Sypiący się komputer...

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
BerQ

Użytkownik

Sypiący się komputer...

Post19 mar 2013, 18:25

Dobra, to zaczynamy :)
Komputerek sobie chodził, chodził, kiedyś miałem bluescreeny, okazało się, że napuchł kondensator, wymieniłem 2 w rządku i sobie tak dalej chodził i chodził, aż do ostatniego miesiąca...
Zaczął słabnąć, zawieszać się, mulić było to nie do zniesienia aż w końcu miał problem z odpaleniem windowsa (bajery, kombinowanie z naprawami z płytki windowsa co restart, byle odpalił). Myślę sobie, mój ukochany WD zawodzi, to dałem smart tu na forum, wyszło, że zerowanie, kabelek sata i remap.Zerowanie poszło, szybko instaluje systemik i robie remap jakimś programikiem windowsowym.Działa. Czas zajrzeć do środka co z tym kabelkiem. Faktycznie jest uszkodzony na wtyczce. Szybkie spojrzenie na płytkę główną, a tu nowy kolega w szeregach (kondensator) ponownie napuchł (w tym samym miejscu, w którym spuchł poprzedni). No to szybciochem z płytą po kabel nowy, do mistrza lutownicy wymienić kondensator owy.Dobra, wszystko wymienione, zzerowane - włączamy komputer. Bezproblemowo, ale nie aż tak płynnie jak kiedyś.Płyta zimna, bo z dworu wróciła, może to dlatego. 5 minut później - jest ok. Wszystko ładnie płynnie w miarę chodzi, ale w oprogramowaniu dziury widoczne były ( w końcu instalowane przez pęknięty kabel). No to instalujemy windowsa od nowa z "bananem na ryju". Ku mojemu zdziwieniu znowu zaczęło sypać różnorakimi bluescreenami, albo podczas kończenia instalacji win 7 gdy komp ma się ponownie uruchomić, zawiesza się.

zasilacz: - foxconn, hh-400ebea,reated 300w,peak 350w
Nazwa płyty głównej Asus P5VD2-VM/SI
dysk wd 200g (zaraz podam szczegóły)
grafika radeon 2400 hd (chłodzeie pasywne)
ramy - chińskie jakieś (2x1gb)
Płyta główna - brak spuchniętych kondensatorów, wszystkie w podobnej temperaturze
dysk - po zerowaniu, remapie i wymianie kabla łącznikowego na nowy. (kilka sektorów powyżej 200 i 100)
ramy- cała noc z mamtestem - bezbłędnie
zasilacz - brak spuchniętych kondensatorów, w biosie napięcia są ok, na miernik czekam, żeby sprawdzić jak tymi napięciami na prawdę jest.

Nie wiem co to może już być. po 11 próbie instalowania winsowsa odechciało mi się na ten komputer partrzeć ;)

Każda sugestia się liczy, pozdrawiam.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - Zapraszam słuchaczy muzyki elektronicznej

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Sypiący się komputer...

Post19 mar 2013, 18:37

BerQ pisze:miałem bluescreeny, okazało się, że napuchł kondensator, wymieniłem 2 w rządku i sobie tak dalej chodził i chodził

BerQ pisze:a tu nowy kolega w szeregach (kondensator) ponownie napuchł (w tym samym miejscu, w którym spuchł poprzedni)

Winowajcą notorycznego nabrzmiewania kondensatorów może być wadliwie działający zasilacz.
Sprawdź czy na innym zasilaczu również będzie sypało BSOD-ami.

Awatar użytkownika
BerQ

Użytkownik

Sypiący się komputer...

Post20 mar 2013, 20:56

Zasilacz pożyczyłem, wymieniłem, po instalacji win7 wyskakuje, że plik startowy windowsa jest uszkodzony lub bla bla bla, podczas naprawy z płytki wyskakuje błąd.

Format i następne podejście. Windows się ładuje, ładuje, ładuje, restart. I tak w kółko. Coś dalej jest nie tak.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - Zapraszam słuchaczy muzyki elektronicznej

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Sypiący się komputer...

Post20 mar 2013, 23:40

Może to nadal coś z tym dyskiem.

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Sypiący się komputer...

Post21 mar 2013, 15:24

Pokaż nowy SMART.

Awatar użytkownika
BerQ

Użytkownik

Sypiący się komputer...

Post22 mar 2013, 15:51

Dysk rzeczywiście się posypał. Kupiłem niebieskiego WD 500gb i smiga, ale znam ten komputer, wiem jak sie zachowuję i wiem, że jeszcze coś mu leży na sercu. Jest jakiś program, który mi sprawdzi płytę główną?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Sypiący się komputer...

Post22 mar 2013, 23:03

Nie ma czegoś takiego, tylko testy obciążenia i ocena wizualna samej płyty.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
BerQ

Użytkownik

Sypiący się komputer...

Post23 mar 2013, 17:26

Niestety moje przypuszczenia były trafne. 24 godziny cieszyłem się z kompa i znów nie chce się załadować.
bios pokazuje floppy disk fail (40), choć w biosie na dyskietkę nic nie zmieniałem (bios wariuje?).
do tego przez chwilkę pojawia się no raid i tam chyba szuka dysków
Nie wiem już co robić, bo wpakowałem kase w dysk a tu problem znów sie pojawia

edit. Gdy komp działał nie był taki stabilny jak wcześniej, a zużycie procesora było dziwnie wysokie chwilami.
edit2. teraz nie mogę wejśc nawet do ustawień iosa. Komputer sie włącza, na ekranie pokazuje to co na początku ( obrazek intela, informacje co wcisnąc aby wejśc do biosa) i to wszystko.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Sypiący się komputer...

Post23 mar 2013, 23:02

Jedyne co mi przychodzi do głowy to reset biosu. To jedno, a drugie to najpierw odpięcie wszystkiego co zbędne, w tym na razie wszystkich kabli od dysków i napędów (kabli tych też bo mogą być gdzieś uszkodzone i blokują start).
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
BerQ

Użytkownik

Sypiący się komputer...

Post24 mar 2013, 12:47

Komputer przestał się włączać w ogóle na starym zasilaczu.Podłączyłem inny, odpiąłem wszystko co można było (została płyta, procek, ramy), jest ok. Podpiąłem dysk, znowu w połowie ładowania się windowsa restart. Podpiąłem napęd, instaluje od nowa windowsa. Zainstalował się. Kopiuje dane z 2 partycji, żeby tamtego windowsa skasować i nagle reset kompa + to:

Hardware Initiate Failed, Please check Device!!!
The Bios does not be installed. Press <g> to continue!

+ zauważyłem, że wejścia sata na płycie są dość obluzowane.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Sypiący się komputer...

Post24 mar 2013, 12:50

BerQ pisze:.Podłączyłem inny

Jaki teraz zasilacz podłączyłeś ?
To wygląda na jakiś problem z zasilaniem.

BerQ pisze:Kopiuje dane z 2 partycji, żeby tamtego windowsa skasować i nagle reset kompa + to:

Hardware Initiate Failed, Please check Device!!!
The Bios does not be installed. Press <g> to continue!

Zresetuj BIOS płyty głównej => http://www.hotfix.pl/resetowanie-bios-u ... ra-a21.htm

Awatar użytkownika
BerQ

Użytkownik

Sypiący się komputer...

Post24 mar 2013, 13:07

Taki, jaki miałem pod ręką - codegen "s" 300w stary bardzo, bo musiałem dokupić przejściówke z molexa na sata. na 12v ma 12.08 ;/

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Sypiący się komputer...

Post24 mar 2013, 13:13

BerQ pisze:Taki, jaki miałem pod ręką - codegen "s" 300w

Chyba żartujesz, ten zasilacz jest jeszcze gorszy od tego Foxconna.
Lepiej nie testuj na nim, bo uwalisz sobie sprzęt, a objawy wskazują na problemy z zasilaniem.

Pożycz od kogoś jakiś porządny zasilacz i sprawdź.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Sypiący się komputer...

Post24 mar 2013, 15:28

seba86mu pisze:Chyba żartujesz, ten zasilacz jest jeszcze gorszy od tego Foxconna.

Od siebie dodam. Jest on jednym z najgorszych ;) . Rywalizuje z no-name ;) .
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
BerQ

Użytkownik

Sypiący się komputer...

Post24 mar 2013, 15:49

Tracer 400w może byc, czy szukac dalej po znajomych?

• Reklama

Wróć do „Problemy”