Dawno nie pisał, ale jest od jakiegoś czasu problem, który mnie ostatnio zastanawia. Otóż na laptopie rodziców, gdzie jest aktualnie Vista coś się stało z Windows Update. Rzekomo mogę wcisnąć na szukaj aktualizacji, jednakże po jakieś chwili jest na czerwono i błąd. Numer błędu to :800700E. Trochę poszperałem odnośnie co może powodować ten błąd. Zrobiłem :
- Tymczasowe wyłączenie firewalla sys (po chwili gdy nic nie dało włączyłem)
- Usuwanie z softwaredistribution folderów tymczasowych (też nic)
- Upewnienie się że włączona jest usługa WU oraz inteligentnego transferu (też nic)
- No i podstawowo skany HMP, MBAM, EEK, Adwcleaner. itd z ccleanerm na pokładzie
- OCCT i FRST - co prawda tylko analizowałem, ale nie wyczytałem czegoś niepokojącego.
WinUpdate - Vista problem
- djarta
- Kontaktowanie:
Dostarcz logi z FRST + FSS => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (zahaczykuj wszystkie pola w programie i Scan).
-
FSS: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
FRST: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Addition: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Proszę.
Sporo usług wyłączyłem przynajmniej te, które niepotrzebnie działają. Co w rezultacie ożywiło tego laptopa.
FRST: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Addition: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Proszę.
Sporo usług wyłączyłem przynajmniej te, które niepotrzebnie działają. Co w rezultacie ożywiło tego laptopa.
- djarta
- Kontaktowanie:
1. Otwórz notatnik i wklej:
Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix.
2. Użyj >Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
najpierw kliknij na SZUKAJ, a dopiero po zakończeniu skanowania, gdy uaktywni się przycisk USUŃ, to kliknij na niego.
Pokaż raport z niego C:\AdwCleaner\AdwCleaner[S].txt
3. Pokaż mi fixlog.txt
CloseProcesses:
R4 Spyshelter; \??\C:\Program Files\SpyShelter Personal Free\SpyShelter.sys [X]
FF HKLM\...\Firefox\Extensions: [{20a82645-c095-46ed-80e3-08825760534b}] - C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v3.5\Windows Presentation Foundation\DotNetAssistantExtension
FF Extension: Microsoft .NET Framework Assistant - C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v3.5\Windows Presentation Foundation\DotNetAssistantExtension [2014-08-31]
C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v3.5\Windows Presentation Foundation\DotNetAssistantExtension
ShellExecuteHooks: - {4F07DA45-8170-4859-9B5F-037EF2970034} - No File [ ]
ShellIconOverlayIdentifiers: [00avast] -> {472083B0-C522-11CF-8763-00608CC02F24} => No File
HKLM\...\Policies\Explorer: [EnableShellExecuteHooks] 1
Task: {9FDA89D9-445E-463F-AB86-2751D419B2CD} - System32\Tasks\CCleanerSkipUAC => C:\Program Files\CCleaner\CCleaner.exe [2014-12-12] (Piriform Ltd)
Task: {BD0F719D-BD59-4738-837D-11AF8380364B} - System32\Tasks\Microsoft\Windows Defender\MP Scheduled Signature Update => c:\program files\windows defender\MpCmdRun.exe [2008-01-21] (Microsoft Corporation)
Reg: reg query "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Winmgmt" /s
CMD: sc query Winmgmt
CMD: winmgmt /salvagerepository
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\CleanHlp => ""="Driver"
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\CleanHlp.sys => ""="Driver"
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\NanoServiceMain => ""="Service"
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\PSUAService => ""="Service"
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Network\CleanHlp => ""="Driver"
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Network\CleanHlp.sys => ""="Driver"
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Network\NanoServiceMain => ""="Service"
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Network\PSUAService => ""="Service"
CMD: sfc /scannow
CMD: findstr /C:"[SR] Cannot repair member file" %windir%\logs\cbs\cbs.log >sfc.txt & start notepad sfc.txt
Emptytemp:
Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix.
2. Użyj >Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
najpierw kliknij na SZUKAJ, a dopiero po zakończeniu skanowania, gdy uaktywni się przycisk USUŃ, to kliknij na niego.
Pokaż raport z niego C:\AdwCleaner\AdwCleaner[S].txt
3. Pokaż mi fixlog.txt
-
AdwCleaner log: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Fixlist : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Po zrobieniu FRST pojawiło się pusty notatnik sfc.
Myślę poza tym o jakimś nie inwazyjnym AV a może coś niekonwencjonalnym bo taki Avast itp spowalnia go. Pewnie będzie to jakiś anti-exe oraz piasek. Ale to jak już uda mi się przywrócić tego WUpdate'a więc co teraz?
Fixlist : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Po zrobieniu FRST pojawiło się pusty notatnik sfc.
Myślę poza tym o jakimś nie inwazyjnym AV a może coś niekonwencjonalnym bo taki Avast itp spowalnia go. Pewnie będzie to jakiś anti-exe oraz piasek. Ale to jak już uda mi się przywrócić tego WUpdate'a więc co teraz?
- djarta
- Kontaktowanie:
1. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zahaczykuj Aggresvie run.
2. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zahaczykuj Aggresvie run.
2. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Fajnie by było, gdyby to wszystko pomogło, ale nic nie dało. Nadal problem się utrzymuję. Chociaż po pierwszym linku dłużej szukał aktualizacji, więc myślę sobie że coś zaskoczyło. Trochę poczekałem, ale znów to samo. Drugi programik szybko coś zrobił, ale też nic.
- djarta
- Kontaktowanie:
Jaki masz dokładnie błąd?
-
Taki że szuka aktualizacji chwilę po czym pokazuje się takie na czerwono że błąd wystąpił a na dole mniejszymi literami napisane, że błąd ma kod : 800700E . Czyli taki sam.
- djarta
- Kontaktowanie:
Daj mi screena + wstaw dziennik zdarzen.
-
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Same błędy z tymi numerami. Chociaż zdarzyły się (raz 0x8024a005, 0x8024402f. 0x80070008, 0x8024000e) ale większość to te 8007000e
Same błędy z tymi numerami. Chociaż zdarzyły się (raz 0x8024a005, 0x8024402f. 0x80070008, 0x8024000e) ale większość to te 8007000e
- XMan
Zapisz/utwórz nowy punkt przywracania systemu.
Sprawdzaj stopniowo przy chwilowo wyłączonych programach zabezpieczających komputer
- antywirusie, firewallu/zaporze, SpyShelter oraz innych...
Może to któryś z nich blokuje Windows Update ?
Zobacz:
+ inne wymienione.
oraz:
Sprawdzaj stopniowo przy chwilowo wyłączonych programach zabezpieczających komputer
- antywirusie, firewallu/zaporze, SpyShelter oraz innych...
Może to któryś z nich blokuje Windows Update ?
Zobacz:
Użyj naszego zautomatyzowanego narzędzia do rozwiązywania problemów z usługą Windows Update
To narzędzie do rozwiązywania problemów automatycznie wykryje i naprawi problemy z usługą Windows Update.
+ inne wymienione.
oraz:
-
Sprawdziłem te komendy z tych linków i też nic. Co do linku MS strony spojrzałem, ale nie ma tam błędu tego mojego. Ale jakoś znalazłem coś plik, który sprawdza i wszystko na zielono poza dwoma. Update z jakimś błędem innym. Sprawdziłem i ten na stronie MS. Po pierwsze by wyłączyć wszystkie zabezpieczenia, choć na teraz jej nie ma poza systemowym firewall. W razie czego sprawdzam HMP, MBAM itd. Więc jak widać nic nie ma prawa teraz blokować Windows Update. A po drugie by sprawdzić czy mam sieć wybraną nie publiczną. Miałem ją i przestawiłem na prywatną ale też nic nie daje.
Nie mam pojęcia o co w tym chodzi.
Nie mam pojęcia o co w tym chodzi.
- djarta
- Kontaktowanie:
-
Hmm..... Znalazłem środek problemu
Otóż wszystko się sprowadzało do tego, że WU strasznie dużo pamięci bierze. To jego wyłączenie (pliku wymiany) dało największego kopa temu laptopowi. Teraz załączyłem (czytając z drugiego linku kwestie o małej ilości pamięci) i laptop znów gorzej (mało powiedziane) chodzi, ale Windows Update teraz działa znajduję i instaluję. Widać trzeba będzie, myśleć o Linuksie (mniej ramu, zwinniejszy, z lekkimi aktualizacjami) albo dołożenie do 1gb drugiego (wtedy wyłączyć raz na zawsze plik wymiany ). Niestety 2x1gb bo teraz jest w nim 2x512 albo czasowym załączanie pliku wymiany raz na tydzień 
Dziękuję za wszelką pomoc, która też mogła pomóc być może w innym przypadku.

Dziękuję za wszelką pomoc, która też mogła pomóc być może w innym przypadku.
-
- Reklama