Uszkodzony lub usunięty ntoskrnl.exe

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
just

Użytkownik

Post22 lip 2012, 11:15

Zacznę od tego, że dzisiaj komputer resetował się sam co jakieś pół godziny, aż w końcu wyłączyłam go i po ponownym uruchomieniu pojawił się błąd: Nie można uruchomić systemu Windows, ponieważ następujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony: <katalog główny Windows>\system32\ntoskrnl.exe. Zainstaluj ponownie kopię tego pliku
Komputer nie jest mój, należy do mojego brata :) (zamorduje mnie jak się dowie), więc szukałam rozwiązań, ale pojawiły się problemy:
- Konsola Odzyskiwania, pisali coś o wcześniejszym zainstalowaniu, obawiam się, że tego nie instalował.
- jak wejść do tej Konsoli?
- co i gdzie wpisać?
Ratunku!

Próbowałam z płytą instalacyjną Windows XP, ale od razu przechodzi do instalacji systemu. Co robić?!
Proszę o pomoc, gdybym ktoś mógł mi napisać najlepiej jak najprostszym językiem, bo się na tym kompletnie nie znam...

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post22 lip 2012, 11:24

Włóż płytkę z systemem Windows XP do napędu.

Jeżeli nie uruchomi się instalator systemu ustaw w BIOS-ie bootowanie na napęd optyczny:
Poradnik => http://www.hotfix.pl/ustawienie-kolejno ... o-a131.htm

Gdy uruchomi się już instalator systemu na pierwszym ekranie wyboru naciśnij klawisz R, aby dokonać naprawy systemu, czyli przejść do konsoli odzyskiwania systemu:

Obrazek

W konsoli wpisz:

expand X:\i386\ntoskrnl.ex_ C:\Windows\system32\ntoskrnl.exe

gdzie zamiast X wpisz literę napędu, w którym znajduje się płyta z systemem.

Opis konsoli odzyskiwania:
=> http://www.hotfix.pl/konsola-odzyskiwan ... xp-a12.htm

just

Użytkownik

Post22 lip 2012, 12:33

w konsoli nie mogę nic wpisać, bo od razu pyta mnie o wybranie rodzaju instalacji

Awatar użytkownika
Cisowianka

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post22 lip 2012, 21:26

czy na pewno wszedłeś do Konsoli Odzyskiwania klikając R

• Reklama

Wróć do „Problemy”