W jaki sposób usunąć plik z dysku c ?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Darom82

Stały bywalec

Post21 lis 2015, 20:20

W jaki sposób można usunąć plik z dysku c o nazwie NTUSER.DAT.bak oraz NTUSER.DAT Te pliki utworzyły mi się po przywracaniu systemu windows do poprzedniego stanu. Mam windows 10. Chyba, że tych plików się nie usuwa ? Bo gdy próbuje je usunąć, to pisze mi, że nie mam uprawnień administratora.

Mam też drugie pytanie, które polega na tym, że jak korzystam z jakiegoś aplletu wykorzystującego javę to wtedy na dysku c tworzy mi się zawsze katalogo o nazwie .oracle.jre_usage i dzieje się tak za każdym razem kiedy jest używaną java.
Dlaczego tak jest i czy można temu zapobiec ? gdzieś to wyłączyć ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post21 lis 2015, 20:38

NTUSER.DAT ciągle był, to plik rejestru, jak usuniesz to już systemu nie uruchomisz. bak można usunąć choć lepiej go zostawić, to kopia rejestru.

Co do drugiego to nie mam pojęcia.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post21 lis 2015, 22:02

Witam .
Darom82 pisze: jak korzystam z jakiegoś aplletu wykorzystującego javę to wtedy na dysku c tworzy mi się zawsze katalogo o nazwie .oracle.jre_usage i dzieje się tak za każdym razem kiedy jest używaną java.

Z jakiego apletu ? Być może tworzy on swój katalog z danymi . Każdy a może prawie każdy program gdzieś w jakimś miejscu na dysku musi mieć swoje dane . Czasami są to dane tymczasowe , czasami dane do wykorzystania w dalszej pracy programu . Jeżeli masz wątpliwości czy usunąć taki katalog to np. ja robię kopię tego gdzieś na innym dysku/partycji i gdyby było coś nie tak mogę zawsze przywrócić ten katalog . Robisz to na własną odpowiedzialność !!! .Z drugiej strony te "katalogi" np. NTUSER.DAT.bak to z tego co pamiętam zajmują k/bajty tak więc chyba nie ma za bardzo czym się przejmować .

Mała poprawka . Pliki NTUSER.DAT i wiele innych widoczne są dopiero ( dotyczy Win 7 ) jak w organizuj > opcje folderów i wyszukiwania > widok> odznaczysz ukryj widok chronionych plików . Pewnie po to są ukryte aby ich nie ruszać ;) . Tak więc lepiej nie kombinuj nic z takimi plikami tym bardziej że nie zajmują wiele miejsca na dsyku .

-- 21 lis 2015, 23:02 --

Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Post22 lis 2015, 03:59

Dziwne. Informacje o plikach i ich rozszerzeniach można znaleźć w internecie. Rozumiem, że to sposób korzystania z ogromnej bazy danych.
Nie rozumiem, dlaczego Darom rozlicza forum z dostępnej w necie wiedzy na poziomie ośmioklasisty.
Nie zatrzymujemy się na etapie rozwoju, a inteligencja, to zdolność, czyli poziom wykorzystania nabywanej wiedzy. Fakt, że lobotomia, czy siódma cegłówka może cofać w rozwoju, albo przekreślać szanse zdolności samodzielnego rozwiązywania problemów.
Czasami rozwiązanie problemów jest specyficzne i wymaga pewnego poziomu wiedzy i porady w necie nie są oczywiste. Od tego jest właśnie forum, żeby w takich sytuacjach pomagać, a nie do pilnowania Daroma, przed uszkodzeniem systemu.
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

Darom82

Stały bywalec

Post22 lis 2015, 04:37

Chodzi o to, że tych plików nigdy wcześniej tam nie było. Utworzyły się one dopiero w katalogu C:\Users\lenovo
dnia 21.11.2015 o godzinie 23:24 to jest plik NTUSER.DAT natomiast dnia 19.11.2015 o godzinie 18:17 utworzył się plik NTUSER.DAT.bak i oba te pliki zajmują 3 328 KB.
Czemu te pliki tam się pojawiły ? wcześniej ich tam nie było. Może ktoś mi pomóc ?

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Post22 lis 2015, 13:04

Były zawsze, bo dotyczyły zapisu zmian kont użytkowników. Nagle można je zobaczyć, gdy coś się zmieniło w ustawieniach, bo to normalnie pliki ukryte. Są plikami tymczasowymi, ale nie wszystkie można usuwać. Można różnych ntuser znaleźć na pęczki, nie tylko w folderze publicznym. Mieszasz z ustawieniami, z opcjami folderów, to znajdziesz jeszcze inne rozszerzenia pliku z tą nazwą.

Ja tu piszę, a Ty już pewnie dawno wszystko wiesz. Sprawdzasz. Bo trafiłeś na taki ntuser, w którym są dane użytkownika, jeszcze cały rejestr załadowany. Spory plik, a palce swędzą, żeby usuwać.

Co można wyczyścić z kont użytkowników, to Odkurzacz wie i ccleaner. A zaczyna się to od magistra informatyki. Dlatego ucz się pilnie Darom. Nikt Ci na odległość nie zmyśli, jakie powiązania i koligacje ma jakiś plik, jakie uchwyty, do jakiego procesu należy, do jakiego konta, jakiej dotyczy zmiany w ustawieniach zapisanych w rejestrze itp itp i tak dalej. :naughty:
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

• Reklama

Wróć do „Problemy”