Uszkodzony lub niezarejestrowany komponent shdocvw.dll
-
witam mam problem bo od pewnego czasu wyświetla mi się komunikat jak włączam komputer taki " Component 'shdocvw.dll' or one of its dependencies not correctly reginsted: a file is missing or invalid" taki mi się wyświetla... to jest coś poważnego i czym może to być przyczyną innych błędów na komputerze ?
Ostatnio zmieniony 16 sty 2010, 11:22 przez cosik_ktosik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana tytuu
Powód: Zmiana tytuu
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
dziwny komunikat przy starcie komutera
W menu start->Uruchom wpisz:
cmd
W nowym oknie wpisz:
regsvr32 shdocvw.dll /I /s
cmd
W nowym oknie wpisz:
regsvr32 shdocvw.dll /I /s
-
- Kontaktowanie:
dziwny komunikat przy starcie komutera
Jest to biblioteka powłoki obiektów DocObject. Jeśli ten plik jest nieprawidłowy, lub go nie ma, powłoka będzie normalnie działać.
Spróbuj go pobrać stąd - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (wpakuj go do C:\Windows\system32\) lub wyexpandować z płytki.
Spróbuj go pobrać stąd - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (wpakuj go do C:\Windows\system32\) lub wyexpandować z płytki.
Pozdrawiam, koleś git
-
pobrałem i chciałem tam wkleić ale pisze mi że jest już ten plik i nie da się podmienić... usunąć tamten i wkleić ten co ściągnąłem czy zostawić tak jak jest ?
-
- Kontaktowanie:
Skoro jest, najpierw spróbuj go zarejestrować jak cosik_ktosik podał. Jak nie zadziała to z płytki Windows można go wypakować, albo z tamtej strony.
Pozdrawiam, koleś git
-
zrobiłem to co napisał cosik ale i podmieniłem z płyty jeśli to było to ale nic to nie dało.
-
- Kontaktowanie:
Czy zrobiłeś to tak ? :
Wkładasz płytę do napędu.
W Start --> uruchom wpisujesz cmd .
W konsoli wpisujesz następujące polecenie:
X = litera Twojego napędu. Zgódź się na podmianę (w konsoli) i zrestartuj komputer. Plik nie jest skompresowany, więc nie trzeba expandować.
Wkładasz płytę do napędu.
W Start --> uruchom wpisujesz cmd .
W konsoli wpisujesz następujące polecenie:
Kod: Zaznacz cały
copy X:\I386\SHDOCVW.DLL C:\Windows\system32\
X = litera Twojego napędu. Zgódź się na podmianę (w konsoli) i zrestartuj komputer. Plik nie jest skompresowany, więc nie trzeba expandować.
Pozdrawiam, koleś git
-
jak to wpisuje to pisze mi że nie można odnaleść określonej ścieszki
-
- Kontaktowanie:
Nie wpisałeś czasami X ? Zamiast X masz wpisać literę Twojego napędu, a i jeszcze płytka z Windowsem musi być w nim.
Jak nie znajdzie, to w Mój Komputer, kliknij prawym przyciskiem na napęd z płytką Windowsa w środku, --> otwórz. Wejdź do folderu I386, i znajdź w nim plik SHDOCVW.DLL, następnie skopiuj go do folderu C:\Windows\system32\ (zakładając, że to jest partycja C: ) i zgódź się na podmianę. Reset kompa, jak znowu się pokaże, to zarejestruj ponownie i reset.
Jak nie znajdziesz tam pliku SHDOCVW.dll, to szukaj czegoś w podobie np. shdocvw.dl_ . A jak znajdziesz już go, to podaj jego nazwę.
Jak nie znajdzie, to w Mój Komputer, kliknij prawym przyciskiem na napęd z płytką Windowsa w środku, --> otwórz. Wejdź do folderu I386, i znajdź w nim plik SHDOCVW.DLL, następnie skopiuj go do folderu C:\Windows\system32\ (zakładając, że to jest partycja C: ) i zgódź się na podmianę. Reset kompa, jak znowu się pokaże, to zarejestruj ponownie i reset.
Jak nie znajdziesz tam pliku SHDOCVW.dll, to szukaj czegoś w podobie np. shdocvw.dl_ . A jak znajdziesz już go, to podaj jego nazwę.
Pozdrawiam, koleś git
-
podmieniłem ręczenie podmieniłem z płyty... plik nazywał się tak samo shdocvw.dll zrestartowałem komputer ale komunikat nadal mi się zaczął pojawiać...
a jak robię to z wierszem poleceń to niby wszystko jest ok ale pisze że nie skopiowało żadnego pliku...
a jak robię to z wierszem poleceń to niby wszystko jest ok ale pisze że nie skopiowało żadnego pliku...
-
- Kontaktowanie:
Ok podmieniłeś, a rejestrowałeś go ponownie ? Jak nie to spróbuj.
Pozdrawiam, koleś git
- rokko
- Kontaktowanie:
bo od pewnego czasu wyświetla mi się komunikat jak włączam komputer taki " Component 'shdocvw.dll'
Jeżeli wcześniejsze kroki nie rozwiązały problemu zrewidował bym programy uruchamiane wraz ze startem systemu Windows. Być może któryś z nich wymaga do działania akurat tego komponentu, jeżeli tak dla pełnej kompatybilności należy ów bibliotekę skopiwać do folderu wraz z plikiem wykonywalnym rozważanego programu.
Dodatkowo w przypadku posiadania systemu Windows Vista lub Seven należy bezwzględnie rejestrować bibliotekę przy użyciu wiersza poleceń uruchomionego z uprawnieniami administratora.
Oprócz samego sprawcy, należy również zarejestrować wszelkie powiązane biblioteki, a o to i ich lista:
Kod: Zaznacz cały
http://www.newsvoter.com/Binary/dll/shdocvw-dll-imports-exports-dependents.html
Jeżeli dany plik nie istnieje należy go przywrócić z płyty lub posługując się Service Packiem i metodą opisaną w moim poradniku dot. przywracania plików.
Zawsze też w razie jakichkolwiek wątpliwości można wykonać pełny skan przy pomocy kontrolera plików systemowych i przywrócić wszelkie biblioteki systemowe do ich pierwotnych postaci.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
-
mm tak chyba będę musiał zrobić tak jak napisał rokko...
a mam takie pytanie sądzicie że ten problem może skutkować tym że mi niektóre programy nie chcą chodzić... poprostu się nie chcą włączyć albo piszę że jest jakiś błąd lub że brakuje mu jakiegoś bliku (temu programowi) ?
a mam takie pytanie sądzicie że ten problem może skutkować tym że mi niektóre programy nie chcą chodzić... poprostu się nie chcą włączyć albo piszę że jest jakiś błąd lub że brakuje mu jakiegoś bliku (temu programowi) ?
- rokko
- Kontaktowanie:
A o jakie konkretnie biblioteki chodzi?
Jeżeli program wymaga do działania bibliotek, które nie są zainstalowane, są uszkodzone lub istnieją w innej wersji niż program wymaga, może to prowadzić do niemożności uruchomienia danego oprogramowania lub problemami w działaniu.
Jeżeli program wymaga do działania bibliotek, które nie są zainstalowane, są uszkodzone lub istnieją w innej wersji niż program wymaga, może to prowadzić do niemożności uruchomienia danego oprogramowania lub problemami w działaniu.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
- Reklama