Toshiba Satellite L50-B-11p problem z grafiką
-
Witam, kupiłem ostatnio lapka Toshiba Satellite L50-B-11P. Ma 8 gb ramu i grafikę AMD Radeon R7 M260. Problem polega na tym, że gdy gram w CS: GO lub np Trackmania 2 to mam ustawione że te gry korzystają z grafiki AMD i jak włączam którąś z tych gier to rzeczywiście słychać jak się włącza wiatraczek od grafiki i fps w CS: GO są około 100 więc jest ok. W pewnym momencie gra się zacina całkowicie. Robi się na czarny ekran. Testowałem to na obu grach i w każdej z nich ten problem wystąpił po kilku minutach. W CS jest to strasznie wkurzające bo taki lag w kluczowych momentach rundy daje przegraną. Na zintegrowanej karcie nie ma tego problemu. W czym może być problem? Bo coś jest na pewno nie tak tylko nie wiem co. Próbowałem różnych ustawień w panelu AMD, w panelu Intel i w samych grach. Za każdym razem ten sam problem. Może źle mam coś skonfigurowane. Każdą odpowiedź docenię.
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Na początek daj AutoRuns pobieramy i rozpakowywanemu i włączamy. W chwili, kiedy program skończy (widać to na 1) piszę "Ready" wtedy wciskamy (2) zapisz.
AutoRuns aplikacja - uruchom jako administrator, po skończonym skanie - File --> save --> plik --> AutoRuns.arn
Następnie spakujemy (WinRAR, 7-Zip) i umieszczamy na: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i podajemy linka.
Plik do pobrania:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
http://www.hotfix.pl/optymalizacja-autostartu-z-wykorzystaniem-narzedzia-autoruns-a128.htm
AutoRuns aplikacja - uruchom jako administrator, po skończonym skanie - File --> save --> plik --> AutoRuns.arn
Następnie spakujemy (WinRAR, 7-Zip) i umieszczamy na: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i podajemy linka.
Plik do pobrania:
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
http://www.hotfix.pl/optymalizacja-autostartu-z-wykorzystaniem-narzedzia-autoruns-a128.htm
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
-
- robiwielki
- Kontaktowanie:
To jest wersji 13.40 ?? bo nie chodzi. Zrób jeszcze raz.
-
- robiwielki
- Kontaktowanie:
A testowałeś takimi programami jak Unigine Heaven Benchmark 4.0 lub Kombustor ??
Warto też przeczyścić takimi programami: CCleaner, Eusing Free Registry Cleaner i Malwarebytes Anti-Malware -- MBAM.
-- 03 cze 2015, 07:25 --
A i cy to teraz się dzieje czy tak było zawsze ??.
Warto też przeczyścić takimi programami: CCleaner, Eusing Free Registry Cleaner i Malwarebytes Anti-Malware -- MBAM.
-- 03 cze 2015, 07:25 --
A i cy to teraz się dzieje czy tak było zawsze ??.
-
Komputer kupiony w sobote w sklepie. Od początku występuje ten problem. Więc CCleaner raczej nie pomoże. Nie testowałem żadnymi programami bo nawet nie wiedziałem jakiego użyć.
- XMan
Sprawdź:
klik PPM (prawym przyciskiem myszki) na ikonkę lub skrót gry --> Właściwości
--> zakładka Zgodność
--> Tryb zgodności --> Uruchom ten program w trybie zgodności z Windows XP (Service Pack 3)
- Zastosuj - OK.
kliknij aby powiększyć:
Możesz również sprawdzić uruchomienie gry w trybie zgodności z
Windows Vista (Service Pack 2).
klik PPM (prawym przyciskiem myszki) na ikonkę lub skrót gry --> Właściwości
--> zakładka Zgodność
--> Tryb zgodności --> Uruchom ten program w trybie zgodności z Windows XP (Service Pack 3)
- Zastosuj - OK.
kliknij aby powiększyć:
Możesz również sprawdzić uruchomienie gry w trybie zgodności z
Windows Vista (Service Pack 2).
-
Nie pomogło. Potem sprawdzę jeszcze te programy. Da radę zrobić tak żeby obciążyć jakimś programem grafike i drugim programem sprawdzić temperature? Jak tak to czego potrzebuje
-- 03 cze 2015, 14:06 --
Włączyłem ten program Unigine Heaven Benchmark 4.0 i włączyłem benchmark. W okolicach 18 sceny stało się tak samo jak w grach. Wiatrak nagle zwolnił i pokazał się czarny ekran z zegarem takim jak wezmiemy mysz do prawej krawedzi w win 8. Pomogło dopiero wylogowanie się. Czy to problem z przegrzewaniem ?
-- 03 cze 2015, 14:06 --
Włączyłem ten program Unigine Heaven Benchmark 4.0 i włączyłem benchmark. W okolicach 18 sceny stało się tak samo jak w grach. Wiatrak nagle zwolnił i pokazał się czarny ekran z zegarem takim jak wezmiemy mysz do prawej krawedzi w win 8. Pomogło dopiero wylogowanie się. Czy to problem z przegrzewaniem ?
- XMan
Na zintegrowanej karcie nie ma tego problemu.
Dlaczego chcesz korzystać z innej karty jak na zintegrowanej te gry działają ?
-
Więcej fps wtedy mam i po za tym nie po to płaciłem pieniądze za laptopa, który ma grafike żeby z niej nie korzystać. Lepiej było włożyć ten hajs na lapka z lepszym prockiem.
- XMan
Sprawdzałeś przełączanie karty graficznej ?
-
Tak, zrobiłem to w pierwszej kolejności
- LupeR
Wygląda na problem z temperaturą układu graficznego. Odpal gierkę i pokaż screen z programu HW Monitor.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
-
Potem wrzuce screena, ale najpierw zrobię podstawkę chłodzącą (już mam wentylator 12cm zasilany zasilaczem 12v, więc zostało mi obmyśleć koncepcje designu) potem dać znać.
-- 05 cze 2015, 22:58 --
Włączyłem Heaven Benchmark i na drugim monitorze uruchomiłem HWiNfo64 i obserwowałem kartę AMD. Maksymalna temperatura wyniosła 72 stopnie. Wydaję mi się, że tragedii nie ma. W momencie kiedy program się zawiesił zużycie karty spadło do około 30-40 % i za chwile gdy pojawił się czarny ekran na monitorze gdzie byla aplikacja to wtedy użycie skoczyło do 100 %. Poniźej zdjęcia wykonane chwilę po "zwieszeniu".
EDIT:
Uruchomiłem Benchmark w okienku i podczas zacinki wyskoczył dymek z zasobnika: Sterownik Ekranu AMD uległ awarii ale został ponownie uruchomiony.
-- 05 cze 2015, 22:58 --
Włączyłem Heaven Benchmark i na drugim monitorze uruchomiłem HWiNfo64 i obserwowałem kartę AMD. Maksymalna temperatura wyniosła 72 stopnie. Wydaję mi się, że tragedii nie ma. W momencie kiedy program się zawiesił zużycie karty spadło do około 30-40 % i za chwile gdy pojawił się czarny ekran na monitorze gdzie byla aplikacja to wtedy użycie skoczyło do 100 %. Poniźej zdjęcia wykonane chwilę po "zwieszeniu".
EDIT:
Uruchomiłem Benchmark w okienku i podczas zacinki wyskoczył dymek z zasobnika: Sterownik Ekranu AMD uległ awarii ale został ponownie uruchomiony.
-
- Reklama