Witam , podczas montażu chłodzenia do procesora (radiatora z zamontowanym wiatrakiem) dokręciłem za mocno jedną ze śrubek do gwintu na płycie głównej i przekręciła się tak , że gdy odkręciłem całe chłodzenie to śrubka z radiatora miała w sobie pół tego gwintu , ktory był w płycie głównej.. Takich gwintów jest na płycie 4 i , żeby dobrze dociskały dobrze procesor muszą być wszystkie wkręcone , a teraz gdy jest urwany ten jeden gwint to nie mam jak wkręcić tej czwartek śruby do niego.. Moje pytanie jest takie czy jest jeszcze szansa uratowania tego chłodzenia ? Czy do wymiany jest płyta bo gwint na śrubę urwany? A może jest do kupienia jakieś chłodzenie bez zastosowania śrubek? Proszę o pomoc a poniżej zamieszczam zdjęcia radiatora i gwintu , który się ułamał
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ułamany gwint da się uratować?
- seba86mu
Ta śrubka jest elementem chłodzenia, a nie płyty głównej.
Możesz podejść do sklepu komputerowego z tą śrubką na wzór, być może mają taką (lub podobną) pojedynczą na sprzedaż.
Chłodzenie zawsze możesz kupić nowe.
Możesz podejść do sklepu komputerowego z tą śrubką na wzór, być może mają taką (lub podobną) pojedynczą na sprzedaż.
Chłodzenie zawsze możesz kupić nowe.
-
śrubka fakt jest elementem chłodzenia , ale mi się ułamał gwint , do którego wchodzi ta śrubka a wszystkie 4 są zamontowane raczej na stałe w płytę główną więc nic mi nie da nowa śrubka a tym bardziej nowe chłodzenie skoro nie bede mial do czego go przykrecic bo brak gwintu..
- seba86mu
Na zdjęciu strzałką zaznaczyłeś śrubkę, więc myślałem, że w śrubce zjechał się gwint.
Pokaż zdjęcie elementu, który jest uszkodzony.
Tak czy inaczej chodzi Ci zapewne o backplate - metalową płytkę zamontowaną po drugiej stronie płyty głównej ?
Pokaż zdjęcie elementu, który jest uszkodzony.
Tak czy inaczej chodzi Ci zapewne o backplate - metalową płytkę zamontowaną po drugiej stronie płyty głównej ?
-
Taki backplate w kształcie krzyża owszem jest zamontowany do płyty od dołu i pewnie od niego na płycie odchodzą te gwinty i jeden z nich wlaśnie jest ułamany tak że nie ma w co wkręcić tej czwartej śrubki ze sprężynką którą widać tutaj na zdjęciu Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- seba86mu
Backplate nigdy nie jest na stałe zamontowany do płyty, można go normalnie zdemontować (zapewne jest przykręcony) i wymienić, jednak z tego co widzę jest to dość oryginalny cooler, więc będzie zapewne problem ze znalezieniem identycznego backplate.
Tak czy inaczej nie wiąże się to z wymianą płyty głównej
Jak kupisz dla przykładu nowy cooler ten uszkodzony backplate nie będzie już potrzebny, bo albo nowy cooler będzie miał nowy backplate w komplecie, albo nie będzie wymagał w ogóle backplate.
Tak czy inaczej nie wiąże się to z wymianą płyty głównej

Jak kupisz dla przykładu nowy cooler ten uszkodzony backplate nie będzie już potrzebny, bo albo nowy cooler będzie miał nowy backplate w komplecie, albo nie będzie wymagał w ogóle backplate.
-
no to trochę mnie uspokoiłeś , ale nie wiem jak zdemontować ten backplate , robiles to moze kiedys? a jesli nie to jaki jest koszt wymiany coolera zgrabniejszego niż ten , który zdjęcie zamiescilem w pierwszym poscie?
- seba86mu
Backplate na pewno przykręcony jest śrubkami.
Aby go zdemontować musisz wyjąć płytę główną z obudowy.
Porób zdjęcia, to powiemy co i jak.
Co do coolera, to zależy od kwoty, jaką może na niego przeznaczyć.
Dobrym wyborem będzie SilentiumPC Spartan Pro HE924 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Aby go zdemontować musisz wyjąć płytę główną z obudowy.
Porób zdjęcia, to powiemy co i jak.
Co do coolera, to zależy od kwoty, jaką może na niego przeznaczyć.
Dobrym wyborem będzie SilentiumPC Spartan Pro HE924 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
problem rozwiązany oddałem płyte do serwisu , pracownik odkrecil backplate i zamontował od nowego chlodzenia ten element plus całe nowe chłodzenie troche slabsze od tego jakie podales wyzej ale wszystko gra
-
- Reklama