Uruchomienie systemu Windows nie powiodło się :(

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
szariat

Użytkownik

Post31 lip 2011, 14:00

I znowu problem, tym razem z laptopem :( Jeszcze przed 30 minutami działał, teraz jak próbuję go włączyć system nie ładuje się, komunikat brzmi:

Uruchomienie systemu Windows nie powiodło się. Przyczyną może być ostatnia zmiana sprzętu lub oprogramowania. Aby rozwiązać ten problem:

1. Włóż dysk instalacyjny systemu Windows i ponownie uruchom komputer.
2. Wybierz ustawienia języka, a następnie kliknij przycisk Dalej.
3. Kliknij pozycję Napraw ten komputer.

Jeśli nie masz tego dysku, skontaktuj się z administratorem systemu lub producentem komputera, aby uzyskać pomoc.

Plik: \Windows\system32\config\system

Stan: 0xc00000e9

Informacje: Nie można załadować systemu Windows, ponieważ nie ma pliku rejestru systemowego lub jest on uszkodzony.

Tryb awaryjny nie działa, właściwie nic nie da się zrobić, a płyty nie mam przy sobie, zdobędę ją najszybciej późnym wieczorem. Mam na kompie sporo ważnych rzeczy, czy ktoś potrafi mi pomóc? :( Jeśli tak, proszę o instrukcje w miarę jak najprostsze :(

szariat

Użytkownik

Post31 lip 2011, 14:11

deFco247 pisze:http://support.microsoft.com/kb/307545/pl

Tylko, że to jest Vista, nie mam płyty ani nie mogę niczego uruchomić... :sciana:

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post31 lip 2011, 14:21

No to dlaczego o tym nie wspomniałeś? W ikonce systemu w poście widzę XP, więc odruchowo podaję rozwiązania dla tego systemu.
Musisz uruchomić WinPE z płytki z systemem i użyć narzędzia do naprawy systemu: http://www.hotfix.pl/winpe-konsola-odzy ... ta-a13.htm

szariat

Użytkownik

Post31 lip 2011, 14:24

deFco247 pisze:No to dlaczego o tym nie wspomniałeś? W ikonce systemu w poście widzę XP, więc odruchowo podaję rozwiązania dla tego systemu.
Musisz uruchomić WinPE z płytki z systemem i użyć narzędzia do naprawy systemu: http://www.hotfix.pl/winpe-konsola-odzy ... ta-a13.htm

Pisałam, że nie mam płyty. Problem mam z laptopem i Vistą, a pracuję teraz na XP. Nie mam żadnej płyty w tej chwili, więc jestem uziemiona, bez płyty nie da się nic zrobić? Będę ją miała dzisiaj, ale dostępu do netu już nie :/

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post31 lip 2011, 15:32

Bez płytki nie naprawisz tego. Swego czasu w takich przypadkach bardzo przydatne były samodzielne obrazy płyt z WinRE.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jednak z powodu problemów licencyjnych zostały usunięte.

konto_usuniete

Post31 lip 2011, 18:06

Przytrzymaj klawisz F8 na ekranie POST, powinna uruchomić się konsola. I postępujesz zgodnie z instrukcją, na koniec wybierasz albo przywracanie systemu albo narzędzie do naprawy systemu podczas uruchamiania.
Inna metoda to pobranie z neta Windows Vista Recovery Disc, legalne.

EDIT:
Jednak z powodu problemów licencyjnych zostały usunięte.

Właśnie te obrazy jeszcze są na innej stronie, wystarczy na google poszukać, bo ostatnio widziałem.

szariat

Użytkownik

Post02 sie 2011, 19:14

Więc tak, płytę recovery dysk mam, ale nie ma opcji naprawy, są tylko 3 opcje recover a to chyba jest równoznaczne z formatowaniem? :( Dostępne opcje to:

1. Recover Windows to first partition only.
2. Recover Windows to entire HD.
3. Recover Windows to entire HD with 2 partition.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post02 sie 2011, 20:56

ad1 Przywraca partycję na dysk C: czyli pierwsza partycja z brzegu zostanie całkowicie zmasakrowana nową instalacją ;)
ad2 Przywrócenie fabrycznego stanu,
ad3 TO samo co pkt 1 dwie partycje, pierwsza system druga dane.
W każdym przypadku dojdzie do utraty danych.

Proponuję pobrać dystrybucję Linuksa najlepiej Slax (najmniejszy, wejdzie bez problemu na pendrive) lub Ubunciak - trochę większy obraz, także z odpaleniem z pendrive nie ma problemu.

Uruchom Linux i skopiuj wszystkie dane na inny dysk lub nośnik, później przywróć z recovery system, a na przyszłość proponuję utworzenie kopii zapasowej (obrazu systemu) programem clonezilla, to rozwiąże wszystkie, no prawie wszystkie ewentualne późniejsze problemy.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

szariat

Użytkownik

Post05 sie 2011, 12:09

Pobieram slax, zaraz wrzucę go na pendrive i odpalę na tamtym kompie, i będę mogła bez problemu zgrać z kompa to, czego nie chcę utracić? Zaopatrzyłam się w pena 4 Gb żeby się nie stresować brakiem miejsca na to, co chcę ocalić...

-- 05 sie 2011, 12:09 --

Dobra, wypakowałam plik na pena, podłączyłam, wcisnęłam ESC, wybrałam USB i... error :@ Jak ja mam to zrobić, błagam o pomoc, bo już nerwowo nie wyrabiam z tym laptopem!!

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post08 sie 2011, 08:58

Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post08 sie 2011, 09:51

szariat pisze:Dobra, wypakowałam plik na pena

Pewno masz domyślnie ustawiony WinRAR (zakładam że właśnie tym rozpakowywałaś) tak by obsługiwał pliki ISO jako archiwa. Jak to wypakowałaś tak jak piszę, to bootsector slaxa poszedł w kosmos. Musisz przygotować pednrive programem specjalnym, którym z pewnością poleca Cosik w poradniku (nie wiem nie zaglądałem, ale poradnik znam na pamięć, więc myślę, że to ten ;) )
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

• Reklama

Wróć do „Problemy”