Witam.
Od dłuższego czasu mam irytujący problem z przenoszeniem/kopiowaniem plików i folderów.
Przykładowo, mam listę folderów, chcę kilka z nich wrzucić do jednego folderu. Problem w tym, że płynnie da się to zrobić jedynie po restarcie komputera, tak do pół godziny pracy. Potem przenoszenie/kopiowanie/wycinanie powoduje koszmarne lagi. Zaznaczam kilka folderów, przeciągam do kolejnego folderu na tym samym dysku i... muszę czekać kilkanaście sekund, aż komputer się odetnie. Pokazuje tylko kółko przy kursorze. Nie pomaga restart procesu explorer.exe. Dopiero po kompletnym restarcie da się znowu płynnie pracować. Taka sama sytuacja jest z większą ilością plików.
Problem powstaje również wtedy kiedy zaczynam kopiować/przenosić pliki po dłuższej pracy kompa.
Dodatkowe info:
Windows 7 64 bit
8 GB ramu
Intel Core i5
Program do przyspieszania kopiowania/przenoszenia Tera Copy.
Sprzątałam kompa dr Web Cure it, Wise Registry Cleaner 4 Pro, mam antywirusa AVG.
Proszę o rady. To jest naprawdę wkurzające.
Wolałabym nie reinstalować systemu, bo nie mam do niego płyty, system był już na kompie preinstalowany, poza tym nie wiedziałabym, co zrobić z AVG, bo był on kupiony i jest pełna wersja.
Co może zawadzać temu komputerowi?
Straszne lagi przy przenoszeniu i kopiowaniu plików/folderów
- rusofil
- seba86mu
Pokaż odczyt SMART z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => zakładka Health
W dodatku wykonaj test pod zakładką Benchmark i podaj screena po zakończeniu testu.
W dodatku wykonaj test pod zakładką Benchmark i podaj screena po zakończeniu testu.
- rusofil
Oto zakładka Benchmark: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zakładka Health jest całkowicie pusta. Nic tam nie ma. Nawet żadnej opcji SMART.
Zakładka Health jest całkowicie pusta. Nic tam nie ma. Nawet żadnej opcji SMART.
- seba86mu
Odczyt SMART daj zatem z CrystalDiskInfo => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- rusofil
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
tak, ale dysk Masz całkowicie zdrowy
Zrób na początek defragmentację dysku, a potem pokaż ponownie benchamrk z programu HD Tune.
Zrób na początek defragmentację dysku, a potem pokaż ponownie benchamrk z programu HD Tune.
- rusofil
cosik_ktosik pisze:tak, ale dysk Masz całkowicie zdrowy
Dzięki za sprawdzenie. Jak na razie mój problem jakby rozwiązał się sam i nic się nie tnie, chociaż to działo się od dłuższego czasu. Jeśli ten problem nastanie znowu, zrobię to co radzisz.
-
- Reklama