Windows Update w Win7 - ciągłe wyszukiwanie

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik

Post18 kwie 2016, 19:09

Witam
Zawsze instaluję na bieżąco wszystkie aktualizacje.
Niestety od dnia wypuszczenia łat kwietniowych dla Windows10, moja siódemka nie chce wyszukać aktualizacji.
Jeszcze miesiąc temu, wyszukiwanie marcowych łatek trwało około 15-25- minut, a w zwykle dni, około 10 minut, tak obecnie mija już tydzień i nadal windows update ciągle szuka i znaleźć nic nie może.
Pytam więc, czy wam pobiera lub nie windows update kwietniowe łatki w Win7, a jeśli tak, to ile czasu trzeba czekać.
Ja po godzinie "mielenia" wyłączam WU, bo żre mi tylko zasoby procesora i pamięci niepotrzebnie.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post18 kwie 2016, 19:20

Aktualizowałem kilka dni temu i aktualizacja trwała około 8 godzin.
Najgorzej jest z wyszukiwaniem, później idzie dużo szybciej.
Tak jest po wydaniu Windows 10 - duże obciążenie serwera Microsoftu.
Po aktualizacji również wyłączam Windows Update.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik

Post19 kwie 2016, 00:26

Trochę mnie zaczyna ta sytuacja irytować, ponieważ jakoś dziwnie się składa, że czym bliżej do końca promocji Windows 10 tak siódemkę łapią coraz to większe zadyszki.
Nie chcę spekulować, ale ciężko nie powiązać tego właśnie z tą sytuacją.
Miesiąc temu też dziesiątka ssała łaty, ale jakoś siódemka nie musiała czekać na "łaskę" ze strony Microsoftu, czy może już pobrać łatki.
Zwłaszcza, że minął już prawie tydzień i serwery powinny już działać w miarę normalnie.
Ręce opadają...
Microsoft mógłby chociaż wydać jakieś oświadczenie, że jest zatkany kanał aktualizacji dla siódemki.
Dziwne jest to tym bardziej, że przecież dziesiątka ma "wspaniały" nowy system pobierania updatów przez P2P, więc serwery powinny śmigać jak nic odciążone przez tą nową cudowną formę dostępną dla dziesiątek.
No nic, dzięki za info i ja na pewno nie włączę WU na kilka godzin....zupełna porażka takiej firm według mnie. :(

PS. Żeby było śmieszniej, to na innym forum znalazłem poradę, jak zaradzić tej sytuacji, która okazała się skuteczną.
Należy pobrać jedną z kwietniowych poprawek (KB3145739) tutaj link do wersji na komputery z Windows 7 z SP1 64 bit
ze strony Microsoftu

potem przy wyłączonym WU ( ja wyłączałem w usługach) po prostu ją zainstalować i po ponownym uruchomieniu systemu włączyć wyszukiwanie.
Potrwa około 15 minut i aktualizacje się wyszukają.
Też się zdziwiłem, że potrzeba takiego "myku", żeby coś zadziałało, co miało działać normalnie.

No nie wiem co o tym sądzić, ale wychodzi na to, że to nie wina serwerów jak pisałem wcześniej, więc co?
Poza tym na forach, aż się roi od wpisów o wadliwym działaniu systemów po niektórych kwietniowych updatach.
Zwłaszcza po tym, który Microsoft sam nie zaznaczył domyślnie, czyli KB3146706.
No coraz to gorzej z tymi updatami... :|

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post19 kwie 2016, 02:47

Posiadam Windows 7 Ultimate SP1 32 bit.
Aktualizowałem w sobotę, brak problemów.
Sprawdziłem i widzę że poprawka KB3145739 została zainstalowana.
Na 32 bit:
Zobaczymy następnym razem jak wyjdą nowe łatki...

Dziwi mnie jednak że na drugi dzień tzn. w niedzielę aktualizowałem Windows 10
to aktualizacja trwała 6 godzin.
Serwer/kanał czy podobne problemy jak z Windows 7 :think:
Obrazek

Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik

Post19 kwie 2016, 18:00

Jakby nie patrzeć, to już nie wrócą stare dobre czasy, kiedy królowała siódemka a nawet jak już "podrygiwała" ósemka.
Updaty przychodziły w mig.
A teraz to jak nie urok to sr..czka.
Ale masz cierpliwość, czekać 6 godzin na aktualizację.... :clap:
W "kanał" to raczej nas obecnie wpuszcza Microsoft :@

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post19 kwie 2016, 18:16

Myślę że po obowiązującym czasie kiedy to można zaktualizować poprzednie systemy do Windows 10
sytuacja wróci do normy ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik

Post15 cze 2016, 20:30

Odświeżam temat, bo ponownie jest to samo z majowymi poprawkami.
Znowu WU szuka i szuka....i nic nie może znaleźć. :(
Właściwie to nie wiadomo już, czy się śmiać czy płakać.
Pewnie znowu potrzeba będzie zainstalować jedną poprawkę offline, żeby łaskawie WU zechciało pobrać pozostałe.
Może wie ktoś, którą trzeba pobrać i zainstalować ręcznie, żeby popchać WU?
A tak w ogóle to coś Microsoft "mruczy", że od 10 maja nie ma możliwości pobrania wszystkich poprawek offline...(?)
Na prawdę, chyba robią wszystko, żeby "siódemkę" obrzydzić na maksa.

-- 12 maja 2016, 18:37 --

Ps. Oczywiście należy pobrać i zainstalować ręcznie tę poprawkę ( instalacja przy wyłączonym WU i internecie)

-->wersja na Windows 7 32 SP1 32 bit Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-->wersja na Windows 7 64 SP1 64 bit Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
i po jej ręcznej instalacji oraz restarcie systemu WU w "cudowny" sposób zostaje uleczony i już po kilku minutach wyszukuje resztę poprawek.
Microsoft nadal robi sobie z użytkowników Windows 7 "bekę" :(

-- 15 cze 2016, 20:24 --

:(
Oczywiście sytuacja się powtarza, więc aby zainstalować czerwcowe poprawki w normalnym tempie (wyszukiwanie przez WU potrwa wówczas około 15 minut, zamiast "mielenia" kilka godzin).
Należy pobrać i zainstalować ręcznie tę poprawkę KB 3161664
Instalacja przy wyłączonym WU [ można wyłączyć usługę WU klikając na Start a potem wpisując "usługi" i klikać na usługi lokalne, a tam Windows Update i kliknąć po lewej zatrzymaj usługę]).
- dla systemu Windows 7 SP1 32 bit Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- dla systemu Windows7 SP1 64 bit Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Pozdrawiam

• Reklama

Wróć do „Problemy”