USB nie działa

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
artur864

Użytkownik

USB nie działa

Post07 lis 2009, 17:10

To są dane z szybkiego raportu mojego kompa.Z przodu w obudowie mam 2 wyjścia USB i oba nie działają.Nie działają w tym sensie że nie rozpoznają sprzętu po podłączeniu do tych portów.Macie może na to jakiś pomysł?

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

//Proszę o wklejanie raportów/logów na zewnętrzne serwery, a w treści posta wklejania linków do niego.
koleś git
Ostatnio zmieniony 07 lis 2009, 17:36 przez koleś git, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: przeniosłem raport na wklej.org

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Re: USB nie działa

Post07 lis 2009, 17:23

Zainstalowałeś sterowniki do chipsetu płyty głównej - Chipset ?
W Menedżerze urządzeń nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania ?
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

artur864

Użytkownik

USB nie działa

Post07 lis 2009, 17:27

za instalowałem ale spróbuję raz jeszcze a w menadżerze nie ma wykrzykników

-- mniej niż minutę temu --

Nie pomogło.Pojawia się z prawej strony na dole dymek z informacją że.Nie rozpoznano urządzenia USB. Jedno z urządzeń USB podłączonych do tego komputera ma awarię,ale system windows nie może go rozpoznać.

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

USB nie działa

Post07 lis 2009, 17:39

Jeśli nie działa Ci pendrive lub inna pamięc przenośna przeczytaj ten poradnik :arrow: Komputer nie widzi pendrive'a, dysku twardego USB itp .
Edit: Czy aby na pewno sprawdzałeś, czy nie ma wykrzykników z podłączonym urządzeniem USB ? Jak będą jakieś wykrzykniki, ppm i aktualizuj (włóż płytę od chipsetu, jak masz) .
Pozdrawiam, koleś git

artur864

Użytkownik

USB nie działa

Post07 lis 2009, 17:47

No ale jak ja zrobię tą poprawke to komp mi się znowu popsuje bo ostatnio miałem włączoną automatyczną aktualizacje to mi ją pobrał zainstalował i po kompie.Już się nie włączył.

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

USB nie działa

Post07 lis 2009, 17:53

To nie jest poprawka, w sensie aktualizacja systemu. To jest wpis do rejestru, nie powinien nic popsuć.
Pozdrawiam, koleś git

artur864

Użytkownik

USB nie działa

Post07 lis 2009, 18:00

A jak by coś poszło nie tak to jak mam postępować co robić?Bo wtedy to jak włączyłem komputer to pokazał się czarny ekran i w lewym górnym rogu migał kursor i nic nie dało się zrobić.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

USB nie działa

Post07 lis 2009, 18:02

Z przodu w obudowie mam 2 wyjścia USB

Czy tylko USB na przednim panelu niepoprawnie rozpoznaje urządzenia? Podłącz pendrive pod tylne złącza i sprawdź sytuację.

EDIT:
A jak by coś poszło nie tak to jak mam postępować co robić?

Jeżeli coś pójdzie nie tak, to na pewno nie będzie to wynikiem dodania poprawki do rejestru Windows. Taki objaw jak tutaj sugeruje uszkodzenie boot sektora lub awarię dysku twardego, wtedy to w pierwszej kolejności analizujesz SMART, jeżeli dysk wygląda na zdrowy to próbujesz przywrócić boot sektor standardowymi metodami.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

artur864

Użytkownik

USB nie działa

Post07 lis 2009, 18:06

Z tyłu mam 4 wyjścia usb i wszystkie działają poprawnie.Tylko te dwa z przodu nie działają.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

USB nie działa

Post07 lis 2009, 18:16

Musiałbyś rozebrać PC-ta i zobaczyć czy wszystkie kabelki dobrze są podpięte.

Tutaj był poruszany problem z panelem przednim USB viewtopic.php?f=22&t=459&p=5179#p5179

Tylko operacja jest dość ryzykowna, nic nie zmieniaj i nie kombinuj bo złe podpięcie może skutkować zepsuciem płyty głównej. Jeżeli jesteś na siłach sprawdź tylko czy kabelki się nie poluzowały.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

artur864

Użytkownik

USB nie działa

Post07 lis 2009, 21:34

a w jaki sposób mam przetłumaczyć tą instrukcje do płyty głównej.Bo zciągnąłem ją ale jest po angielsku

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Re: USB nie działa

Post07 lis 2009, 21:51

artur864 pisze:a w jaki sposób mam przetłumaczyć tą instrukcje do płyty głównej.Bo zciągnąłem ją ale jest po angielsku

Ale translator Ci nie przetłumaczy na Polski poprawnie, będzie dużo błędów językowych, ale jakoś się domyślisz. A jak jakiegoś słowa nie będziesz wiedział, to zapytaj.
Pozdrawiam, koleś git

artur864

Użytkownik

USB nie działa

Post08 lis 2009, 10:54

Wszystko jest podłączone.Są dwa kable z czterema pinami i oba tak samo są podłączone.Ja myślę że to jednak błąd jakiś w programie będzie.Bo nie mogę znaleź sterowników do tego nawet jak przy instalacji dam przeszukaj sieć.

Już jest wszystko OK.Przedni front USB działa poprawnie.Ale jeszcze jedno.Z przodu mam jeszcze wejście na słuchawki i na mikrofon.Od przodu idzie 8 kabelków:dwa czarne(GND),czerwony (L OUT),żółty(R OUT),pomarańczowy(MIC BIAS),zielony(MIC IN),niebieski(L IN),fioletowy(R IN).Gdzie to podłączyć?

Aha i napiszę co było przyczyną tego że nie działał front USB.Dwa kabelki były zamienione DATA- i DATA+ po prostu wystarczyło je zamienić ale bałem się tam pchać łapy.

• Reklama

Wróć do „Problemy”