Test programem Victoria LBA 0kb

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
revice

Użytkownik

Post26 sie 2012, 17:13

Podczas testu programem Victoria nie rozpoznaje wielkości i rodzaju karty flash (w czytniku) inne karty SD i SDHC 2 i 4GB są widoczne w czytniku - więc do czytnika nie ma co się czepiać. Karta padła w czasie robienia zdjęć. Żona robiła zdjęcie i później wyłączała aparat być może wcisnęła poza wyłączaniem także robienie zdjęcia. Przyciski są bardzo blisko siebie (kilka mm). Po fakcie nie da się tego ustalić - fakt, że po ponownym włączeniu aparat nie widział karty i pytał o formatowanie. Nie jest widoczna także w czytnikach - format mikroSD 4GB.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post26 sie 2012, 23:11

Najpierw pytanie czy zależy Tobie na danych czy nie?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

revice

Użytkownik

Post27 sie 2012, 01:41

Problem okazał się dość prozaiczny ale na który nie było tak łatwo wpaść. W końcu oceniając szanse na osiągnięcie czegokolwiek najwyżej na 5% kupiłem kolejną kartę do prób (nową promocja ! wersja SDHC) i kolejną mikro SDHC z czytnikiem dla Mikro SDHC oraz dodatkowy czytnik. Szukając desperacko aby cokolwiek znaleźć zamieniłem adapter z nowej karty i włożyłem do nowego czytnika SDHC. Przetarłem oczy bo pokazał mi się folder ze zdjęciami. Później wróciłem na stary adapter i to samo. Teraz już nie wiem co było przyczyną problemu z odczytem prawdopodobnie stary czytnik rozpoznaje karty SDHC (4GB czytał taką z mapą z nawigacji - na próbę) a nie czyta mikro SDHC.
Może też coś przejściowo szwankował adapter co jest raczej mniej prawdopodobne. Przecież aparat pracował na nim i przestał - nikt pamięci w międzyczasie nie dotykał. Mogło być też tak, że czytnik nie czytał poprawnie ale któryś z programów usuną błąd na karcie - stąd pokazały się dane po wymianie czytnika. Rano próba w aparacie - zdjęcia już zgrane na dysk.

• Reklama

Wróć do „Problemy”