Od trzech dni jestem posiadaczem osiedlowego internetu supermedia. Będąc przy firmie Netia na testach osiągałem ping zbliżony do 50 ms, tutaj jest znacznie gorzej bo, aż 507 ms. Czym jest to spowodowane i jakie są tego konsekwencje?
Dodatkowo chciałbym jakiś niedrogi router na dwa komputery, prosty w konfiguracji, zabezpieczeniu itp. Czy każdy router pasuje do wybranej sieci? Jeśli nie to na jakie parametry trzeba zwracać uwagę?
Dzięki za wszelkie informacje.
Pozdrawiam Kamil K.
Supermedia i wysoki ping
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Supermedia i wysoki ping
Router zależy w jaki sposób sieć jest podłączona, np czy przez Ethernet.
Co do pingu zobacz ten temat Zmniejszanie pingu w grze, optymalizacja łącza
Co do pingu zobacz ten temat Zmniejszanie pingu w grze, optymalizacja łącza
-
Supermedia i wysoki ping
Tak internet od puszki bezpośrednio podłączany jest do komputera kablem ethernet.
W grze Counter-Strike ping to zaledwie 20, więc to bardzo przyzwoity wynik, jednakże gra mi się ciągle zacina
Natomiast na teście speedtest.net sprawa wygląda tak:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Łącze 10 MB/s jak widać oddaje chyba prawidłowe wyniki, troszkę gorzej z upload'em (powinno być 2MB/s).
Ale o co chodzi z tym pingiem? W grze niby normalny (ale jest lag) a tutaj jest znacznie za wysoki.
Na pobieranie i przeglądanie stron nie narzekam, wszystko sprawnie chodzi.
#A i jeszcze jedno dodatkowe pytanko, nie ma możliwości od strony systemowej ustawienia zmiennego IP? Bo z tego co zauważyłem mam stałe, myślałem że firmy już nie korzystają z takich opcji
W grze Counter-Strike ping to zaledwie 20, więc to bardzo przyzwoity wynik, jednakże gra mi się ciągle zacina

Natomiast na teście speedtest.net sprawa wygląda tak:
Łącze 10 MB/s jak widać oddaje chyba prawidłowe wyniki, troszkę gorzej z upload'em (powinno być 2MB/s).
Ale o co chodzi z tym pingiem? W grze niby normalny (ale jest lag) a tutaj jest znacznie za wysoki.
Na pobieranie i przeglądanie stron nie narzekam, wszystko sprawnie chodzi.
#A i jeszcze jedno dodatkowe pytanko, nie ma możliwości od strony systemowej ustawienia zmiennego IP? Bo z tego co zauważyłem mam stałe, myślałem że firmy już nie korzystają z takich opcji

-
Supermedia i wysoki ping
Sprawdź jaki masz np. do Onetu.
nie ma możliwości od strony systemowej ustawienia zmiennego IP?
Mi się wydaje, że stałe IP to jest zaleta. Od strony systemowej możesz ustawić zmienne IP (jak napiszesz czy masz router, to mogę podać, jak to zrobić), ale skończy się to prawdopodobnie brakiem połączenia z operatorem. Po prostu pewnie każdy użytkownik ma przydzielone swoje własne IP i to wcale nie jest złe rozwiązanie - wprowadza pewien porządek.
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
-
Supermedia i wysoki ping
Na razie nie mam routera. Właśnie nie wiem jaki kupić tak w granicach do 60-80 zł, bo chyba lepszy nie jest mi potrzebny przy 10 MB/s łączu i dwóch komputerach, które i tak zapewne będą podłączone kablem ethernet. Bo żeby łączyć wi-fi to jeszcze musiał bym karty sieciowe powymieniać

A counter czemu się zacina jakbym miał ping 300 albo i więcej? W tabeli wykazuje ping około 20. To na pewno nie wina serwera.
Stałe IP ma również swoją wadę np. bramki sms (limit 20), resetowałem łącze i miałem kolejne 20 sms a tak trzeba odczekać 24h

A counter czemu się zacina jakbym miał ping 300 albo i więcej? W tabeli wykazuje ping około 20. To na pewno nie wina serwera.
Stałe IP ma również swoją wadę np. bramki sms (limit 20), resetowałem łącze i miałem kolejne 20 sms a tak trzeba odczekać 24h

- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Supermedia i wysoki ping
counter strike może tnie ze względu na małą liczbę fps. jaki masz sprzęt?
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Supermedia i wysoki ping
Ta ewentualność raczej odpada:
4 GB RAM
Intel Core 2 Quad Q6600 2.4GHz
GeForce 8800
czytam sobie fora osiedlowe (właśnie w mojej okolicy, gdzie bloki kabluje supermedia) i wyczytałem, że ludzie również mają z tym problem. Pingi po 500 ms zupełnie jak u mnie. Rozumiem, że to raczej wina dostawcy i przez to są lagi w grach czy też powolne ładowanie filmów z youtube? Bo na prędkość ściągania nie narzekam, wczoraj szło po jakieś 900kB/s.
4 GB RAM
Intel Core 2 Quad Q6600 2.4GHz
GeForce 8800
czytam sobie fora osiedlowe (właśnie w mojej okolicy, gdzie bloki kabluje supermedia) i wyczytałem, że ludzie również mają z tym problem. Pingi po 500 ms zupełnie jak u mnie. Rozumiem, że to raczej wina dostawcy i przez to są lagi w grach czy też powolne ładowanie filmów z youtube? Bo na prędkość ściągania nie narzekam, wczoraj szło po jakieś 900kB/s.
- stilio
Supermedia i wysoki ping
Rozumiem, że to raczej wina dostawcy
Może to być wina dostawcy, przeciążenia sieci.
A czy skoki pingu są tylko w danych godzinach czy nie ma żadnych reguł kiedy pojawiają się?
-
Supermedia i wysoki ping
Niestety ping całymi dniami (jak również w nocy) jest mniej więcej taki sam. Wacha się między 490 ms a 520 ms.
-
Supermedia i wysoki ping
No to wina operatora, nic z tym nie zrobisz. Pozostaje zmienić dostawcę.
Router polecam z TP-Linka, ale jeśli będziesz za niedługo zmieniać dostawcę, prawdopodobnie będzie się to wiązać ze zmianą routera.
Do SuperMediów dobry będzie TL-WR340G, a do łącz DSL (Neostrada i wszystko po sieci TP) TD-W8901G.
Do bramek SMS polecam proxy - np. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Po prostu SuperMedia ma kiepskie łącza z serwerami CS-a
Router polecam z TP-Linka, ale jeśli będziesz za niedługo zmieniać dostawcę, prawdopodobnie będzie się to wiązać ze zmianą routera.
Do SuperMediów dobry będzie TL-WR340G, a do łącz DSL (Neostrada i wszystko po sieci TP) TD-W8901G.
Do bramek SMS polecam proxy - np. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Po prostu SuperMedia ma kiepskie łącza z serwerami CS-a

format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
- djarta
- Kontaktowanie:
Supermedia i wysoki ping
Pokaż log z ComboFixa.
-
Supermedia i wysoki ping
Nie mogę zmienić dostawcy bo to nowy blok i jesteśmy okablowani jedynie przez właśnie tą firmę, tak więc pozostał bym bez internetu.
Co do routera dzięki za propozycję, zapewne zakupię gdy będzie już drugi komputer.
A log z combofix jest tutaj:
Co do routera dzięki za propozycję, zapewne zakupię gdy będzie już drugi komputer.
A log z combofix jest tutaj:
- djarta
- Kontaktowanie:
Supermedia i wysoki ping
Stara wersja ComboFixa.
Usuń ją i pobierz nową: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Usuń ją i pobierz nową: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
- Reklama