Szyfrowanie haseł - jakiś sposób

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
heros1303

Stały bywalec

Post12 lip 2013, 23:37

Witam. Otóż jak wiecie każdy z nas ma konta na wielu stronkach. Czasami jest tak że tych haseł jest mnóstwo różnych. Bo jak powszechnie wiadomo. Nigdy nie powinno się używać tego samego hasła na wielu stronach. Więc ja należę do tych co właśnie używają różnych kombinacji. Ale co za tym idzie? No właśnie mnogość haseł, które trudno zapamiętać.

Więc chciałbym spytać czy znacie jakieś dobre w miarę trudne do złamania sposoby? Myślałem nad programami typu keepas, ale nie wiadomo czy to coś nie wysyła po kryjomu :). Bardziej myślałem nad czymś takim jak zrobienie pliku .txt wypełnić ją klawiaturą systemową i zapisać potem oraz spakować 7zip czy tam rar. Jednak z tego co wiem on używa normalnych haseł a nie szyfrowanych :/. Choć gdzieś czytałem, że użycie +16 znaków. Jest trudne albo raczej długo trwające. Niż złamanie 3-5 hasła.

Więc ktoś ma jakiś przepis własnej koncepcji czy raczej nikt nie używa tego sposobu?

Oczywiście banku nie podam :)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post13 lip 2013, 00:13

Ja używam takiego czegoś, plik txt a trzymany w na partycji szyfrowanej truecrypt
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

heros1303

Stały bywalec

Post13 lip 2013, 00:24

Ale szyfrowana w sensie jeden cały. Np oddzielny niż C/D?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post13 lip 2013, 00:36

No ja tam mam, jedna partycja jest zaszyfrowana. Kiedyś też używałem swojego programiku do szyfrowania najważniejszych haseł. Był to prosty programik do szyfrowania napisany przeze mnie w ramach pracy inżynierskiej.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post13 lip 2013, 01:07

Polecam także zrobić kopie i umieścić ją poza komputerem w razie jak by się coś z dyskiem stało, w jakimś wirtualnym dysku internetowym albo przenośnym.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

heros1303

Stały bywalec

Post13 lip 2013, 11:47

Hmm.... nie głupi to pomysł. Tylko tak się zastanawiam czy idzie tym tc zrobić na dysku sam plik szyfrowany czy to musi być fizyczna partycja jak C/D? Coś tam czytam i chyba można sam plik ale wolę się upewnić.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post13 lip 2013, 19:39

Ja używam takiego czegoś, plik txt a trzymany w na partycji szyfrowanej truecrypt

Też to stosuje, chyba najprostsza metoda.

Ewentualnie można skorzystać z KeePass albo usług online np lastpass.com - ale osobiście przechowywać hasła online odradzam.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

heros1303

Stały bywalec

Post13 lip 2013, 20:09

Hmm... Czyli mówicie że najlepsze wyjście to zrobienie pliku txt. Wpisanie tam hasła klawiaturą systemową :) oraz zaszyfrowanie 7zip z (szyfrowanie AES-128) hasła 16+ znakowego? Albo tym Truecrypte? W sumie czytałem dziś że FBI nawet nie mogło pobić Open Source programu szyfrującego jakim jest truecrypt :) Co prawda stara informacja bo z 2010 roku ale zawsze to jakaś dobra nowina, że coś daje.

Dla tych co nie słyszeli o tym :) --> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post13 lip 2013, 20:18

Tworzysz sam kontener AES-Twofish, później montujesz, wrzucasz plik txt do kontenera, nie potrzeba go dodatkowo szyfrować 7z.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

• Reklama

Wróć do „Problemy”