Ustawianie jakości kolorów ekranu

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu

Ustawianie jakości kolorów ekranu

Postprzez Rysbar » 29 kwi 2009, 19:36

Witam szanownych Państwa. Jestem początkującym userem, mimo znacznie zaawansowanego wieku. Nie mogę/lub też jeszcze nie umiem/ ustawić kolorów. Monitor Plug and Play na NVIDIA GeForce 8400GS. Po włączeniu komputera wszystko ładuje się normalnie/tak jak powinno być/. Wyświetla się tapeta, ukazują ikony.Po dwóch sekundach następuje automatyczne "mrugnięcie" ekranu i pasek zadań na dole ekranu przyjmuje kolor ciemnoniebieski, a na ekranie widać jakgdyby siatkę rastrową. Po kliku PPM w pusty obszar ekranu,właściwości, ustawienia: w polu jakość kolorów widnieje "Najniższe/8 bitów/". Ustawiam na "Najwyższe /32 bity/ przy rozdzielczości 1280x1024 pikseli. zastosuj i OK. Monitor ożywa i jest dobrze podczas pracy/niejednokrotnie kilkugodzinnej/. Po wyłączeniu komputera poprzez Start, Wyłącz komputer i Wyłącz, a następnie po ponownym uruchomieniu, opisana sytuacja powtarza się. W czym może być problem. Czy mógłby ktoś pouczyć w tym temacie. Bardzo o to proszę i serdecznie dziękuję ewentualnym udzielającym się. Rysbar
Piszę poprawnie po polsku.
Rysbar

Użytkownik
 
Posty: 47
Dołączył(a): 29 kwi 2009, 19:03
Kasa: 65.00
Lokalizacja: Toruń

Ustawianie jakości kolorów ekranu

Postprzez cosik_ktosik » 29 kwi 2009, 19:52

Zainstaluj te sterowniki:
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)
Avatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
 
Posty: 18331
Dołączył(a): 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Blog: Zobacz Blog (8)
 

Re: Ustawianie jakości kolorów ekranu

Postprzez Rysbar » 30 kwi 2009, 00:09

cosik_ktosik napisał(a):Zainstaluj te sterowniki:

Zastosowałem poradę tzn.odinstalowałem stary sterownik i zainstalowałem podany sterownik ze strony NVIDII, jednakże to nie rozwiązało problemu. Nadal nie wiem co jest przyczyną błędu. Jakieś inne sugestie? Rysbar.

2 post

Dodam, że przeskanowałem komputer skanerem DrWeb, nic nie znalazł.
Ostatnio edytowano 30 kwi 2009, 00:12 przez seba86mu, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Połączono posty.
Piszę poprawnie po polsku.
Rysbar

Użytkownik
 
Posty: 47
Dołączył(a): 29 kwi 2009, 19:03
Kasa: 65.00
Lokalizacja: Toruń

Ustawianie jakości kolorów ekranu

Postprzez seba86mu » 30 kwi 2009, 00:15

Rysbar, pobierz program Everest Ultimate Edition.
Otwórz program -> Komputer -> Podsumowanie -> spisz informacje z pozycji:
-> Nazwa płyty głównej
-> Mikroukład płyty głównej

Jaki posiadasz system operacyjny ?
Jaki posiadasz monitor (ile cali i CRT czy LCD) ?
Avatar użytkownika
seba86mu

Globalny Moderator
 
Posty: 9744
Dołączył(a): 13 lis 2008, 18:07
Lokalizacja: Sosnowiec
Blog: Zobacz Blog (1)

Re: Ustawianie jakości kolorów ekranu

Postprzez Rysbar » 30 kwi 2009, 07:02

Witam. Dziękuję cosik-ktosik za zainteresowanie moim problemem.Dane z Everest Ultimatum Edition 5.01: Nazwa płyty głównej: Gigabyte GA-946GM-S2 v2.0 Mikroukład płyty głównej: Intel Broadwater i946GZ. System operacyjny: Microsoft Windows XP Home Edition wersja:5.1.2600/WinXP Retail/ Monitor: LG L1732P/analog/ typ: 17" LCD/SXGa/ Pozdrawiam Rysbar

2 post

Przepraszam nie zauważyłem seba86mu,równiez pozdrawiam i stokrotne dzięki za dalsze sugestie.
Ostatnio edytowano 30 kwi 2009, 10:01 przez seba86mu, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Połączono posty.
Piszę poprawnie po polsku.
Rysbar

Użytkownik
 
Posty: 47
Dołączył(a): 29 kwi 2009, 19:03
Kasa: 65.00
Lokalizacja: Toruń

Ustawianie jakości kolorów ekranu

Postprzez seba86mu » 30 kwi 2009, 10:06

Rysbar, odinstaluj sterownik karty graficznej:
(Start -> Panel sterowania -> Dodaj/Usuń programy -> NVIDIA DISPLAY DRIVER /usuń/)
Po zakończeniu deinstalacji uruchom ponownie komputer.
Teraz zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej.
Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.
Następnie zainstaluj sterownik, który podał cosik_ktosik, czyli .
Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.
Na końcu zainstaluj najnowsze biblioteki (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).

Ustaw rozdzielczość 1024x768 oraz częstotliwość odświeżania 85Hz (przycisk "Zaawansowane" -> zakładka "Monitor").
Avatar użytkownika
seba86mu

Globalny Moderator
 
Posty: 9744
Dołączył(a): 13 lis 2008, 18:07
Lokalizacja: Sosnowiec
Blog: Zobacz Blog (1)

Re: Ustawianie jakości kolorów ekranu

Postprzez Rysbar » 30 kwi 2009, 12:57

Seba86mu. Zgodnie z zaleceniami ;odinstalowałem sterownik karty graficznej, zaistalowałem sterownik do chipsetu płyty głównej Intel Chipset Drivers 9.0.0, zainstalowałem sterownik do karty graficznej GEForce Release 175.16,zainstalowałem poprzez DXSETUP najnowsze biblioteki DirectX,ustawiłem rozdzielczość na 1024x768 pikseli, częstotliwość odświeżania ustawiłem na 75 Hz - ponieważ mój monitor nie obsługuje częstotliwości 85 Hz i... problem nie rozwiązał się. Tak jak przed tą akcją zmuszony jestem głębię kolorów ustawiać ręcznie. Dodatkowo wydłużył się czas oczekiwania na start Googli.Czy można jeszcze coś zdziałać? Łączę pozdrowienia Rysbar.
Piszę poprawnie po polsku.
Rysbar

Użytkownik
 
Posty: 47
Dołączył(a): 29 kwi 2009, 19:03
Kasa: 65.00
Lokalizacja: Toruń

Re: Ustawianie jakości kolorów ekranu

Postprzez XMan » 30 kwi 2009, 18:10

Miałeś wszystko dobrze podane i z doświadczenia wiem że to jednak będzie problem ze sterownikami do karty graficznej.
Musisz sprawdzić jeszcze inne wersje :






Przed tym po deinstalacij poprzednich sterowników przeczyść komputer C:\NVIDIA - PPM / prawym przyciskiem myszki / - Usuń.
Zainstaluj CCleaner :

U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
póżniej ,,Rejestr" Skanuj by znależć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
/ podczas instalacji odchacz ,,Automatyczną aktualizację CCleaner" oraz ,,Dodaj pasek narzędziowy Yahoo" /
Po instalacji nowych sterowników musisz ponownie zainstalować DirectX.

Twoja płyta główna :
Sterowniki :
" Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje"
Moje utwory muzyczne

Kliknij i nakarm głodne dziecko:
http://www.pah.org.pl/nasze-dzialania/8/pajacyk
Avatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
 
Posty: 10429
Dołączył(a): 30 lis 2008, 00:40
Blog: Zobacz Blog (2)

Ustawianie jakości kolorów ekranu

Postprzez Rysbar » 05 maja 2009, 14:47

Witam XMan.Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem.Wiem, że Panowie cosik-ktosik i seba86mu chcieli mi pomóc. Jednak mój problem ma chyba żródło gdzie indziej.Przez wekend będę realizować wskazówki XMana. Póki co skanowałem komputer Spyware Doctor z modułem antivirus- nie znaleziono zagrożeń,programem A-Squared Free dokładne skanowanie- wykryte ciasteczko Trace.TrackingCookie.adserv!A2 usunąłem, Spybot-Search & Destroy- nie ma zagrożeń, DrWeb szybkie i pełne skanowanie- nie ma wirusów,AVG Anti-Rootkit Free-nie ma rootkitów,Malwarebytes-szybkie i pełne skanowanie- nie znaleziono infekcji,Ad Aware Free znaleziony Win32 TrojanQhost- w kwarantannie,Ccleaner- skan czysty, w skanie rejestrów wykryto"brakujące odniesienie MUI"- problem naprawiono. Od jutra zacznę sprawdzać sterowniki podane przez XMan. Odezwę się 4 maja. Życzę wszystkim miłego i pogodnego weekendu. Rysbar.

////Post2////


Uff!! Dziękuję wszystkim którzy usiłowali mi pomóc w rozwiązaniu problemu. Nie mogłem sam poradzić sobie i komputer poszedł do serwisu. Prawdopodobną przyczyną awarii było "gryzienie" się dwóch programów antiwirusowych. Komputer już pracuje normalnie. Myślę że można temat zamknąć. Pozdrawiam Rysbar.
Ostatnio edytowano 05 maja 2009, 15:49 przez me@djohnsc, łącznie edytowano 1 raz
Powód: połączyłem posty
Piszę poprawnie po polsku.
Rysbar

Użytkownik
 
Posty: 47
Dołączył(a): 29 kwi 2009, 19:03
Kasa: 65.00
Lokalizacja: Toruń



  • Reklama

Powrót do Problemy



 


  • Related topics
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości