Cześć Wszystkim,
borykam się z problemem niemożności udostępnienia obrazu z komputera na telewizor poprzez złącze HDMI. Kiedyś, kiedy podłączałem w taki sposób pierwszy telewizor miałem ten sam problem, ale po kilku instalacjach i deinstalacjach sterowników do karty graficznej, w końcu obraz sam zaczął się udostępniać automatycznie. Teraz, po kupnie nowego telewizora, obraz idzie i na monitor i na telewizor do momentu, w który ładuje się system windows - wtedy zostaje tylko na monitorze.
Wydaje mi się, że wiem gdzie leży problem. Mam kartę graficznę Radeon HD 6950 z zestawem do obsługi wszystkich funkcji "AMD Vision Control Engine Center". Niestety po jakimś czasie od pierwszej instalacji karty graficznej, cały ten panel kontrolny przestaje się uruchamiać, a odinstalowywanie sterowników niewiele daje. Nie jestem zatem w stanie wybrać odpowiedniej opcji by udostępnić obraz z monitora na telewizor. Próbowałem w ustawieniach w panelu sterownia, z pulpitu poprzez dostęp do personalizacji i poprzez programik magictune premium - nic.
Czy ktoś widziałby jakieś rozwiązanie dla mnie? Będę bardzo zobowiązany za wszelką pomoc.
Udostępnianie obrazu na telewizor poprzez HDMI
-
- XMan
Masz zainstalowane najnowsze sterowniki do karty graficznej ?
Przeinstaluj...
Przeinstaluj...
-
XMan pisze:Masz zainstalowane najnowsze sterowniki do karty graficznej ?
Przeinstaluj...
Właśnie problem leży w tym, że przeinstalowanie sterowników nic nie daje, ponieważ i tak nie można odpalić tego programu kontrolnego od AMD.
Oczywiście próbowałem wielokrotnie.
- seba86mu
W zasobniku (na dole po prawej) masz ikonkę Catalyst Control Center ?
System 32- czy 64-bitowy ?
-
seba86mu pisze:W zasobniku (na dole po prawej) masz ikonkę Catalyst Control Center ?
Nie ma ikony Catalyst w zasobniku. Tego w ogóle nie da się odpalić w żaden sposób.
System 64-bitowy.
- seba86mu
Zainstaluj .NET Framework 3.5 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Następnie sterowniki => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
seba86mu pisze:Zainstaluj .NET Framework 3.5 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Mam zainstalowane to wszystko i mimo to ze względu na wadę oprogramowania sterującego od AMD, nie jestem w stanie uruchomić programu konfiguracyjnego. Instalacja i deinstalacja sterowników nic nie daje, ponieważ wciąż nie da się odpalić tego programu :/
-- 09 paź 2013, 21:26 --
Udało mi się znaleźć rozwiązanie mojego problemu. Poniżej umieszczam rozwiązanie; być może komuś pomoże:
1. Odinstalowałem sterowniki od karty graficznej (w tym CCC) za pomocą programu CCleaner.
2. Zrestartowałem komputer, a następnie przy użyciu DriverSweeper wyczyściłem wszystkie pozostałości po nich.
3. Ponownie zrestartowałem komputer i wchodząc do rejestru Windowsa (uruchom->regedit) usunąłem wszystkie wpisy z kluczem "90ba9c70f846762e".
3. Kolejny restart i instalacja najnowszych sterowników do karty graficznej.
4. CCC odpala się bez problemu, ustawiam klonowanie obrazu i na telewizorze widać to, co na monitorze.
Powodzenia!
-
- Reklama