Vista nie startuje

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
miko1965

Użytkownik

Vista nie startuje

Post07 maja 2014, 03:03

Wtam .Acer Extensa 7620 ,Windows Vista Home Premium OEMAct ,po uruchomieniu system nie startuje. Pojawia się ekran ''Odzyskiwanie po błędzie systemu windows'' -wybieram ''Uruchom narzędzie do naprawy systemu podczas uruchomienia (zalecane)'' -pojawia się ekran ''system recovery options''- gdzie trzeba wybrać język i klawiaturę , następnie next...pojawia się okno ''startup repair””....i chodzi tak w nieskończoność. Gdy F8 wywołam ''zaawansowane opcje rozruchu '' i wybiorę ''napraw komputer'' – to tak jak poprzednio pojawia się ekran'' system recovery options ''ale muszę dodatkowo podać ''User name:(3 opcje do wyboru) , oraz ''Passwords:--ale nie wiem o jakie hasło chodzi? Laptop miał system na ukrytej partycji nie pamiętam czy był instalowany w sklepie czy sam go instalowałem bo było to w 2008 roku.(żadnej płytki nie posiadam) W biosie jest D2D recowery(włączony) ,ale jak chcem wywołać go klawiszami ''Alt+F10'' pojawia się ekran ''edytuj opcje rozruchu'' ścieżka;\Windows\System32\Winload.exe ,partycja:2 ,dysk twardy:(podany numer) ,oraz [ /NOEXECUTE=OPTIN . -system awaryjny po którymś logu zatrzymuje się a opcja:''ostatnia dobra znana konfiguracja -też nie działa. Nie wiem co jeszcze mógłbym zrobić​?-ważne dane skopiowałe na zewnętrzny dysk przy pomocy płyty ratunkowej zamieszczonej w ''Twój Niezbędnik 2/2014.''- czy jest sposób aby na nowo zainstalować system z tej ukrytej partycji?-proszę o pomoc i wyjaśnienie w prosty sposób ,ponieważ jestem laikiem w tych sprawach.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Vista nie startuje

Post07 maja 2014, 11:04

Jak miałeś np. na dysku "D:" kopie do przywrócenia, albo zrobiłeś płytki to można przy wrócić system do stany jaki był w czasie kupienia. Chyba ze zaczynasz odnowa czyli instalacja o "0" 8-)

-- 07 maja 2014, 10:04 --

Dziwnę ze "recovery" i wymaga "User name" i "Passwords", a jak wpisujesz tylko "User name" to nie idzie dalej ??
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

miko1965

Użytkownik

Vista nie startuje

Post07 maja 2014, 15:05

Mam 3 partycje dysku. Jedna 10.5 GB(fat) i dwie po 119.8 GB(ntfs). Na trzeciej mam folder ''backup set '' i ''backup files''.
W oknie ''recowery options''są tylko dwa okienka ''user name-gdzie mam do wyboru z rozwijanej listy 3 opcje: 1 -administrator , 2- effi i 3- gość.Drugie okienko to :Password .Przy administratorze jak wpisuję -to jest komunikat ''twoje konto jest wyłączone''.Przy pozostałych -''hasło albo nazwa są nie poprawne.''Gdy nic nie wpisze-prosi o podanie hasła.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Vista nie startuje

Post07 maja 2014, 20:48

Można zobaczyć jakie hasła są dla konta "effi" i "gość" tym programem: "ophcrack-vista-livecd-3.6.0" dla visty a dla pozostałych są tutaj: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników , ale to dziwne .

miko1965

Użytkownik

Vista nie startuje

Post07 maja 2014, 23:25

Uruchomiłem płytę z tym programem-wybrałem opcję automatyczną .Zaczęły się ładować różne informacje i po około 30-tu sekundach po wyświetleniu się takich ostatnich wierszy:..
Detecting PCI devices kernel modules:
-Loaded module: intel_agp
-Loaded module: nsd_hda_intel
...nagle wszystko znika i pojawia siwy ekran z widocznym kolorowymi pixelami.To wygląda podobnie jak telewizor po odłączeniu anteny.- o czym to może świadczyć i co robić dalej???

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Vista nie startuje

Post08 maja 2014, 08:36

To wygląda na błąd ładowania kernela linuksa albo sterowników grafiki linuksa. Czyli nie pójdzie ta płyt chyba, że na początku jest opcja do wyboru ładowania w trybie VGA lub po prostu wybór poprzez jakiś przycisk opcji uruchamiania.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

miko1965

Użytkownik

Vista nie startuje

Post08 maja 2014, 12:50

Witam.
Na płycie wypróbowałem wszystkie opcje i zawsze kończy się na tym samym. Na płycie ratunkowej ''Niezbędnika'' jes taka funkcja ''kasowania hasła'',ale jak na nią kliknę to nic się nie dzieje-ale też już nie można z tego wyjść i nic na płycie nie działa ,muszę wyłączyć laptopa. Dodam że niewiem co mogło się z nim dziać podczas mojej rocznej nieobecności ?W tym czasie mój blok był ocieplany i były ślady w całym mieszkaniu świadczące ,że robotnicy w nim przebywali podczas prac remontowych.Laptop zostawiłem sprawny -po powrocie już system się nie uruchamiał tylko uruchamiał się program do naprawy-gdzie było informacja że może to potrwać około godziny ,ale chodził kilkanaście godzin i nic chodził tak dopóki go nie wyłączyłem.-czy to może być jakieś szkodzenie sprzętowe?-i co dalej robić ?

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Vista nie startuje

Post08 maja 2014, 20:58

Tak to jest jak się zostawia na rok sprzęt w reku robotników. Raczej nie a da się postawić od nowa system ??, chyba ze coś ważnego było, jest :) na nim.

miko1965

Użytkownik

Vista nie startuje

Post09 maja 2014, 00:58

Cały dysk skopiowałem na dysk zewnętrzny.oprócz 9 GB których brakuje po skopiowaniu.Jedna partycja jest o tyle mniejsza,w czasie jej kopiowania były przerwy i pojawiał się komunikat ''brak pliku wejścia/wyjścia''.
A jeżeli postawić system od nowa- to jak?

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Vista nie startuje

Post18 maja 2014, 00:43

A spróbuj jeszcze naprawić w ten sposób:

http://www.hotfix.pl/naprawa-uszkodzonych-plikow-systemowych-vista-a82.htm

-- 09 maja 2014, 11:10 --

a tutaj jest jak od "0" instalować system Vista:

http://forum.hotfix.pl/systemy-operacyjne/instalacja-windows-vista-instrukcja-t413.html

• Reklama

Wróć do „Problemy”