Witam!
Posiadam 2 systemy operacyjne na komputerze: Win 7 Ultimate i Win XP PRO SP3.
Będąc zalogowany na Windows 7 wszedłem w: prawoklik mój komputer>właściwośći>zaawansowane>uruchamianie i odzyskiwanie>domyslny system operacyjny tam zmieniłem z Win 7 na Win XP.
Zalogowany na XP chce ustawić domyślny system na 7 a tu lipa: nie ma na liście... Zedytowałem więc część pliku boot:
Z default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS na default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS no i teraz przy uruchamianiu pojawia się do wyboru Windows XP professional i Windows. Robie Windows to wyświetla się komunikat: Nie można uruchmić systemu ponieważ następujący plik jest uszkodzony: ntoskrnl.exe Możesz podjąć próbę naprawy pliku ... wiadomo jak komunikat brzmi. Ale jak ja to teraz mam zrobić? Posiadam płyte z 7 ale jest tam opcja napraw bo nie zauważyłem? Pomóżcie? A może ściągnąć plik i go jakoś zedytować?
System Windows 7 się nie włącza. Problem z ntoskrnlexe
-
- rokko
- Kontaktowanie:
Po pierwsze przy Windows 7 należało zmodyfikować wpisy w BCD, a tego dokonać w Windows XP się nie da bez dodatkowego oprogramowania jak np. EasyBCD.
Po drugie, co się dzieje po wybraniu pierwszej opcji? Opcja druga najprawdopodobniej była dodana nieprawidłowo (adres partycji zawierającej pliki potrzebne do uruchomienia systemu jest nieprawidłowy stąd komunikat o braku pliku). Drugą opcją jest uszkodzenie pliku, wtedy to należy przywrócić go korzystając z konsoli odzyskiwania systemu Windows XP.
Co proponuję:
Dla systemu XP uruchomić konsolę odzyskiwania i wydać w niej polecenie fixboot i fixmbr, następnie odbudować standardowy plik boot.ini poprzez wpisanie polecenia bootcfg /rebuild i dodanie wszystkich wpisów jakie znajdzie.
Po tej operacji i uruchomieniu Windowsa XP daj zawartość pliku boot.ini na forum
Teraz przywracanie BCD Windows 7, metod wiele:
1) Z poziomu XP użyj EasyBCD
2) Uruchom komputer z płyty instalacyjnej systemu lub samego środowiska WinRE (WinPE) i wykonaj naprawę bootloadera, najlepiej wpisać w wierszu poleceń trzy polecenia dające pewność że operacja się powiedzie:
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot
bootrec /rebuildbcd
Po drugie, co się dzieje po wybraniu pierwszej opcji? Opcja druga najprawdopodobniej była dodana nieprawidłowo (adres partycji zawierającej pliki potrzebne do uruchomienia systemu jest nieprawidłowy stąd komunikat o braku pliku). Drugą opcją jest uszkodzenie pliku, wtedy to należy przywrócić go korzystając z konsoli odzyskiwania systemu Windows XP.
Co proponuję:
Dla systemu XP uruchomić konsolę odzyskiwania i wydać w niej polecenie fixboot i fixmbr, następnie odbudować standardowy plik boot.ini poprzez wpisanie polecenia bootcfg /rebuild i dodanie wszystkich wpisów jakie znajdzie.
Po tej operacji i uruchomieniu Windowsa XP daj zawartość pliku boot.ini na forum
Teraz przywracanie BCD Windows 7, metod wiele:
1) Z poziomu XP użyj EasyBCD
2) Uruchom komputer z płyty instalacyjnej systemu lub samego środowiska WinRE (WinPE) i wykonaj naprawę bootloadera, najlepiej wpisać w wierszu poleceń trzy polecenia dające pewność że operacja się powiedzie:
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot
bootrec /rebuildbcd
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
-
Nie miałem zainstalowanej konsoli odzyskiwania. Zainstalowałem sobie ją ale po wybraniu wyskakuje:
A disk read error occurred
Przess ctrl+Alt+Del to restart
Plik ntoskrnl.exe mam w folderze system32 ale jest on pewnie jakoś zmodyfikowany, co tu zrobić ...
A disk read error occurred
Przess ctrl+Alt+Del to restart
Plik ntoskrnl.exe mam w folderze system32 ale jest on pewnie jakoś zmodyfikowany, co tu zrobić ...
- rokko
- Kontaktowanie:
A czy ja mówiłem o instalacji konsoli? Uruchom komputer z płyty instalacyjnej Windows XP, po załadowaniu składników wciśnij "R", uruchomisz tryb naprawczy, w którym to wpisz polecenia o których mówiłem wcześniej.
Artykuły które przydadzą się:
=> Ustawienie kolejności bootowania w BIOS-ie, zmiana i wybór urządzenia bootującego
=> Konsola odzyskiwania systemu Windows XP
=> Edytowanie i budowa pliku boot.ini w systemie Windows XP/2003
=> WinPE - Konsola odzyskiwania systemu Windows Vista
Artykuły które przydadzą się:
=> Ustawienie kolejności bootowania w BIOS-ie, zmiana i wybór urządzenia bootującego
=> Konsola odzyskiwania systemu Windows XP
=> Edytowanie i budowa pliku boot.ini w systemie Windows XP/2003
=> WinPE - Konsola odzyskiwania systemu Windows Vista
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
- Reklama