Jest PC Optimus z dyskiem 20 GB, procesor Celeron 700 MB, RAM 256 + DVD-ROM/DRD-8120B/ROM VER1.04/S/N:011ZG39634
Dysk podzielony na partycje (niżej widok z Ubuntu 6.06 LTS po formacie C: a przed reinstalacją, PC startował z Linuxa będącego domyślnym systemem).

Spalony zasilacz ATX 120 W SUN-POWER uziemił mi PC-ta na rok, teraz od tygodnia jest ALTIS 300W.
Brak miejsca na partycji linuksowej (zostało 230 MB), oraz kończąca się partycja systemowa skłonił mnie do reinstalacji Windows Me (ostatni format rok 2005) i zamiany starego Ubuntu na 12.04 LTS.
Zanim padł zasilacz Ubuntu uruchamiał tylko nagrywarkę Liteon CD-RW DRIVE MODEL LTR 52327S, a po zmianach pokazała się tylko raz i zniknęła.
Przed awarią ATX w użyciu był głównie Linux (99%) i wykrywał oba napędy, z tym, że od dłuższego czasu szufladka z DVD początkowo wysuwała się "losowo", a następnie zablokowała się na dobre (do otwarcia jej użyłem drucika) i jak się teraz okazało winne były śruby mocujące, oraz dodatkowo przeczyściłem alkoholem laser.
Po formacie C: BIOS wskazywał na dysk F jako CD-ROM ale wskazanie mu f:\setup.exe nie uruchamiało czytania płytki, a samoczynnie też nie startowała, pomogła zmiana na g:\setup.exe
Instalacja zakończyła się pomyślnie tylko z wiadomych powodów "zniknął" Linux i od tego miejsca zaczyna się mój problem.
Płytka z Przyjaznym Puchaczem (nagrana na innym sprzęcie ze strony Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników nie wystartowała, a uruchomienie jej za pomocą prawoklik/Otwóż każdorazowo kończy się tym Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i tak jest z dowolną płytą.
Zapoznałem się z tym poradnikiem http://www.hotfix.pl/znikniecie-napedu-problemy-z-nagrywaniem-itp-a14.htm
Podaję też zrzut z Menedżera Urządzeń Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, widać, że coś jest nie tak i nie mam pojęcia o jakie urządzenie chodzi (brak jakichś sterowników, Code 28). Usunięcie go z menadżera powoduje próbę ponownej instalacji sterowników, ale w systemie jej nie znajduje i żółte znaki pojawiają się ponownie. Próbowałem znaleźć sposób na to ale rozwiązanie dotyczy jedynie Win XP Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Patrząc na pkt.3b. w/w Poradnika w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\ brak Class i dalszej części, za to jest w HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Class ale bez "UpperFilters" i LowerFilters".
Na podstawie pkt.3d. zaktualizowałem sterowniki ASPI Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników do wersji 4.71.2 (stare 4.40.1) wg. zamieszczonego niżej sposobu i zastanawia mnie brak dwóch komponentów, oczywiście problem dalej istnieje.
Any ideas?
Jeszcze jedno, chciałem to napisać z wykorzystaniem PC, z którym mam problem (przeglądarka Firefox v.2.0.0.20) ale zarówno Zarejestruj, oraz Zaloguj na tym forum są nieaktywne, zrobiłem to na innym sprzęcie.