Witam mam problem z kartą graficzną ati radeon 9600 pro ponieważ grałem jakieś 4 godzinki na lanie i moja karta osiogneła bardzo wysoką temperature jeden z rezystorów oblzował się i zaczeły mi się pojawiać paski na caym monitoże nawet gdy właczałem a więc zlutowałem ten rezystor juz się nie rusza na jakiś dzień było wszystko wporzątku lecz dziś znowu tak samo . Da się to naprawić ?
ps: na rezystoże pisze 100 UF
Uszkodzony rezystor karty graficznej, paski na ekranie
-
Ostatnio zmieniony 16 mar 2013, 11:24 przez seba86mu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Korekta tytułu.
Powód: Korekta tytułu.
- seba86mu
karta graficzna
bartek_401 pisze: a więc zlutowałem ten rezystor
Jeżeli przypuszczasz, że rezystor może być przyczyną, to wymień ten element na nowy, skoro masz ku temu warunki i zaplecze narzędziowe, choć to łatwe nie będzie i szybko można uwalić kartę na dobre.
Swoją drogą za 60 zł. możesz kupić na Allegro sprawnego Radeona 9600 Pro.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
karta graficzna
Poszedłbym do elektronicznego i kupił zamiennik. Ale wątpię, że to to. Jeśli działał przez chwilę to znaczy, że trzeba go jeszcze raz dokładnie przelutować. Najlepiej usunąć stary lut i dać nowy. I tak jak seba86mu pisze, z tym może być problem, bo łatwo sknocić.
- leon1956
Witam . Tak na marginesie , jeżeli na tym elemencie jest napisane 100 uF - czyli mikrofarady więc jest to chyba kondensator .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .
-
wymieniłem go nie było za dużo problemu lecz nie działa karta jest chyba do wywalenia bo chyba ścieszke uszkodziłem ;/
-
- Reklama