Włóż dysk do stacji dysków E..

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
janek_cy

Użytkownik

Post13 lis 2013, 17:39

Witam forumowiczów, to mój pierwszy wpis i proszę o pomoc, a pokrewnego tematu nie znalazłem nie licząc wymienionego niżej poradnika.
Jest PC Optimus z dyskiem 20 GB, procesor Celeron 700 MB, RAM 256 + DVD-ROM/DRD-8120B/ROM VER1.04/S/N:011ZG39634
Dysk podzielony na partycje (niżej widok z Ubuntu 6.06 LTS po formacie C: a przed reinstalacją, PC startował z Linuxa będącego domyślnym systemem).

Obrazek

Spalony zasilacz ATX 120 W SUN-POWER uziemił mi PC-ta na rok, teraz od tygodnia jest ALTIS 300W.
Brak miejsca na partycji linuksowej (zostało 230 MB), oraz kończąca się partycja systemowa skłonił mnie do reinstalacji Windows Me (ostatni format rok 2005) i zamiany starego Ubuntu na 12.04 LTS.

Zanim padł zasilacz Ubuntu uruchamiał tylko nagrywarkę Liteon CD-RW DRIVE MODEL LTR 52327S, a po zmianach pokazała się tylko raz i zniknęła.
Przed awarią ATX w użyciu był głównie Linux (99%) i wykrywał oba napędy, z tym, że od dłuższego czasu szufladka z DVD początkowo wysuwała się "losowo", a następnie zablokowała się na dobre (do otwarcia jej użyłem drucika) i jak się teraz okazało winne były śruby mocujące, oraz dodatkowo przeczyściłem alkoholem laser.

Po formacie C: BIOS wskazywał na dysk F jako CD-ROM ale wskazanie mu f:\setup.exe nie uruchamiało czytania płytki, a samoczynnie też nie startowała, pomogła zmiana na g:\setup.exe
Instalacja zakończyła się pomyślnie tylko z wiadomych powodów "zniknął" Linux i od tego miejsca zaczyna się mój problem.

Płytka z Przyjaznym Puchaczem (nagrana na innym sprzęcie ze strony Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników nie wystartowała, a uruchomienie jej za pomocą prawoklik/Otwóż każdorazowo kończy się tym Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i tak jest z dowolną płytą.

Zapoznałem się z tym poradnikiem http://www.hotfix.pl/znikniecie-napedu-problemy-z-nagrywaniem-itp-a14.htm
Podaję też zrzut z Menedżera Urządzeń Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, widać, że coś jest nie tak i nie mam pojęcia o jakie urządzenie chodzi (brak jakichś sterowników, Code 28). Usunięcie go z menadżera powoduje próbę ponownej instalacji sterowników, ale w systemie jej nie znajduje i żółte znaki pojawiają się ponownie. Próbowałem znaleźć sposób na to ale rozwiązanie dotyczy jedynie Win XP Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Patrząc na pkt.3b. w/w Poradnika w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\ brak Class i dalszej części, za to jest w HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Class ale bez "UpperFilters" i LowerFilters".

Na podstawie pkt.3d. zaktualizowałem sterowniki ASPI Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników do wersji 4.71.2 (stare 4.40.1) wg. zamieszczonego niżej sposobu i zastanawia mnie brak dwóch komponentów, oczywiście problem dalej istnieje.

Any ideas?

Jeszcze jedno, chciałem to napisać z wykorzystaniem PC, z którym mam problem (przeglądarka Firefox v.2.0.0.20) ale zarówno Zarejestruj, oraz Zaloguj na tym forum są nieaktywne, zrobiłem to na innym sprzęcie.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post16 lis 2013, 16:24

Witam, spróbowałbym najpierw pożyczyć inny napęd i zobaczyć czy po prostu to nie jego wina. Może być tak, że nie czyta już wszystkich płyt.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
janek_cy

Użytkownik

Post17 lis 2013, 00:00

Tak masz rację, wpadłem na to i próbowałem edytować swój post, by o tym napisać, ale takiej opcji na forum u siebie nie widzę.
Fakt, że za pomocą tego napędu załadowałem system z BIOS po formacie tylko mnie zmylił. Kupiłem używany napęd CD-ROM i zaczął czytać płyty, chociaż wciąż potrzeba mi uruchomić napęd DVD, by zainstalować Linuksa (ma ponad 930 MB), gdyż z CD-ROM nie da się.

Kombinowałem i szukałem nie tam gdzie trzeba, konfliktowi w Menadżerze też poświęciłem sporo czasu, a wina może leżeć w niepodpisanym sterowniku z USB usbcamd.sys, bo jest wymieniony jako jedyny na liście generowanej w SIGVERIF. Jego aktualizacja nie pomogła, dalej tam się pojawia (był z 2000 roku, jest z 2004), zaś w Podsumowanie systemu/Składniki/Urządzenia powodujące problemy (Uruchom/msinfo32) jest wpis dot. PCI Multimedia Audio, więc przyczyną może być nawet uszkodzenie portu, tym bardziej, że chwilowe podłączenie kamerki w celu oświetlenia klawiatury spowodowało pokazanie się kolejnego wykrzyknika.

Dzięki cosik_ktosik za zainteresowanie ;)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post17 lis 2013, 21:02

Choroba, trzeba było od razu DVD brać, cena raczej taka sama. Rozmiar trochę za duży, więc może Ubuntu Customization Kit pozwoli trochę go zmniejszyć?

Co do tego menedżera urządzeń, to może to sterownik karty dźwiękowej zintegrowanej?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”