Ustawianie jakości kolorów ekranu

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Rysbar

Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 29 kwie 2009, 20:03
Lokalizacja: Toruń

Ustawianie jakości kolorów ekranu

Post29 kwie 2009, 20:36

Witam szanownych Państwa. Jestem początkującym userem, mimo znacznie zaawansowanego wieku. Nie mogę/lub też jeszcze nie umiem/ ustawić kolorów. Monitor Plug and Play na NVIDIA GeForce 8400GS. Po włączeniu komputera wszystko ładuje się normalnie/tak jak powinno być/. Wyświetla się tapeta, ukazują ikony.Po dwóch sekundach następuje automatyczne "mrugnięcie" ekranu i pasek zadań na dole ekranu przyjmuje kolor ciemnoniebieski, a na ekranie widać jakgdyby siatkę rastrową. Po kliku PPM w pusty obszar ekranu,właściwości, ustawienia: w polu jakość kolorów widnieje "Najniższe/8 bitów/". Ustawiam na "Najwyższe /32 bity/ przy rozdzielczości 1280x1024 pikseli. zastosuj i OK. Monitor ożywa i jest dobrze podczas pracy/niejednokrotnie kilkugodzinnej/. Po wyłączeniu komputera poprzez Start, Wyłącz komputer i Wyłącz, a następnie po ponownym uruchomieniu, opisana sytuacja powtarza się. W czym może być problem. Czy mógłby ktoś pouczyć w tym temacie. Bardzo o to proszę i serdecznie dziękuję ewentualnym udzielającym się. Rysbar

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 20735
Rejestracja: 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Ustawianie jakości kolorów ekranu

Post29 kwie 2009, 20:52

Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Rysbar

Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 29 kwie 2009, 20:03
Lokalizacja: Toruń

Re: Ustawianie jakości kolorów ekranu

Post30 kwie 2009, 01:09

cosik_ktosik pisze:Zainstaluj te sterowniki: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zastosowałem poradę tzn.odinstalowałem stary sterownik i zainstalowałem podany sterownik ze strony NVIDII, jednakże to nie rozwiązało problemu. Nadal nie wiem co jest przyczyną błędu. Jakieś inne sugestie? Rysbar.

2 post

Dodam, że przeskanowałem komputer skanerem DrWeb, nic nie znalazł.
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2009, 01:12 przez seba86mu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączono posty.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+
Posty: 9744
Rejestracja: 13 lis 2008, 19:07
Lokalizacja: Sosnowiec

Ustawianie jakości kolorów ekranu

Post30 kwie 2009, 01:15

Rysbar, pobierz program Everest Ultimate Edition.
Otwórz program -> Komputer -> Podsumowanie -> spisz informacje z pozycji:
-> Nazwa płyty głównej
-> Mikroukład płyty głównej

Jaki posiadasz system operacyjny ?
Jaki posiadasz monitor (ile cali i CRT czy LCD) ?

Rysbar

Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 29 kwie 2009, 20:03
Lokalizacja: Toruń

Re: Ustawianie jakości kolorów ekranu

Post30 kwie 2009, 08:02

Witam. Dziękuję cosik-ktosik za zainteresowanie moim problemem.Dane z Everest Ultimatum Edition 5.01: Nazwa płyty głównej: Gigabyte GA-946GM-S2 v2.0 Mikroukład płyty głównej: Intel Broadwater i946GZ. System operacyjny: Microsoft Windows XP Home Edition wersja:5.1.2600/WinXP Retail/ Monitor: LG L1732P/analog/ typ: 17" LCD/SXGa/ Pozdrawiam Rysbar

2 post

Przepraszam nie zauważyłem seba86mu,równiez pozdrawiam i stokrotne dzięki za dalsze sugestie.
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2009, 11:01 przez seba86mu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączono posty.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+
Posty: 9744
Rejestracja: 13 lis 2008, 19:07
Lokalizacja: Sosnowiec

Ustawianie jakości kolorów ekranu

Post30 kwie 2009, 11:06

Rysbar, odinstaluj sterownik karty graficznej:
(Start -> Panel sterowania -> Dodaj/Usuń programy -> NVIDIA DISPLAY DRIVER /usuń/)
Po zakończeniu deinstalacji uruchom ponownie komputer.
Teraz zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej.
Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.
Następnie zainstaluj sterownik, który podał cosik_ktosik, czyli Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.
Na końcu zainstaluj najnowsze biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).

Ustaw rozdzielczość 1024x768 oraz częstotliwość odświeżania 85Hz (przycisk "Zaawansowane" -> zakładka "Monitor").

Rysbar

Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 29 kwie 2009, 20:03
Lokalizacja: Toruń

Re: Ustawianie jakości kolorów ekranu

Post30 kwie 2009, 13:57

Seba86mu. Zgodnie z zaleceniami ;odinstalowałem sterownik karty graficznej, zaistalowałem sterownik do chipsetu płyty głównej Intel Chipset Drivers 9.0.0, zainstalowałem sterownik do karty graficznej GEForce Release 175.16,zainstalowałem poprzez DXSETUP najnowsze biblioteki DirectX,ustawiłem rozdzielczość na 1024x768 pikseli, częstotliwość odświeżania ustawiłem na 75 Hz - ponieważ mój monitor nie obsługuje częstotliwości 85 Hz i... problem nie rozwiązał się. Tak jak przed tą akcją zmuszony jestem głębię kolorów ustawiać ręcznie. Dodatkowo wydłużył się czas oczekiwania na start Googli.Czy można jeszcze coś zdziałać? Łączę pozdrowienia Rysbar.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13336
Rejestracja: 30 lis 2008, 01:40

Re: Ustawianie jakości kolorów ekranu

Post30 kwie 2009, 19:10

Miałeś wszystko dobrze podane i z doświadczenia wiem że to jednak będzie problem ze sterownikami do karty graficznej.
Musisz sprawdzić jeszcze inne wersje :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przed tym po deinstalacij poprzednich sterowników przeczyść komputer C:\NVIDIA - PPM / prawym przyciskiem myszki / - Usuń.
Zainstaluj CCleaner :
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... hp?did=158
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
póżniej ,,Rejestr" Skanuj by znależć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
/ podczas instalacji odchacz ,,Automatyczną aktualizację CCleaner" oraz ,,Dodaj pasek narzędziowy Yahoo" /
Po instalacji nowych sterowników musisz ponownie zainstalować DirectX.

Twoja płyta główna : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Sterowniki : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Rysbar

Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 29 kwie 2009, 20:03
Lokalizacja: Toruń

Ustawianie jakości kolorów ekranu

Post05 maja 2009, 15:47

Witam XMan.Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem.Wiem, że Panowie cosik-ktosik i seba86mu chcieli mi pomóc. Jednak mój problem ma chyba żródło gdzie indziej.Przez wekend będę realizować wskazówki XMana. Póki co skanowałem komputer Spyware Doctor z modułem antivirus- nie znaleziono zagrożeń,programem A-Squared Free dokładne skanowanie- wykryte ciasteczko Trace.TrackingCookie.adserv!A2 usunąłem, Spybot-Search & Destroy- nie ma zagrożeń, DrWeb szybkie i pełne skanowanie- nie ma wirusów,AVG Anti-Rootkit Free-nie ma rootkitów,Malwarebytes-szybkie i pełne skanowanie- nie znaleziono infekcji,Ad Aware Free znaleziony Win32 TrojanQhost- w kwarantannie,Ccleaner- skan czysty, w skanie rejestrów wykryto"brakujące odniesienie MUI"- problem naprawiono. Od jutra zacznę sprawdzać sterowniki podane przez XMan. Odezwę się 4 maja. Życzę wszystkim miłego i pogodnego weekendu. Rysbar.

////Post2////


Uff!! Dziękuję wszystkim którzy usiłowali mi pomóc w rozwiązaniu problemu. Nie mogłem sam poradzić sobie i komputer poszedł do serwisu. Prawdopodobną przyczyną awarii było "gryzienie" się dwóch programów antiwirusowych. Komputer już pracuje normalnie. Myślę że można temat zamknąć. Pozdrawiam Rysbar.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2009, 16:49 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączyłem posty



  • Reklama

Wróć do „Problemy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 5 gości