Ustawienia w BIOSIE PC

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
wobler1

Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 06 kwie 2012, 16:45
Lokalizacja: Wielkie Ksiestwo Mazowieckie ze stolicą w Płocku

Ustawienia w BIOSIE PC

Post28 lip 2021, 20:43

Witam , mam problem z rozruchem komputera stacjonarnego ponieważ w ustawieniach BIOS Features zniknęły mi ustawienia Boot Option Priorities, brak twardego dysku i usb aby uruchomić można z płyty.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert
Posty: 674
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:34

Ustawienia w BIOSIE PC

Post29 lip 2021, 09:57

A jak przy włączeniu komputera przytrzymasz F12, to nie wyskoczy BOOT MENU?
Po pierwsze - aktualizowałeś Bios?
Po drugie, - Zresetuj Bios, czyli zworką, czy dłuższym wyjęciem baterii CMOS. Gdy nieumiejętnie aktualizowałeś, to strata może być niepowetowana. Z biosem nie ma żartów.
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

Awatar użytkownika
wobler1

Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 06 kwie 2012, 16:45
Lokalizacja: Wielkie Ksiestwo Mazowieckie ze stolicą w Płocku

Ustawienia w BIOSIE PC

Post29 lip 2021, 10:10

WITAJ, Jeszcze nie resetowałem biosu spróbuję wyjąć baterię będzie najprościej.

------Połączono posty------

ustawienia po resecie wrócily, ale nie mogę ustawić priorytetu opcji 2 aby otwieral sie system z dysku twardego , bo opcja 1 z plyty działa ; nawet przywrłócilem system do poprzednich ustawień. jak wybralem opcję 2 czyli z dysku i uruchomilem system podobnie pojawił się ekran jakbym przyciskal klawisz f12 i znikał, po przyciśnieciu jeszcze raz f12 pojawia się ramka aby wybrać ustawienia.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
nie wiem czy to ustawienie na ostatnim zdjęciu jest ok. wybrany jest dysk ale pod spodem pisze ze wylączone.
Jak uruchomię ponownie to wszystko powtarza to samo.

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert
Posty: 674
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:34

Ustawienia w BIOSIE PC

Post29 lip 2021, 17:40

A jak masz w msconfig w zakładce rozruch?
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

Awatar użytkownika
wobler1

Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 06 kwie 2012, 16:45
Lokalizacja: Wielkie Ksiestwo Mazowieckie ze stolicą w Płocku

Ustawienia w BIOSIE PC

Post29 lip 2021, 19:03

Ja tylko mogę wejść w pc przez kliknięcie f12 do biosu. Nie wiem jak wejść msconfig do tej zakładki rozruch.

------Połączono posty------

Witaj udało mi się uruchomnić system za pomocą płyty i podczs uruchomienia wybrałem napraw system . i w ustawieniach zaawansowanych szukałem aby poprawnie otworzyć system i udało się. W załączeniu zrzut ekranu zakładka z konfiguracji systemu z zakładką rozruch.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jak widać rozruch jest ustawiony /windows10{C:\WINDOWS} : bieżący system operacyjny.

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert
Posty: 674
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:34

Ustawienia w BIOSIE PC

Post29 lip 2021, 20:33

Jak widać, to rozruch ustawiony nie jest domyślny. Ustaw domyślny, zastosuj, OK i restart.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

Awatar użytkownika
wobler1

Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 06 kwie 2012, 16:45
Lokalizacja: Wielkie Ksiestwo Mazowieckie ze stolicą w Płocku

Ustawienia w BIOSIE PC

Post29 lip 2021, 23:00

Po otworzeniu systemu istalowalem aktualizacje. Jak wyłączyłem komputer i powtórnie uruchomiłem i system nie uruchomił się. Nie ustawiłem w zakładce rozruchu system domyślny. Znowu muszę uruchomić z płyty i ustawić jak w poście. Ale walczę z otworzeniem systemu. Znowu uruchomiłem przywracanie systemu żebym miał pewność że jest ok.

------Połączono posty------

Niestety po ustawieniu w zakładce rozruch win jest domyślny. W biosie ustawiam opcie priorytet dysk twardy i po uruchomieniu ponownym jest to samo co wcześniej. Jedynie z płyty można uruchomić program.
Ale też metoda prób i błędów uruchomię system. Nie wiej co złe robię. Czy jak uruchamiam ponownie i nie otwiera się prawidłowo to szlag trafia ustawienia bo nie potwierdził się otwarciem systemu

------Połączono posty------

Zamykam temat i czas udać się do serwisu. Dziękuję za wcześniejszą pomoc i instrukcje? Pozdrawiam.

------Połączono posty------

Zamykam temat i czas udać się do serwisu. Dziękuję za wcześniejszą pomoc i instrukcje? Pozdrawiam.



  • Reklama

Wróć do „Problemy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 4 gości