Wentylator chodzi nieustannie...

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Bejbi

Użytkownik

Post28 sty 2010, 23:36

Witam,jeśli był taki temat w co wątpie bo każdy problem jest inny to proszę o link.
Komputer:
Laptop Acer Aspire 5738ZG
Pentium T4200
Nvidia GeForce G105M
2GB DDR3 RAM
250GB HDD

Problem:
Laptopa posiadam 2 tygodnie.Poczatek super, laptop pracowal cichutko i wogole.
Praktycznie nieslyszalny podczas pracowania w przegladarce, gg, winamp.
Wlaczal sie wiatrak dopiero przy wlaczenia jakiejs gry. Niestety, wyniki osiagane przeze mnie w grach mnie nie satysfakcjonowały...wiedzialem ze z tej karty mozna wykrzesac wiele wiecej. Postanowilem wiec zmienic sterownik na najnowszy=najlepszy.Sciagnalem takowy z oficjalnej strony Nvidii.Jest to Release 195.62.
Wyniki w grach swietne,jenak pojawil sie nowy problem - wiatrak chodzi non stop.Od momentu wlaczenia komputera do momentu jego wylaczenia!
Nie mam starego sterownika, probowalem juz nawet odinstalowac karte i sprobowac jechac na VGA i niestety wiatrak dalej non stop smigal!
Dzis sciagnalem program SpeedFan i zapoznalem sie z moimi temp.:
Gpu: 42C
HD0: 37C
Core0: 32C
Core1: 32C
Wentylator chodzi caluski czas.Podczas pracy na bateri rowniez! Co ciekawe srawdzilem kiedy temp. na gpu sie zwieksza.Co normlne przy graniu, ale tezpry wlaczenia przegladarki (IE)!!?to normalne?
Bardzo prosze o potraktownie serio mojego problemu, jest to dla mnie na tyle wazne ze pofatygowalem sie szukac pomocy na forum takze nie pytajcie czy az tak mi to przeszkadza itd.
Co chcę osiągnąć?: Po wlaczeniu jak po zakupie wiatrak ma nie chodzic, ma sie wlaczac dopiero przy graniu i po wylaczeniu gry samoczynnie sie wylaczac.
Prosze o Wasza pomoc!Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Re: Wentylator chodzi nieustannie...

Post29 sty 2010, 00:08

Jaki system i bit :?:
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Bejbi

Użytkownik

Post29 sty 2010, 00:32

Vista 32 - oryginał ...

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post29 sty 2010, 01:16

Zainstaluj prawidłowo Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników :

Obrazek
Po instalacji uruchom ponownie komputer - Sprawdź.
Nie pomoże to odinstaluj sterowniki od karty graficznej i zainstaluj te Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników :

Obrazek
- uruchom ponownie komputer.
Pliki pochodzą ze strony producenta.

Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.
Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...
/ masz płytkę ze sterownikami to najpierw włóż ją do napędu CD /.
Odnośnie gier to jest inny temat : viewforum.php?f=19
Gry mogą działać po zainstalowaniu łatek/patchów, po zmianie zgodności systemu, sterowników do karty graficznej, DirectX, itp. itd. albo mogą nigdy nie działać
- nie warto dla kilku gier rozwalać kompa :(
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Bejbi

Użytkownik

Post29 sty 2010, 11:16

Po wgraniu tego od chipsetu dalej nic.tj,bez zmian.W tym momencie sciagam stery.Co ciekawe: dzis po 1 wlaczeniu lap byl cicho, wgralem chipset, zrobilem restart i od momentu restartu juz werntylator kosi non stop.Sprawdzilem jednak temp.za pomoga SpeedFana.Po 1 wlaczeniu (wiatrak nie smigal):
GPU:40C
HD0: 32C
Temp1: 33C
Temp2: 33C
Cote0: 32C
Core1: 32C

Czym sa w tym programie te Temp1 i Temp2?!Bo chyba przez nie wiatrak chodzi.
Po restarcie kiedy juz wiatrak chodzil Temp1 i Temp2 sa na poziomie 46 i 45C.

Wgralem nowe stery od grafy, bez zmian.Ale jestem juz w 100% pewien ze to wina tych temp1 i temp2! Widocznie po przekroczeniu ~40C sie uruchamia wentylator.Czemu wczesniej tego nie robil? Jak temu zaradzic? Czy nagle lap osiaga wyzsze temp.? po 2 tygodniach pracy? Moj koles ma lapka 3 lata i jego wentylator nie chodzi non stop,takze cos tu u mnie musi byc nie tak.

-- mniej niż minutę temu --

Poddaje sie:P z tego co widze to wentylator nic sobie nie robi ze wskaznikow temp.SpeedFana...temp1 i temp2 na poziomie 37C a wentylator chodzi!
Juz nic nie wiem...

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post29 sty 2010, 20:01

Pobierz oryginalny sterownik z tej strony Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Bejbi

Użytkownik

Post30 sty 2010, 16:33

Nic nie dalo...cos marna pomoc z waszej strony...
Zrobilem backup systemu do ustawien takich jak go kupilem...WIATRAK WCIAZ CHODZI!!!!
Jutro jade do komputronika ;]

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post30 sty 2010, 16:50

No to jeszcze BIOS przywróć do ustawień oryginalnych i przeinstaluj oprogramowanie dodane do komputera. Może jest tam jakieś od zarządzania takimi rzeczami.
Hotfix

Bejbi

Użytkownik

Post30 sty 2010, 18:09

Sciagnalem ultilitesy od acera.ePowerManagement i eSettings...niestety nie ma tam powazniejszych opcji!
Wentylator wciaz chodzi nieustannie...zaraz bedzie zmiana Biosu na najnowszy.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post30 sty 2010, 19:15

Wyniki w grach swietne,jenak pojawil sie nowy problem - wiatrak chodzi non stop

Człowieku co tutaj się tak dziwisz że chłodzenie u Ciebie nie wyrabia.

Nie piszcz tyle, bo to jest wyłącznie Twoja wina że jest taka sytuacja. Laptopy Acer mają to do siebie że posiadają niezbyt wydajne chłodzenie i jakiekolwiek OC na domyślnym zestawie jest praktycznie niewykonalne bez utraty stabilności systemu bądź objawiające się dyskomfortem. Chcesz mieć cichą pracę wróć do poprzedniego sterownika oferowanego przez producenta laptopa lub użyj oprogramowania do obniżenia taktowania karty. Z uwagi że lapek na gwarancji nie masz kolego nawet jak udrożnić przepływu powietrza, otworzysz lapka i tracisz gwarancje.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Bejbi

Użytkownik

Post30 sty 2010, 19:37

Alez ty mi tu ***** glupoty o jezus maria...kolezko omnibusie...przerazasz mnie.Twoja wypowiedz nie wnosi NIC z sugerowanego tematu!
Moja wina?15 dni lap ma, moja wina?Gdzie tu moja wina?Jaki sterownik?Przemysl, napisz cos normalnie bez emocji i pokaz jak na admina przystalo jakas wiedze:)
A jak nie wiesz to sie nie odzywaj bo mi sie nie chce odpisywac na takie posty, ja tu szukam pomocy.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2010, 19:51 przez rokko, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto cytat (nie cytuje się całych postów), osunięto wulgaryzm, dodatkowo zalecam cofnięcie się do zerówki i nauczenie się poprawnej polszczyzny

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post30 sty 2010, 19:48

Postanowilem wiec zmienic sterownik na najnowszy=najlepszy.Sciagnalem takowy z oficjalnej strony Nvidii.Jest to Release 195.62. Wyniki w grach swietne,jenak pojawil sie nowy problem - wiatrak chodzi non stop

W kwestii sterownika sam sobie odpowiedziałeś tutaj kochany. Odpowiedź dostałeś merytoryczną i zgodną z prawdą a co znią sobie zrobisz to mnie już nie interesuje.

Co do Twojej wulgarnej wypowiedzi, dostajesz za nią ostrzeżenie. Jeżeli nie potrafisz się zachować kulturalnie pośród innych ludzi, to nie wychodź z dziupli kochany i nie oświecaj nas wszystkich "przepiękną" polszczyzną.

Temat zamykam. Wątek może zostać odblokowany na prośbę autora, jeżeli nie będzie w nim wulgarnych wypowiedzi, finito.

EDIT:
Temat odblokowuję na prośbę autora.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Bejbi

Użytkownik

Post31 sty 2010, 16:11

Kolejny dzien prob i moich rozmyslen.O nowe informacje dla mnie i dla Was:P
W necie sporo informacji na temat WinFlashu i jego nastepstwie.Otoz nie jednemu po zmianie biosa WinFlashem rowniez wentylator chodzi non stop.
Mozliwe ze robilem biosa w tym samiuskim dniu co i ster do karty graf. i poprostu nie zauwazylem glownej przyczyny.
W moim biosie nie ma zadnych ustawien wiatraka itd.Mam jednak pewien plan:
Jutro dzwonie do acera na infolinie, pytam czy moge wyjac baterie.
Ta powinna spowodowac odflashowanie biosa = znikniecie problemu spowodowanego winflashem.
Co o tym sadzicie?Czy to mozliwe zeby to byla przyczyna i zeby bateria wyjasnila sprawe?
Z gory mowie ze jesli zadziala, to nie aktualizuje biosa mimo iz na stronie acera pisze jak byk ze musze bo istnieje ryzyko pozarowe :D
Pozdro i czekam na wasze opinie :D

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post31 sty 2010, 20:57

Wyciągnięcie baterii nic nie da, gdyż laptop ma wbudowaną jeszcze jedną tylko dla biosu. Czasami może to tylko pomóc w drobnym resecie (były takie przypadki). Tak czy siak w niczym wyciąganie akumulatora nie zaszkodzi.

Jednak jeśli chodzi o reset biosu, to i ładowanie ustawień zoptymalizowanych daje ten sam efekt.

Samego biosu jednak nie "odflashujesz".
Hotfix

Bejbi

Użytkownik

Post31 sty 2010, 22:58

Jednak jeśli chodzi o reset biosu, to i ładowanie ustawień zoptymalizowanych daje ten sam efekt.

co masz na mysli?Wgranie tej wersji biosu ktora byla wczesniej?Nie mam pojecia jaka to byla wersja i niestety rowna sie to z kolejnym flashowaniem winflashem, ktory moze byc przyczyna moich problemow :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”