Windows 7 - częste resety i błędy

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
kpw

Użytkownik

Post04 sty 2012, 11:14

Witam

Ostatnio mam problem z kompem. Bardzo często następują resety i sypie błędami.

Najczęściej pojawiające się kody błędów: 0x0000003B, 0x0000001E, 0x0000007E, 0x00000050, ostatnio też wywaliło błąd dotyczący pliku BHDrvx64.sys ale nie zdążyłem spisać kodu błędu.

Na wstępie przedstawię podstawową konfigurację:

1. Procesor: Intel Q6600
2. płyta główna: Asus P5N32-E SLI
3. RAM: Geil Ultra 2x2 GB 4-4-4-12 2.1V
4. Grafika: Zotac 8800 GT
5. Zasilacz: Tagan 530W
6. Dysk twardy: Seagate Barracuda 500GB

Początkowo stawiałem na pamięci ponieważ ostatnio nie mogę ich ustawić na fabryczne timingi i napięcie bo komputer się wiesza. Oryginalne timingi to 4-4-4-12 i napięcie 2,1 V, natomiast w tej chwili działają tylko na automatycznie ustawionych wartościach tj. 5-5-5-18 i napięcie 1,95V. Po wykonaniu testu programem Memtest86+ (przeszły 3 cykle) nie wykazał błędów.

Następny podejrzany to dysk twardy, zrobiłem testy i poniżej przedstawiam wyniki z dwóch programów ponieważ trochę się różnią.

Obrazek

Obrazek

Zamieszczam również pliki z katalogu minidump: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

W chwili obecnej stawiam na dysk, lub też zasilacz bo jest dosyć stary (5 - 6 lat).

Będę wdzięczny za wszelką pomoc w znalezieniu przyczyn tych błędów.

pozdrawiam - kpw

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 sty 2012, 00:42

Witam, dysk jest raczej zdrowy. A co do minidumpów, trochę mam dzisiaj dosyć i mam już lenia :)
Zobacz co one pokazują: Bluescreen (BSOD) - szukanie przyczyny powstawania. Czytanie plików DMP

Zrobisz to samo programem BluescreenView.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Andziorka

VIP+
Kontaktowanie:

Post06 sty 2012, 02:24

To ja może wypowiem się co do plików minidump.
1) ntoskrnl.exe - do wykonania: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
2) nvlddmkm.sys - problem tkwi w karcie graficznej, przeczyść ją z kurzu, sprawdź czy się nie przegrzewa i zainstaluj najnowsze lub inne od obecnych sterowniki.
3) BHDrvx64.sys - używasz programu Norton? Odinstaluj na rzecz innego antywirusa.
4) NETIO.SYS - piszą, że to też może być wina antywirusa - NOD, jeśli masz odinstaluj. Sprawdź pamięć memtestem i jaki masz zasilacz napisz? moc i marka? Przeinstaluj sterowniki od karty sieciowej lub zaktualizuj do najnowszych.
5) SYMNETS.SYS - plik prawdopodobnie od Symanteca, czyli usuwanie Nortona się kłania.
6) nvstor64.sys - to też od grafiki, czyli to samo co w punkcie 2.
'Oto dzień zwycięstwa nad rozumem, głupiej wrażliwości Twej..'

kpw

Użytkownik

Post06 sty 2012, 07:03

Andziorka pisze: co w pu
Andziorka pisze:To ja może wypowiem się co do plików minidump.
1) ntoskrnl.exe - do wykonania: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... skrnl-exe/
2) nvlddmkm.sys - problem tkwi w karcie graficznej, przeczyść ją z kurzu, sprawdź czy się nie przegrzewa i zainstaluj najnowsze lub inne od obecnych sterowniki.
3) BHDrvx64.sys - używasz programu Norton? Odinstaluj na rzecz innego antywirusa.
4) NETIO.SYS - piszą, że to też może być wina antywirusa - NOD, jeśli masz odinstaluj. Sprawdź pamięć memtestem i jaki masz zasilacz napisz? moc i marka? Przeinstaluj sterowniki od karty sieciowej lub zaktualizuj do najnowszych.
5) SYMNETS.SYS - plik prawdopodobnie od Symanteca, czyli usuwanie Nortona się kłania.
6) nvstor64.sys - to też od grafiki, czyli to samo co w punkcie 2.

Co do:
pkt. 1 wykonam przy następnym padzie komputera,

pkt. 2 karta jest czysta i max jej temperatura przy dłuższym stresie to 98 st. C. (testowane programem FurMark), a podczas zwykłej pracy ok 50 st. C.

pkt. 3 i 5 mam Norton-a 360 i niezbyt chętnie się będę z nim rozstawał ze względów ekonomicznych (mam licencję na 3 komputery ważną jeszcze prawie 200 dni). Ewentualnie proszę o pomysły co do zamiennika - najlepiej darmowego do testów.

pkt. 4 NOD-a nie posiadam, pamięć testowałem już wcześniej i wszystko OK, informacja o zasilaczu znajduje się w pierwszym poście (Tagan 530W - ma ok 7 lat) , sterowniki od grafiki były już przeinstalowywane.

Poniżej jeszcze wartości napięć i temperatur (po ok godzinie zwykłej pracy)

Obrazek

Bardzo przybliżone wartości podaje BIOS.

Dzięki za wyczerpującą informację.

Awatar użytkownika
Andziorka

VIP+
Kontaktowanie:

Post06 sty 2012, 17:35

Proponuję odinstalować Nortona, bo 2-3 błędy są wynikiem jego obecności w komputerze. Zobaczymy co wtedy będzie się działo. Darmowy zamiennik? Comodo albo Avira :)
'Oto dzień zwycięstwa nad rozumem, głupiej wrażliwości Twej..'

• Reklama

Wróć do „Problemy”