Usuwanie programów

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Nowa

Użytkownik

Usuwanie programów

Post02 wrz 2012, 13:38

Witam,
dla bywalców Forum zapewne moje pytania wydadzą się śmieszne ale liczę na zrozumienie. Zaczyna mi szwankować komputer, a niestety nie stać mnie na kupno nowego. Mimo, że potrafię wiele rzeczy zrobić i daję sobie, tak myślę :) doskonale radę to jednak nazwy niektórych programów są dla mnie czarną magią. Dlatego prośba do Was. Chciałabym wiedzieć czy mogę usunąć niektóre programy, które jak przypuszczam, zainstalował mój syn a które mnie nie są do niczego potrzebne. Kilka już usunęłam. Wiem, ze najlepiej zrobiłabym wprowadzając hasło ale to niczego nie zmieni bo przecież nawet jak będę w domu to stać mu za plecami nie będę.
Czy coś takiego jak YTD Toolbar v6.2 jest w tym komputerze niezbędne?
Poza tym cała litania Aktualizacja zabezpieczeń dla systemu Windows XP i tutaj pełno numerów. Jest tego 115. To tak jakby zapisywały się aktualizacje, chyba samo coś kiedyś kliknęłam, przynajmniej jeśli o te aktualizacje chodzi ale czy to musi być ? Do tego dochodzą
Poprawka dla systemu Windows XP
Hotfix for Windows Media Format 11 SDK
Aktualizacja zabezpieczeń dla programu Windows Media Player 10

Oczywiście są tutaj daty .
Do tego dochodzi
Windows Internet Explorer 8 i aktualizacje oprogramowania dla systemu
Są tu jeszcze
Unity Web Player
VIA Platform Device Manager
Ubisoft Game Launcher
Total Commander (Remove or Repair)

Switch Sound File Converter
SmartShopper
PC Connectivity Solution

MSXML 6.0 Parser a przed tym MSXML 4.0 SP2 dwa razy pod rząd oczywiście z innymi w nawiasach numerami
i kolejna litania z datami instalacji
Microsoft. NET Framework 2.0 Service Pack2 i Language Pack-PLK i daty z 2010
A teraz gdy chciałam odinstalować własny program Firebird_1_5 pokazało sie okienko z napisem "Wykryto serwer Firebird pracujący na tym komputerze. Proces instalacji/deinstalacji zostanie przerwany" Jaki serwer, o co chodzi?
Dużo tego ale będę wdzięczna za pomoc :)

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Usuwanie programów

Post02 wrz 2012, 14:54

Witam . Do usuwania ( odinstalowania ) programów proponuję użyć darmowego programu Revo Uninstaller . Program ten dobrze radzi sobie z usuwaniem programów i pozostałości po nich . Co do aktualizacji to raczej bym ich nie usuwał .Co do programów które wymieniłaś to sama musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy to jet Tobie potrzebne . Jak nie używasz to usuń .
Firebird współpracuje z programowym serwerem - jest to osobny program który z tego co pamiętam trzeba wpierw usunąć (nazwy nie mogę sobie przypomnieć) . Programy typu Microsoft. NET Framework są potrzebne .
Po usunięciu niepotrzebnych programów możesz oczyścić komputer np. programem CCleaner http://www.hotfix.pl/infusions/pro_download_panel/download.php?did=158 .
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
póżniej ,,Rejestr" Skanuj by znależć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Awatar użytkownika
mint1991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Usuwanie programów

Post02 wrz 2012, 14:59

Unity Web Player - Wtyczka potrzebna do niektórych gier 3D na przeglądarce internetowej.
Jeśli nie grasz w gry 3D to możesz wywalić.

VIA Platform Device Manager - podejrzewam, że to coś od grafiki to bym zostawił

Ubisoft Game Launcher - to tylko gra

Total Commander (Remove or Repair) - menedżer plików - nie używasz możesz wywalić

Switch Sound File Converter - Program do konwertowania plików dźwiękowych, możesz wywalić

SmartShopper - to nie jest przypadkiem jakiś dodatek do sklepu internetowego?

PC Connectivity SolutionTo jest oprogramowanie Nokii do przesyłania plików z tel. na komp. i na odwrót. można bezpiecznie wywalić

MSXML 6.0 Parser i MSXML 4.0 SP2 - aktualizacje systemu, zostaw.

Microsoft. NET Framework 2.0 Service Pack2 i Language Pack-PLK - zostaw.

Programy najlepiej usuwać za pomocą programu Revo Uninstaler. Poradnik -> http://www.hotfix.pl/deinstalacja-wybra ... r-a119.htm

Potem defragmentacja dysku -> http://www.hotfix.pl/darmowe-programy-d ... h-a129.htm
Nigdy Nie Patrz Wstecz I Tak Nie Będzie Tak Jak Było Kiedyś...
Obrazek
Otrzymałeś od nas pomoc? Podoba Ci się to forum? - Poleć nas znajomym.

Teoria - wszystko wiemy, ale nic nie działa.
Praktyka - wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. :D

Nowa

Użytkownik

Usuwanie programów

Post02 wrz 2012, 15:30

Dzięki wielkie :) :) Znowu jestem ciut mądrzejsza. Jak dobrze że istnieje takie forum :)

-- 02 wrz 2012, 15:30 --

A jeszcze to YTD Toolbar v6.2 bo może nie zrozumiałam, do czego to służy i czy też wywalić czy zostawić?

Fix00ser

VIP

Usuwanie programów

Post02 wrz 2012, 15:43

Awatar użytkownika
mint1991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Usuwanie programów

Post02 wrz 2012, 15:53

Nigdy Nie Patrz Wstecz I Tak Nie Będzie Tak Jak Było Kiedyś...
Obrazek
Otrzymałeś od nas pomoc? Podoba Ci się to forum? - Poleć nas znajomym.

Teoria - wszystko wiemy, ale nic nie działa.
Praktyka - wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. :D

Nowa

Użytkownik

Usuwanie programów

Post02 wrz 2012, 15:55

Ok, rozumiem :) dzięki. Miłego popołudnia :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”