Uszkodzony rejestr Windows 2000

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
melman

Użytkownik

Post19 sie 2010, 14:15

Mam podobny problem z WIN 200 PROF
Też zatrzymuje sie na wpisaniu hasła administratora, momo iż pamiętam je, to nie pasuje...
rokko, czy mógłbyś bardziej objaścić, twój sposób naprawy, w moim przypadku BartPE odpada, ponieważ mam WIN2000

próbowałem susnąc hasło programem Offline NT Password Editor, jednak nie moge, bo nie znajduje mi żadnego systemu.
Za to konsola odzyskiwania znajduje. ale hasło administratora nie działa.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Resetowanie hasła w Windows 2000

Post19 sie 2010, 22:44

Na problemy z uszkodzonym rejestrem ==> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Na problemy z profilem użytkowników ==> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, inny sposób ==> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Resetowanie hasła w Windows 2000

1) Pobierz Ultimate Boot CD

2) Zmień w biosie bootowanie na CD/DVD zgodnie z instrukcją ==>

3) Uruchom komputer z UBCD

4) Przejdź do Filesystem Tools ==> NTFS Tools ==> Offline NT Password & Registry

5) Wskaż lokalizację systemu i naciśnij ENTER

6) Wskaż Password reset a następnie opcję pierwszą z brzegu (Edytuj)

7) Wpisz nazwę użytkownika, i potwierdź edycję wciskając "Y"

8) . Jak chcesz zlikwidować hasło wpisz gwiazdkę, ale nie zawsze to działa więc proponuję standardowo hasło złożone z samych cyfr np. 123456. Później je zmienisz.

9) Jak wpiszesz hasło zatwierdź go enterem. Dostaniesz pytanie czy zapisać zmiany, zgódź się na to i wciśnij "Y", później enter i hasło zmienione.

W przypadku BartCD i edycji rejestru w Windows 2000, oczywiście da się przeprowadzić taką operację.

Inne narzędzia i poradniki:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Inne metody uzyskania dostępu do systemu:
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

melman

Użytkownik

Post20 sie 2010, 13:11

Mam pytanie odniśnie Registry Tools, czy to narzędzie startuje z dos`a ponieważ system sie mi nie uruchania,
i czy na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników jest pełna wersja do ściągnięcia czy demo wystarczy do naprawy kompa?

Nie wiem czy "OFFLINE Windows registry editor" oznacza z dosa...

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post20 sie 2010, 19:05

Nie wiem, nie sprawdzałem tej aplikacji.

Rejestr można edytować na wiele sposobów, przypomnę tylko że środowisko naprawcze WinRE (WinPE) znane z Visty i Windows 7 również wykorzystuje się do reanimacji systemu, w tym i do edycji rejestru. W WinPE można odpalać aplikacje, edytory itp. Sprawdź, poczytaj, u Nas na portalu jest nawet obszerny poradnik na ten temat.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

melman

Użytkownik

Post28 sie 2010, 11:48

Udało mi sie naprawić windows 2000, pomogła mi ta strona Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Najpierw nie umiałem wejść do systemu, to podłączyłem dysk do innego komputera,
wszedłem do Windows\ System32\ Config\ i zniemiłem plik Software na Software.old żeby zostawić sobie plik nie naruszony,
potem skopiowałem z folderu Repair w Windowsie plik Software i wkleiłem do do Windows\ System32\ Config\
to pozwoliło uruchomić uszkodzony system, jednak był niesprawny, nie lądowały się ustawienia urzytkownika.
Potem zainstalowałem na win XP program Registry Drill Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
i tym programem naprawiłem plik Software.old, przed naprawianiem na XP zmieniłem nazwę powrotem na Software.
Naprawianie jest tu poisane Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
tak naprawiony plik wkleiłem powrotem do Windows\ System32\ Config\ ale nie z odpalonego systemu, tylko z dysku podłączonego do innego komputera. I wszystko zaczęło działać.

link Windows\ System32\ Config\ w windows 2000 może był taki Winn\ System32\ Config\
w xp jest Windows\ System32\ Config\

• Reklama

Wróć do „Problemy”