Uszkodzona płyta główna GA-G41M-Combo czy procesor?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
grys

Użytkownik

Post07 kwie 2015, 21:30

Mam problem z uruchomieniem kompa z płytą wymienioną w temacie. Po włączeniu komputera nie daje on żadnych sygnałów z biosu, pracują wentylatory w zasilaczu i na procesorze, brak również obrazu na monitorze. Podmieniałem zasilacz, resetowałem bios, podmieniałem baterię na nową. Ponieważ niedawno nabyłem prosty Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników po podłączeniu go świecą tylko 4 diody wskazujące napięcia, ale nic nie pokazuje się na 2-cyfrowym wyświetlaczu, natomiast po usunięciu 2 kości RAM ( 2Gb + 1GB PC-2 6400U-666) bios (AWARD - chyba) sygnalizuje błędy 6-ma długimi i 1 krótkim sygnałem, a tester wyświetla cyklicznie wartości od 00 do C1, po czym następuje restart kompa i tak w kółko. Po włożeniu którejkolwiek kości RAM do któregokolwiek slotu po starcie jest cisza i ciemny wyświetlacz testera. Reszta podzespołów; dysk, grafika, napęd DVD są odłączone. Jakieś sugestie? :think:

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post07 kwie 2015, 23:01

A to może padł procesor :o :o :D :D
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
grys

Użytkownik

Post07 kwie 2015, 23:25

Takie mam podejrzenia, ale na tą chwilę nie mam jak tego sprawdzić, bo nie mam dostępu do procesora żeby go podmienić.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post08 kwie 2015, 00:22

Nie Masz opisu do tego testera?

Co do sygnalizacji biosu, opis sygnałów będzie w instrukcji od gigabajta.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
grys

Użytkownik

Post13 kwie 2015, 20:56

Niestety nie mam opisu do testera, ale chyba podobny w działaniu jest Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, a co do sygnałów z biosu, to Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników jest opis i wydaje mi się, że test kończy się na "C1" ponieważ nie ma zamontowanego RAMu, następuje restart i ten opisany wcześniej ostatni 7-y sygnał jest urywany.

Ponieważ komp używany jest do prac biurowych i internetu, więc nie ma potrzeby szaleć, muszę chyba zakupić jakiś tani procesor i go podmienić.

-- poniedziałek, 13 kwi 2015, 20:47 --

Po podmianie procesora nic się nie zmieniło, a po zmianie płyty głównej od razu komputer ożył.
Problem rozwiązany. :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”