Upgrade biosu bez użycia klawiatury.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
marcino1104

Użytkownik

Post20 sie 2010, 14:38

Witam!!
Posiadam płytę główną ASRock K7VT2, niestety gniazdo PS2 nie działa i nie mogę dostać się do BIOSu, a nawet uruchomić systemu, ponieważ prosi mnie o wciśnięcie klawisza F1 (był wykonany reset biosu). Klawiatura USB nie jest wykrywalna (działa dopiero pod systemem)Zastanawiam się czy upgrade BIOSu do najnowszej wersji zmieniłoby sytuacje działania klawiatury USB w Biosie. Jeśli tak to czy jest możliwość stworzenia dyskietki, która odpali program ładujący bios i załaduje nowy bios, bez konieczności używania klawiatury ?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post20 sie 2010, 15:28

Klawiatura USB nie jest wykrywalna (działa dopiero pod systemem)

- proponuję podłączyć inną zwykłą klawiaturę nie na USB i sprawdzić.
Jeżeli nie masz to pożycz.
Nie polecam Upgrade BIOS-u - mogą być później poważne problemy a dodatkowo piszesz że nie masz wejścia do systemu.
Jedynie Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera.
Szczególnie :
Pierwszy sposób -> Reset poprzez wyciągnięcie baterii z płyty głównej.

Najpierw odłącz komputer od sieci !
Później jeżeli wejdziesz do systemu to dopiero możesz myśleć nad działaniem klawiatury podłączonej na USB.
Np. instalacja odpowiednich sterowników do płyty głównej Chipset lub Service Pack 3 dla Windows XP PL.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
marcino1104

Użytkownik

Post20 sie 2010, 16:57

Próbowałem już na innej klawiaturze PS2 jest to samo. BIOS także wcześniej resetowałem i jak pisałem nie mogę się dostać do systemu, ponieważ prosi o wciśnięcie klawisz F1. Zainstalowanym systemem na dysku jest WinXP SP3.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post20 sie 2010, 18:59

Można i bez klawiatury choć sporo pracy Cię czeka, musisz przygotować pliki startowe ładujące sterowniki dla myszy (tryb tekstowy, dos mode), poczytaj o tym więcej, można też emulować przyciski. Konkretnego softu pod dos nie pamiętam, wiem że był jakiś stary program jeszcze pod tryb dosowski od 98-ki ale nazwy nie przypomnę sobie.

-- 20 sie 2010, 18:59 --

Co do samego upgrade BIOSu, oczywiście dzieki boot block mozna przygotować dyskietkę samouruchamiającą proces aktualizacji. Konkretnych informacji szukaj w Google.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
marcino1104

Użytkownik

Post20 sie 2010, 19:58

Co do emulacji klawiatury myszką to raczej też nie wyjdzie bo wejście od myszki jest również popsute :shock:
A czy w ogóle jest sens aktualizować bios ?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post21 sie 2010, 15:16

A czy w ogóle jest sens aktualizować bios ?

Spróbować można, choć jeżeli to jest uszkodzenie mechaniczne portów to nic tutaj nie zdziałasz poza całkowitą wymianą wspomnianego elementu/ów.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

Awatar użytkownika
marcino1104

Użytkownik

Post21 sie 2010, 17:07

Nie chodzi mi tutaj o poprawne działanie PS2 a o wykrywanie w BIOS klawiatury USB.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post21 sie 2010, 17:21

Zaktualizuj

Awatar użytkownika
marcino1104

Użytkownik

Post21 sie 2010, 20:01

Łatwo powiedzieć :clever: Przydałaby się jakaś instrukcja :)
Znalazłem na necie coś takiego :
Chodzi mi o dyskietkę, która odpali Ci program ładujący bios i załaduje starego biosa (jeśli instalacja nowego pójdzie nie tak lub nowy będzie nie taki jak trzeba) nawet bez działającej klawiatury, grafiki itp.
mają na niej być:
1. autoexec.bat
2. command.com
3. stary_bios.bin
4. twój program do flashowania

autoexec ma zawierać tylko jedną linię - komendę nakazującą Twojemu aflashowi wykonać bezwarunkowo ładowanie starego biosu (podajesz nazwę pliku) bez tworzenia kopii istniejącego - opcje programu aflash sprawdź w jego helpie - mam nadzieję, że go ma.

w win9x wywal wszystko poza 1-4 z dyskietki i autoexeca
w xp chyba będzie jak należy - w 2000 sprawdź - bo nie pamiętam

Tylko nie wiem co to za komenda ma być i czy da się to zrobić z nowym biosem.

-- 21 sie 2010, 19:01 --

I jeszcze jedno, czy upgrade w ogóle zastartuje ? Przecież nawet nie zaczyna się bootowanie z żadnego nośnika, a prosi o wciśnięcie F1.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post22 sie 2010, 08:59

Przygotuj bootowalną dyskietkę możesz użyć systemowego kreatora formatowania, jednak aby się wszystko zmieściło, czyli narzędzie do flashowania oraz bios do wgrania będziesz musiał usunąć część plików, pozostaw tylko kluczowe elementy.

Co do konkretnej komendy, wszystko zależy od użytego narzędzia do flashowania, instrukcje należy wpisać w pliku autoexec.bat Zatem jakim narzędziem będziesz dokonywać aktualizacji?

-- 22 sie 2010, 08:59 --

czy upgrade w ogóle zastartuje ?

Tak

Przykład instrukcji tutaj

Awatar użytkownika
marcino1104

Użytkownik

Post22 sie 2010, 09:50

Więc tak zrobiłem dyskietkę startową Win98 usunąłem niepotrzebne pliki i zostało mi coś takiego :
AUTOEXEC.BAT
awdflash.exe
COMMAND.COM
IO.SYS
k312b.BIN

Zawartość AUTOEXEC.BAT :
awdflash.exe k312b.BIN kopia.bin /sy /py /Sb

Awatar użytkownika
stilio

Użytkownik

Post22 sie 2010, 12:27

Weź bez kopii bo tak to przy tym poleceniu ci nie wystarczy miejsca na dyskietce

Później zbootuj to i zobacz czy zastartuje ci update biosu.

Awatar użytkownika
marcino1104

Użytkownik

Post23 sie 2010, 14:05

Z moich obserwacji wynikło, że najprawdopodobniej wejście do kabla od stacji dyskietek jest uszkodzone.
Temat do zamknięcia, poddaję się :?

• Reklama

Wróć do „Problemy”