowałem XP z SP2 do SP3 i komputer spowolnily, zaczal sie uruchamiac i wylaczac duzo dłużej i teraz mam przeświadczenia do tego typu aktualizacji systemowych, bo to się powinno raczej na czysty system robić.
A nie nałożą się Chipsety na siebie?
-- 04 lut 2016, 21:46 --
Sprawdzałem kilka razy kondensatory wszystkie jak nowe, ogólnie ostatnio w środku przedmuchiwałem sprężonym powietrzem, wiec jest czysto.
-- 04 lut 2016, 21:51 --
2 lata temu karta była wymieniana na nową i wszystko działało bez zadnych bluescreenow, bledow do systuacji z ta gra i firefox'em, wtedy było na 99 procent pewne ze to karta bo wywalalo bluescreen w trakcie ladowania systemu, za kazdym razem po dziesiatkach prob, instalowania roznych sterownikow
-- 04 lut 2016, 21:52 --
Mam ta karte, niby w serwisie ja wygrzali i miala dzialac jako zapasowa ale cos nie jestem pewny do wsadzania jej.
-- 04 lut 2016, 21:55 --
Czy to jest normalne, że coś cichutko piszczy na wysokości kabla od zasilacza, jak się przyłoży ucho?
-- 04 lut 2016, 22:05 --
XMan - Chodziło Ci o kabel od zasilacza?
-- 05 lut 2016, 00:15 --
Przed chwilą wywaliło sterownik, ale wrócił obraz i w jakiś sposób też dźwięk, czyli tak jak powinno być po restarcie sterownika.
-- 05 lut 2016, 00:35 --
Przeinstalowanie chipsetu nic nie dało
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Sprawdzałeś tak jak pisałem czy problem występuje na zintegrowanej z płytą główną grafie... to da Ci większą jasność czy problem jest w twojej aktualnej grafice..
-
Spróbuje jutro w dzień, tylko co mam zrobić w przypadku kiedy nie będzie obrazu? W sensie że już kiedyś tak próbowałem na podlaczonej dedykowanej karcie i zintegrowana sie nie chciala wlaczyc, jak zmienialem opcje w biosie. Jak odłącze karte i nie bedzie sie automatycznie ustawiac opcja startu z karty zintegrowanej to co wtedy?
-
- Reklama