W połowie instalacji XP następuje wyłączenie nootebooka.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
Aralfocino

Użytkownik

Post28 lut 2010, 01:26

Cześć;)
Mam nietypowy problem.. nie wiem o co chodzi... pierwszy raz spotkałem się z czymś takim, przejdę do opisania:
Miałem na Kompie pare systemów, zdecydowałem, że zrobie totalnego formata ( przez g-parted) i zrobie se 2 partycje :)
No to zrobiłem odpaliłem g-parted (miałęm zawlony dysk 250 gb ) stworzyłem w nim partycje .. w życiu nie widziałem żeby format 250 gb plików itp. poszedł tak szybko no ale spoko wszystko gitara wygląda. Standardowa instalacja systemu, bajka
lecę z tym czyli XP prof. 32 bit. (wersja ze skompilowanymi sterownikami do nowszych dysków-> skompilowałem przez N Lite-> już wcześniej instalowałem tego XP więc wiem że jest dobry~ kompatybilny ze sprzętem) Dalej, dla pewności wziołem jeszcze Formatowanie NTFS-> kopiowanie plików -> no i włącza się okno z postępem instalacji tam gdzie idzie pasek postępowy (np: pozostało 36 min do końca instalacji.. ) stoji stoji na tych 36 min i w pewnym momencie bum jak by niewiadomo z kąd laptop (samsung R560) się wyłącza :o ;/ próbowałem nawet zainstalować W7 który otrzymałem razem z nowym PC.. i to samo wywala.. ale czemu? :<
Moje podejrzenia początkowe:
1. Brak kompatybilności systemu (XP) ze sprzętem, pomimo że już wcześniej go instalowałem i chodził.-> rozwiane po próbie instalacji W7 która już posiada stery do nowych sprzętów (do nowszych dysków).

szukam dalej...

2. Pamięć RAM..
no to jadę 1h:30 min szło
Sprawdziłem Pamięć ram z poziomu Live CD Ubuntu 9.4 ... nic nie znalazło -> "pass complete"

no to już całkiem tarło ;/ siedzę teraz na Ubuntu z Live cd ;/ bo już nie mam pomysłow :(

Ale się rozpisałem, jak ktoś by jednak to przeczytał i miał jakiś pomysł to był bym niezmiernie wdzięczny.! :cry:

Z góry dzięki.

5!

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post28 lut 2010, 01:38

Może dysk ma jakiś problem. Podaj odczyt danych SMART dysku z programu z programu MHDD: Instrukcja czytania SMART programem MHDD
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Aralfocino

Użytkownik

Post01 mar 2010, 20:46

Zrobiłem,efekt:
-----------------------------------------------------------------------------
Smart->ATT
Getting SMART atributes...
Error: Drive not ready

klikam F2 (detected drive)
wyskakuje:
"Drive is not ready"
-----------------------------------------------------------------------------------
: / jakieś pomysły?

-- 01 mar 2010, 20:46 --

co mam zrobić :<? z tego wynika, że brakuje sterowników do HDD ale jak je wgrać?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post01 mar 2010, 21:35

Nie, program nie widzi dysku. Trzeba poszukać innego programu do SMARTu, nie wiem może na płytce Ultimate Boot CD albo Hirens jest. Trzeba sprawdzić.
Hotfix

Awatar użytkownika
Aralfocino

Użytkownik

Post03 mar 2010, 19:47

dziś dopiero udało mi się załatwić Hirens on tylko dał się wypalić na botowalną płytę (.iso) zaś Ultimate Boot CD był tylkow rozszerzeniu .exe.
Wypaliłem Hirens i tak intuicyjnie ale jesto program bardzo rozbudowany, znalazłem coś tamdiagnostic MHDD ale tak samo jak wczesniej pisze "drive is not ready ;/
Może na zły testklikam;/ może jakaś instrukcja ?
Jak włącza się botowalna płyta to ma się dowyboru MiniXp itp. które wybrać ja wybrałem Dos coś takiego ..

-- 03 mar 2010, 19:44 --

dodam jeszcze, że są tu narzedzia dodiagnostyki różnego rodzajudysków ja mam fuijtsu i włączyłem tą opcję ale krzykneło miże nie ma dysku lub coś tam LBM nie pamiętam ... Na czerwono także wyskoczyły3 jakies przyczyny dla których drive nie odpowiada np: że kabel od dysku może być odłączony.. Tom może jakieś kabelki mi się w nootebooku przyHDD odłączyły ale mało prawdopodobne ...
Nie wiem czy to jest ważne ale mogę odpalić Mini Xp(tego z Hirens) moźe coś z jego poziomumożna zrobić.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post03 mar 2010, 21:35

Dostęp LBA można teoretycznie włączać w Biosie w ustawieniach dla danego dysku, ale nie włączaj z LBA systemu operacyjnego (przywróć ustawienia biosu).
Hotfix

Awatar użytkownika
Aralfocino

Użytkownik

Post03 mar 2010, 22:06

wiesz co odpaliłem tego MiniXp i co zobaczyłem We właściwościach dysku są jego sterowniki włączając u siebie nic takiego nie więcbrakuje sterowników tylko w jaki sposób je dograć?

-- 03 mar 2010, 22:06 --

spróbuję poszukać na necie wrzucić na pendriva i dograć je za pomocą MiniXP ale i tak coś mi się wydaje że nie pójdzie bo nP: zrobie znowu formata to te stery będąc na C:\ ' zostaną usunięte ... więc jak je dograć tak żeby bios pamiętał?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post03 mar 2010, 22:13

Hmm, a laptop nie miał partycji recovery?
Hotfix

Awatar użytkownika
Aralfocino

Użytkownik

Post03 mar 2010, 22:27

miał, usunąłem.. myślałem że se nią zrobie xP chciałem ogarnąć cały dysk żeby był na 'świeżo" i ogarnołem .. da się jakoś stworzyć partycję recover od początku ??
PS: szukałem sterowników do HDD na stronie producenta ale nie ma.. może to trzeba sterownikido chipseta tam odrazu bedą stery do HDD (sata)>?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post03 mar 2010, 22:33

Możesz jeszcze sprawdzić :
1. Ściągnij potrzebne/odpowiednie sterowniki i Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
2. Integracja sterowników : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
3. Utwórz -> Boot-walny obraz ISO.
Instalacja systemu MS Windows XP - instrukcja.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
System operacyjny : MS Windows 98/Me/NT/2000/XP
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
Aralfocino

Użytkownik

Post03 mar 2010, 22:46

Ale wersję XP którą mam sam integrowałem do niej sterowniki SATA przez program nLite.
A codo partycjonowania to używam g-parted ale co z tego że np: stworzę partycję 10 gb i podpiszę ją recover .. chodzio to żeby bios wiedział że to recover part i żeby tamzapisywał to co trzeba wiecie jak to zrobić>?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post03 mar 2010, 22:57

Miałem na Kompie pare systemów, zdecydowałem, że zrobie totalnego formata

- totalny format ?
Masz jeszcze XP-ka to wejdź w niego i zrób tak jak p/w pisałem, podałem link do poradnika.
A jak chcesz za pomocą GParted zamiast Norton Partition Magic 8.05 ;) to już jest Twoja sprawa.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
Aralfocino

Użytkownik

Post03 mar 2010, 23:13

Nie ogarniasz :) "totalny format:" to coś w stylu z poziomu g parted usunołem wszystkie partycje jakie tylko były nawet te ukryte :cool: doprowadziłem do stanuw którym HDD był całkowicie czysty .. :) ale to standard i se chciałem zainstalować XP ...aj a teraz nie siedzę na XP tylkona Live Ubuntu. A w Xp który mam są już zintegrowane sterowniki SATA..

-- 03 mar 2010, 23:10 --

: < to jak wgrać coś żeby HDD był widziany..?

-- 03 mar 2010, 23:13 --

cosik_ktosik napisał "(przywróć ustawienia biosu)" hm.. tak się zastanawiam a myślisz że to w biosie coś namieszałem i przywrócenie pomoże?
PS; jak przywrócić ustawienia w Biosie?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post03 mar 2010, 23:46

W Biosie Load Default Settings.
Hotfix

Awatar użytkownika
Aralfocino

Użytkownik

Post07 mar 2010, 11:06

działa, pomogło przywrócenie BIOS'u !!! :mrgreen:
rozwiązanie było tak blisko ;)
Dziękuję, za pomoc.

-- 04 mar 2010, 17:13 --

: / wrodzona ciekawość albo mnie pogrzebała albo wyprzedziła ..
Wczoraj zainstalowałem pomyślnie W XP dziś, zrobiłem jeszcze raz formata żeby mieć 100% pewność ..
i się wyłącza w tym samym miejscu jak jest 39 min do zakończenia instalacji ... teraz to całkiem nie wiem..
próbowałem z 4x oczywiście cofnołem ustawienia bios także ale nic nie pomogło.. :o

-- 07 mar 2010, 11:06 --

: ] System zainstalowałem.. ;> ale nie wiem do tej pory czy następnym razem nie będę mieć podobnego problemu.. :> jestem ciekaw niezmiernie od czego to było..:)

Dzięki za pomoc jO!

• Reklama

Wróć do „Problemy”