WIFI nie dziala, zniknęła ikonka sieci bezprzewodowej

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
jadziamis

Użytkownik

Post06 mar 2012, 13:40

swieci dalej na pomaranczowo i w polaczeniach jest tylko lokalne polaczenie nie ma wcale symbolu od wifi

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post06 mar 2012, 13:46

A internet działa?
Jeśli tak, to nie ma co wylewać łez o ikonkę.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

jadziamis

Użytkownik

Post06 mar 2012, 13:48

dziala tylko przez kabel

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post06 mar 2012, 13:56

Okazuje się, że to bardzo częsty problem z kontrolerem Wi-Fi w laptopach HP (niestety techniczna wad produkcyjna). Dioda świeci na czerwono / pomarańczowo niezależnie od przełączenia włącznika.

Burzliwy temat dotyczący Twojego problemu -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Przeczytałem mniej więcej do połowy, najczęściej pojawiające się wypowiedzi:

"Laptopy oddawane na gwarancję wracają z serwisu z rzekomo wymienioną płytą główną na nową."
"Telefoniczna obsługa techniczna HP twierdzi, że to uszkodzenie płyty głównej."
"Dopiero po wymianie płyty głównej Wi-Fi działa świetnie."

Rozwiązania, które teoretycznie powinny działać, przynajmniej rzekomo działały u niektórych:
- Odłącz laptopa od zasilania, wyjmij baterię, naciśnij i trzymaj przycisk zasilania laptopa przez 30 sekund, włóż baterię, uruchom laptopa (niestety nikt nie potwierdził, że działa, ale trzeba spróbować)

Kolejne, niestety inwazyjne:
- Odłącz laptopa od zasilania, wyjmij baterię, odwróć komputer do góry nogami, odkręć klapkę, pod którą ukryty jest moduł Wi-Fi, odłącz dwa przewody od modułu, odkręć śrubkę mocującą moduł Wi-Di do obudowy, wyjmij kartę Wi-Fi ze slotu, włącz laptopa bez podłączonej karty Wi-Fi, po załadowaniu systemu wyłącz laptopa, teraz podłącz z powrotem moduł Wi-Fi (jedna osoba potwierdziła działanie tej metody, ale niestety problem po jakimś czasie powracał i wszystkie czynności należało powtarzać)

P.S.
Przeczytam dalej, jeżeli znajdę jakieś rozwiązanie - dopiszę.

Według wypowiadających się w tamtym temacie i według mnie najprostszym rozwiązaniem będzie zakup nowego modułu Wi-Fi na USB -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post06 mar 2012, 13:59

Ja bym ze swojej strony proponował jeszcze sprawdzenie na dowolnej dystrybucji Linuksa uruchomionej z Live CD albo pendrive. Teraz nie bardzo mam czas, ale potem chętnie napiszę co i jak np. jak przygotować bootowalny pendrive, albo nagrać obraz na CD.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post06 mar 2012, 14:18

Przeczytałem tamten temat ze strony HP do końca. Oto dwa ostatnie sposoby na rozwiązanie problemu:

Pierwszy sposób (zadziałał u kilku osób):
- przełącz przełącznik Wi-Fi w lewo (wyłączony). Gdy komputer jest włączony, a system załadowany naciśnij przycisk zasilania, aby przełączyć go w tryb uśpienia. Teraz naciśnij przycisk zasilania ponownie i błyskawicznie po tej chwili (nie jednocześnie) włącz Wi-Fi przełączając przełącznik w prawo.

Drugi sposób (zadziałał u jednej osoby):
- wyłącz laptopa, wyjmij baterię, odłącz od zasilania i pozostaw go tak na dwie godziny. Po upłynięciu tego czasu naciśnij przycisk zasilania i trzymaj go przez 1 minutę. Potem włóż baterię, podłącz zasilanie i uruchom komputer. Sprawdź czy Wi-Fi działa.

Każdą z metod wypróbuj kilkakrotnie, bo za pierwszym razem nieświadomie możesz wykonać coś niepoprawnie. Zawsze zwracaj uwagę czy dioda nie zmieni barwy z czerwonej / pomarańczowej na niebieską, co by oznaczało, że Wi-Fi "drgnęło".

Jeżeli żadna z opisanych przeze mnie metod nie poskutkuje, również te z poprzedniego postu, oraz uruchomienie Linuxa z LiveCD, tak jak napisał greh, to chyba pozostaje Ci zakup zewnętrznego modułu Wi-Fi na USB. Link podałem w poprzednim poście.

jadziamis

Użytkownik

Post07 mar 2012, 11:57

ja nie mam linuxa na cd, mozna go jakos nagrac?

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post07 mar 2012, 12:08

jadziamis pisze:ja nie mam linuxa na cd, mozna go jakos nagrac?

W Nero, albo CDBurnerXP.
Obejrzyj poradnik dla Nero: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (PL)

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (ENG)

Ubuntu (najłatwiejszy w obsłudze) pobierasz stąd w formacie ISO: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

vrein

Użytkownik

Post07 lis 2016, 17:20

W moim przypadku musialem wejsc na menendzer urzadzen i zakladka karty sieciowe. Tam przy jednej mialem wykrzyknik. Nacisnij prawym przyciskiem myszy i go wylacz a nastepnie wlacz. U mnie to zadzialalo. Powodzenia!

• Reklama

Wróć do „Problemy”