Witam.Ostatnio zauważyłem dziwną prace mojego laptopa, mianowicie zaczął się ciąć. Przy grach nie tak bardzo, ale na przeglądarce (ff,chrom,ie,opera) podczas oglądania np filmiku na yt film się zacina co chwilkę, to samo jest, gdy przeglądam jakieś forum i zjeżdżam na dół żeby dojść do konkretnego działu, jakby łapało zwiechy i nie jest to odczucie zmulania strony, przeglądarki tylko cały komputer się zwiesza. Miałem pod ręką mamtesta, to go włączyłem w celu sprawdzenia pamięci ram, tak zapobiegawczo. O dziwo po 5-10% komputer się wyłącza, czego kiedyś podczas sprawdzania nie robił. Płytę sprawdzałem na pc i wszystko tam działa bez zastrzeżeń. Moje pytanie brzmi co może być przyczyną?
Lapek jest na gwarancji, która obejmuje tylko uszkodzenia mechaniczne. Liczę na pomoc i pozdrawiam.
// windows 7 home
Tnący się Samsung R525
- BerQ
Tnący się Samsung R525
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - Zapraszam słuchaczy muzyki elektronicznej
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Tnący się Samsung R525
Witam, zobacz najpierw jakimś programem monitorującym temperatury. Może się chłopak ździebko przegrzewa.
- janpas
- Kontaktowanie:
Tnący się Samsung R525
Lapek jest na gwarancji, która obejmuje tylko uszkodzenia mechaniczne.
jak tak to wyżuć go przez okno i do serwisu
ale tak poważnie
najpierw sprawdź Malwarebytes Anti-Malware
sprawdź dysk programem
hdtune
http://forum.hotfix.pl/sprzet-komputerowy/odczytanie-smart-programem-hd-tune-t512.html
czy jest ok bo jest podejrzenie że on się tnie
a następnie sprawdź Malwarebytes Anti-Malware
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_download_panel/malwarebytes-anti-malware-p164.htm
usuń co znajdzie
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
- BerQ
Tnący się Samsung R525
Przegrzewał to on się fabrycznie. W niektórych miejscach obudowa jest wręcz wytopiona, ale zaraz go włączę, się nagrzeje i sprawdzę tempMoże się chłopak ździebko przegrzewa.

Dopłaciłem za gwarancje obejmującą zepsucie z winy użytkownika, więc chętnie, lecz mieszkam na parterzejak tak to wyżuć go przez okno i do serwisu

sprawdzę dysk i wrócę z editem.
//
włączyłem go i obejrzałem film na megavideo.Oto efekty:
rdzeń 1 - 83 stopnie
rdzeń 2 - 83 stopnie
gpu diode - 70 stopni
dysk - 36 stopni
napiecie rdzenia procesora 0.89v
dysk bez bad sectorów, wirusów niema
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - Zapraszam słuchaczy muzyki elektronicznej
-
Tnący się Samsung R525
ja tak samo miałem jak miałem kurz w obudowie ale w stacjonarnym kompie.
Jak chcesz coś zrobić to żeby procesor sie zamocno nie nagrzewał możesz zmienic jego napięcie chociaż nie wiem czy to pomoże.(downclocking) nie mylić z overclockingiem.
Jak chcesz coś zrobić to żeby procesor sie zamocno nie nagrzewał możesz zmienic jego napięcie chociaż nie wiem czy to pomoże.(downclocking) nie mylić z overclockingiem.
- BerQ
Tnący się Samsung R525
Jak chcesz coś zrobić to żeby procesor sie zamocno nie nagrzewał możesz zmienic jego napięcie chociaż nie wiem czy to pomoże
Tylko czy:
1) Komputer tnie się przez procesor ( takie temperatury miał od nowości i jakoś ścin nie łapał)
2)Zmiana napięcia nie rozwiązuje problemu, lecz zapobiega.
-
Tnący się Samsung R525
No to nie pozostaje mi nic innego jak zaproponować podstawkę pod laptopa i to będzie go chłodzić. Na pewno nie jest to rozwiązanie problemu ale może przyczynić sie do tego że nie spalisz procka lub innych podzespołów komputera.
Tnący się Samsung R525
włączyłem go i obejrzałem film na megavideo.Oto efekty:
rdzeń 1 - 83 stopnie
rdzeń 2 - 83 stopnie
gpu diode - 70 stopni
dysk - 36 stopni
Po dwóch godzinach stresu temperatura dla procesora to 60 stopni, a dla grafiki 62 stopnie. Są to wyznaczone temperatury przez producenta, więc twoje temperatury dla procesora są kosmiczne, chociaż z grafiką nie jest lepiej. Możesz go przeczyścić, najpierw spróbuj sprężonym powietrzem, ale wątpię żeby to coś pomogło jak są takie temperatury. Drugi sposób to go rozkręcić i porządnie oczyścić, chociaż masz go na gwarancji, o tym też trzeba pamiętać.
- BerQ
Tnący się Samsung R525
teraz właśnie nie wiem czy go rozkrecac, czy pojechac zgloisc reklamacje. Czy w ogóle ją uznają, bo jak ja im to udowodnie?
Grilujemy !

Grilujemy !

Tnący się Samsung R525
Sprawdź jeszcze temperatury programem Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i daj screen.
Powiedz, że się system zawiesza i nie można na nim prawidłowo pracować. Powiedz też, że temperatury są za wysokie jak na ten laptop sięgające 84 stopni [Możesz wykonać screeny z obu programów i wydrukować]. A także, że czyściłeś sprężonym powietrzem, ale to nic nie dało [No właśnie przeczyść go i zobacz czy coś da] Powiedz też, że nie rozkręcałeś, żeby go przeczyścić, bo nie chciałeś stracić gwarancji. Ja bym to tak ujął.
BerQ pisze:teraz właśnie nie wiem czy go rozkrecac, czy pojechac zgloisc reklamacje. Czy w ogóle ją uznają, bo jak ja im to udowodnie?
Powiedz, że się system zawiesza i nie można na nim prawidłowo pracować. Powiedz też, że temperatury są za wysokie jak na ten laptop sięgające 84 stopni [Możesz wykonać screeny z obu programów i wydrukować]. A także, że czyściłeś sprężonym powietrzem, ale to nic nie dało [No właśnie przeczyść go i zobacz czy coś da] Powiedz też, że nie rozkręcałeś, żeby go przeczyścić, bo nie chciałeś stracić gwarancji. Ja bym to tak ujął.

- BerQ
Tnący się Samsung R525

Z małym opóźnieniem

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Tnący się Samsung R525
Jeśli to prawda, to procesor się zdrowo przegrzewa.
Tnący się Samsung R525
Można powiedzieć, że cały laptop się przegrzewa, bo temperatura grafiki też za wysoka.
Na samej górze temperatura płyty, więc też za wysoka.
Czyli tak jak wyżej albo spróbować przeczyścić sprężonym powietrzem albo serwis.
Na samej górze temperatura płyty, więc też za wysoka.
Czyli tak jak wyżej albo spróbować przeczyścić sprężonym powietrzem albo serwis.

-
- Reklama